Recepti

Recepti

Dobro počutje | sep. '14

Pečen krompir z zeliščno skuto

Potrebujemo:
8 - 10 srednje velikih krompirjev,
sol,
250 g skute,
sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, timijan ali pehtran).
Priprava
Krompirje enake velikosti temeljito umijemo in neolupljene prerežemo na polovice. Položimo jih na pekač s prerezano stranjo navzgor in postavimo v pečico, segreto na 200 do 220 stopinj.
V posodici z vilicami pretlačimo skuto in ji dodamo narezana sveža zelišča (ali suha), solimo in premešamo. Če želimo nekoliko bolj tekočo omako, skuti dodamo jogurt ali kislo smetano.
Krompir je pečen, ko postane zlatorumen in se nekoliko napihne, za kar potrebuje približno pol ure. Ponudimo še vročega z zeliščno skuto in pojemo z olupkom vred.

Fileji osliča v panceti s pečenim krompirčkom

Potrebujemo:
pol kg mladega krompirja,
lupino in sok ene bio limone,
2 žlički oljčnega olja,
4 večje sveže fileje osliča (ali odtajane), skupaj približno 750 g,
100 g pancete v rezinah,
posušen pehtran ali 2 vejici svežega.
Priprava:
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Mladi krompir očistimo, umijemo in prerežemo na polovice ali na četrtine, odvisno od velikosti. Naložimo ga v model, rahlo posolimo, začinimo z lupinico limone in za 10 minut postavimo v pečico.
Medtem fileje osliča po potrebi narežemo, narahlo začinimo s pehtranom in ovijemo s panceto. Najbrž bomo za vsak kos ribe potrebovali po dve rezini pancete.
Pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in na krompir položimo pripravljene ribje fileje. Vrnemo v pečico za 10 do 12 minut.
Ko je riba pečena, krompirček pa hrustljav, pekač vzamemo iz pečice, jed pokapljamo z limonovim sokom in odišavimo z listki pehtrana. Takoj postrežemo z bogato sezonsko solato.

Kruhki s panceto in poletno zelenjavo

Za testo potrebujemo:
1kg moke,
30 g svežega kvasa,
2 zvrhani žlici soli,
približno 6 dl vode.

Za nadev potrebujemo:
1 manjšo čebulo,
3 stroke česna,
100 g pancete brez kože in hrustanca,
1 manjšo bučko,
3 paradižnike ali vejico češnjevcev,
5 oliv brez koščic,
125 g mocarele,
nekaj listov bazilike.
oljčno olje
Priprava:
Iz naštetih sestavin zgnetemo kvašeno testo za kruh in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadev.
Čebulo in česen drobno sesekljamo, panceto, bučko, paradižnike in olive narežemo na manjše kocke. Na oljčnem olju hitro popražimo čebulo, česen in kocke pancete. Po nekaj minutah dodamo še narezano bučko, paradižnike in olive. Dušimo 5 minut, nato ohladimo. Začinimo z baziliko, solimo in primešamo še manjše koščke mocarele.
Vzhajano testo razdelimo na 15 delov, jih povaljamo ali s prsti oblikujemo v ovale.
Na sredino vsakega kosa testa damo žlico nadeva, robove premažemo z malo vode in nato prepognemo testo prek nadeva. Spodnji rob s prsti zavihamo preko zgornjega roba in stisnemo skupaj. Potresemo z moko in preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Vzhajati pustimo še 15 minut. V vsak žepek naredimo tri zareze in postavimo v pečico. Pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah.


Zloženka z jajčevci, krompirjem, paradižnikom in govejim mesom

Potrebujemo:
4 krompirje,
1 večji jajčevec,
3 - 4 paradižnike,
500 g govejega mesa (zrezkov),
sol, cimet,
olje,
1 jajce,
1 dl mleka.
Priprava:
Krompir olupimo, umijemo in narežemo na rezine, debele pol centimetra. Nato jih kratek čas kuhamo v rahlo slani vodi. Medtem neolupljene jajčevce narežemo na tanke rezine, goveje meso pa na tanke trakove.
Pečico vključimo na 180 stopinj.
V ponvi na nekaj kapljicah oljčnega olja popečemo rezine jajčevcev in jih rahlo posolimo. Preložimo jih na krožnik. Zatem v ponvi hitro popečemo trakove mesa, dodamo narezane sveže paradižnike, solimo in začinimo s cimetom. Kratko kuhamo.
Nato v višji pekač naložimo v nekaj plasteh rezine krompirja, jajčevcev in mesa s paradižniki. Na vrhu naj bo krompir. Prelijemo z mešanico jajca in mleka ter pečemo v pečici približno 20 do 25 minut.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media