Zobna ščetka ni dovolj

Dobro počutje | sep. '14

Da bi zobe obdržali do konca svojega življenja (ali pa vsaj čim dlje), je pomembna kakovostna in temeljita ustna higiena. Govorili so nam, da moramo uporabljati mehko ščetko in ščetkati od rdečega proti belemu, saj s tem varujemo dlesen. Pa da moramo zobe ščetkati trikrat na dan, zjutraj, zvečer in po glavnem obroku. Vse to drži vsaj deloma, vendar ne zagotavlja ustnega zdravja. Zakaj? Ker se spreminja življenje in mi z njim. Zato je čas, da vnovič premislimo o naših prepričanjih in navadah …
Vsekakor priporočamo uporabo mehke zobne ščetke, vendar pazljivo. Ker ne smemo ščetkati pregrobo, se lahko zgodi, da z novo, s ščetinami bogatejšo ščetko, ne očistimo vseh mest na zobu. Hrana ostaja na neočiščenih mestih, pojavi se vnetje dlesni in poveča se možnost nastanka kariesa in parodontalne bolezni.
Krožna tehnika ima še vedno velik pomen, potrebuje pa kanček sodobnosti. Mehko ščetko obrnemo pod kotom 45 stopinj na rob dlesni in z blagimi krožnimi gibi odstranimo ostanke hrane na zobu ter ob dlesni. Sodobne ščetke imajo še dodatne tanke ščetinice na površini, da se ščetka še bolje prilagaja neravnim oblikam zob in da očisti mesta, kamor z navadnimi ščetkami ne morete prodreti.
Tudi električne zobne ščetke niso čudežne, saj jih moramo pravilno uporabljati in pravilno postaviti na vse strani zob. Zelo jih priporočamo predvsem pri starejših in otrocih, pri katerih je fina motorična spretnost teže dosegljiva.
Za ustrezno in kakovostno ustno higieno nujno potrebujemo zobno nitko in medzobno ščetko, ki dopolnjujeta druga drugo. Torej potrebujemo obe, saj medzobna ščetka ne očisti stika med zobmi. Zelo pomembno je, da uporabljamo medzobne ščetke in nitke prave velikosti, kar je predvsem odvisno od razmika med zobmi. Zato se o tem posvetujte s svojim zobozdravnikom.
Zobne paste dejansko ne potrebujete, kar pa ne pomeni, da jo odsvetujemo. Zjutraj jo le uporabite, saj vam bo okolica hvaležna, vendar ne gre brez strgala za jezik, s katerim boste odstranili veliko količino s oblog z jezika. Zobne paste vam lahko dajo lažen občutek o čistosti zob, hrana pa še vedno ostaja ob zobeh …

Škodljive razvade
Mit, da smo umik dlesni povzročili  s pregrobim ščetkanjem", drži samo deloma. S pregrobim ščetkanjem in z uporabo trdih zobnih ščetk lahko poškodujemo že načeto površino zoba. Sklenine, to je zunanje plasti zoba, ki je najtrša stvar v telesu, ne bomo poškodovali s še tako trdo zobno ščetko. Kaj je potem vzrok, da se dlesni umikajo? S trdo ščetko ste očistili samo manjši del površine zoba, večino površine pa ste pustili umazano in prekrito z ostanki hrane, na katerih so se razbohotile bakterije in povzročile najprej vnetje dlesni, nato pa je nastala parodontalna bolezen, ki je povzročila propad obzobnih tkiv, kar se je pokazalo z odmikom dlesni.
Z mehko zobno ščetko smo si pravilno očistili vseh pet mest ob zobu, dlesen je zdrava, ne krvavi, pa vendar se odmika od zob. Zakaj? Zelo verjetno je, kar lahko dokažemo z vidnimi poškodbami zob, da jih prekomerno obremenjujemo bodisi z neprimernimi razvadami čez dan bodisi, kar je še bolj verjetno, s stiskanjem ali škripanjem zob med spanjem. To počnemo v nezavednem stanju in sile so pri tem tako velike, da lahko povzročijo obrabo zoba tudi do enega milimetra v enem letu. In ker se te sile prenašajo na območje ob dlesni, kjer je sklenina najtanjša, in ker je zgradba sklenine podobna naloženim kvadrom, se na mestu ob dlesni začnejo na površini pojavljati majhne razpoke. Sčasoma se sklenina poškoduje do te mere, da se pokaže zobna korenina, ki pa je bistveno bolj občutljiva za mehanske poškodbe.

Mesec september je mesec ustnega zdravja. Zato vas vabimo, da rezervirate svoj termin za preventivni pregled in za posvet z izbranim zobozdravnikom v kliniki Ustna Medicina na Nazorjevi 5 v Ljubljani. Pokličite 01 23 23 235.


Dejan Pirtovšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media