Iz mamine kuhinje še diši
Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice, na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati svojega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta, naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.
Krepak kmečki zajtrk: krompir in stročji fižol z ocvirki
Oba tokratna recepta sta nam poslali Mihaela Blatnik in Irena Muzga iz Društva kmetic Šentjernej. Za prvo jed pravita, do so jo v preteklosti pogosto jedli že zjutraj, saj je krepki kmečki zajtrk dobra podlaga za naporno delo. Namesto stročjega fižola lahko uporabimo svež fižol v zrnju.
Stročji fižol očistimo, narežemo na želeno velikost in skuhamo v slani vodi. Krompir olupimo, narežemo na kocke želene velikosti in posebej skuhamo v slani vodi. Ko je oboje skuhano, odcedimo, stresemo v posodo ter zabelimo z vročimi ocvirki.
Marijin komentar: Skupni imenovalec fižola in krompirja je silicij, ki izboljšuje vezi in kite, kar je tudi pomembno za poskočen korak. Stročji fižol vsebuje tudi glukokinin, ki je zelo pomemben za sladkorne bolnike.
Šentjernejski štrukeljci:
V Šentjerneju in okolici je navada, da ob različnih praznikih in žegnanjih spečejo štrukeljce.
Za testo potrebujemo: 1 kg moke, 4 rumenjake, 5 dag kvasa, 10 dag masla, 10 dag sladkorja, zavitek vaniljinega sladkorja, 1 l mleka, 2 žlici olja, 2 žlici ruma, limonino lupino, ščepec soli.
Za nadev pa si pripravimo: 75 dag zmletih orehov, 1 l pregrete smetane, 3 žlice medu ali 20 dag sladkorja, sneg 4 beljakov, cimet, rum in jajce za premaz.
Zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati do dvojne velikosti. Medtem pripravimo nadev tako, da orehe poparimo s smetano ter ohlajenim dodamo druge sestavine. Testo zvaljamo na polovico centimetra debelo in ga namažemo z nadevom. Nadevano testo zvijemo do želene velikosti štrukeljcev, odrežemo in narežemo na primerne velikosti.
Štrukeljce pustimo na kratko vzhajati, jih premažemo z jajcem in spečemo, da zlato porjavijo.
Marijin komentar: Drznila sem si zamenjati margarino z maslom, kar je bolj zdravo. Maslo je kakovosten vir vitamina A, ki ga telo potrebuje tudi v zrelejših letih za boljši vid in imunski sistem. Vitamin A se med peko ne izgubi! V orehih je precej vitamina B6, ki je v veliko pomoč v boju zoper artritis, pomaga pa tudi pri oslabljeni mišični moči.