Seniorsko gibanje v godbeništvu

Dobro je vedeti | sep. '14

Kulturno udejstvovanje starejše generacije pomeni velik prispevek k celotnemu kulturnemu življenju in ustvarjalnosti vse družbe. Aktivno vključevanje starejših v kulturo je pozitivno za posameznika in družbo, zato ga je treba spodbujati in mu zagotavljati možnosti. Veteranske godbe so postale pomemben del slovenskega godbeništva tudi zaradi prispevka k medkulturnemu dialogu ter posebne vloge v procesih aktivnega staranja in medgeneracijskega sožitja.
V Sloveniji imamo pet seniorskih godb. Ob Mengeški veteranski godbi, ki jo sestavljajo starejši člani Mengeške godbe, sta ob Godbi veteranov Štajerske pri KUD Pošta Maribor nastali še Godba SAŠA in KD Godba ljubljanskih veteranov. Bistveni namen veteranskih godb je povezovanje starejših godbenikov različnih godb na posameznem območju. Pri tem ne gre za konkurenco zdajšnjim godbam, ampak za svojevrstno nadgradnjo godbeništva predvsem z druženjem in seveda tudi  muziciranjem. Pomemben vzvod za ta druženja je tudi prijateljstvo in sodelovanje, ki se med godbami še bolj krepi in poglablja prav s pomočjo veteranov. Upamo in veseli bomo, če bo to veteransko gibanje seglo tudi v druge dele Slovenije.
Starejši so posredniki kulture in le s starejšimi kultura preživi. Nacionalna strategija bi morala vsaj na kratko odgovoriti, kaj pomeni udejstvovanje starejših v kulturi in umetnosti za vso družbo in za starejšega. Odločilna sila življenjske motivacije je samoaktualizacija, ki osmišlja bivanje posameznika. V številnih primerih seizraža prav v kulturnem udejstvovanju, ki omogoča kakovostno preživljanje prostega časa, širi socialne mreže, nadgrajuje znanje, ponuja nove izkušnje, razvija kreativnost, omogoča prenos in ohranjanje znanja, vrednot in tradicije.
Tovrstna samoaktualizacija postaja izrazito pomembna v času splošne družbene, socialne, ekonomske in moralne krize, v kateri se je znašel naš in ves evropski prostor. Za mnoge je namreč prav kultura »varnostna mreža«. Pomaga namreč različnim skupinam – od tistih, ki nimajo dela, prek zaposlenih, ki jih služba ne izpolnjuje v kreativnem smislu, pa do starejših, da dodatno osmislijo svoje bivanje.Vključevanje v kulturne skupine ima močan socializacijski pomen, saj omogoča uveljavljanje tudi tistim družbenim skupinam in posameznikom, ki v vsakdanjem delovnem in družbenem okolju ne dosegajo osebnega zadoščenja in potrditve ali pa so zavoljo bioloških, starostnih ali zadnje čase ekonomskih razlogov odrinjeni na obrobje. Programi kulturnega ljubiteljstva delujejo v vlogi socialne kohezije in se izražajo kot nasprotje težnjam po  odtujevanju. Tvorno prispevajo h kakovosti življenja starejših in k njihovi socialni vključenosti.
Predvsem zunaj večjih urbanih središč ima ljubiteljska, društvena kultura izrazito socialno povezovalno noto, ki presega starostne meje. Sožitje generacij v kulturi je tako zanimiv preplet ljudi različnih starosti za doseganje bolj kakovostnega življenja in skupnih ciljev. Učinkovit dostop do kulture sodi med pravice pred socialno izključenostjo.
Treba je odpraviti številne ovire, ki vplivajo na udeleženost tretje generacije v kulturnem življenju in na podcenjevalne poglede nanjo, ter spodbujati kulturno raznovrstnost  v programih javnih zavodov in zviševati delež programov za starejše. Izboljšati je treba dostopnost do kulturnih dobrin ne glede na lokacijo in omogočiti dostopnost tudi tistim, ki imajo na starost nižje (zelo nizke) dohodke.
Že vključitev v kulturni dejavnosti dvakrat na teden izboljša samopodobo socialno izrinjenemu posamezniku.
Festival veteranskih godb Slovenije je vsakoletni osrednji dogodek Zveze slovenskih godb; namenjen je predstavitvi posameznih dejavnosti, glasbenim novostim in iskanju novih možnosti in oblik v slovenskem godbeništvu.  Letošnji, že osmi po vrsti,  bo v nedeljo, 28. septembra 2014, na Bregu v Ljubljani med 10. in 13. uro in bo nekakšen uvod, prolog v 14. Festival za tretje življenjsko obdobje.

Milan Pavliha


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media