Namesto v kino kar pred računalnik

Namesto v kino kar pred računalnik

Prosti čas | sep. '14

Glasbo po navadi poslušamo tako, da prižgemo radio, vstavimo CD plošček ali se odločimo za koncert. Ko si želimo ogledati film, pa prižgemo televizijo ali obiščemo kinematograf. Nekaj povsem vsakdanjega je postalo tudi to, da nekateri namesto radia, drugi pa celo namesto televizije uporabljajo kar računalnike, z njegovo pomočjo je namreč mogoče poslušati tako glasbo, kot poslušati radio in gledati filme.
Da bi lahko poslušali radio, morate namestiti enega od programov, ki to omogoča. Windows media player imate najverjetneje že vključen v svojem operacijskem sistemu windows. Če ga nimate, ga lahko najdete na spletni strani windows.microsoft.com/sl-SI/windows/downloads/windows-media-player. Druga dva programa, ki sta prav tako brezplačna, sta winamp (www.winamp.com/) in real player (europe.real.com).
Ko ste poskrbeli za programsko opremo, morate le še poiskati svojo najljubšo radijsko postajo in za to preprosto pojdite na splet. Odprite enega od iskalnikov (google, yahoo, bing ...) in vanj vpišite ime svoje najljubše radijske postaje. Večina radijskih postaj pri nas namreč omogoča streaming ali poslušanje s pomočjo interneta.
Spletna stran, na kateri boste poslušali glasbo po svojih željah, pa je Deezer. Dostopna je na strani www.deezer.com. Na njej lahko poslušate glasbo po svojih željah, stran pa bo vam poiskala tudi glasbo, podobno tisti, ki vam je všeč. Storitev lahko preizkusite brezplačno, kasneje pa je plačljiva. Deluje pa tudi na mobilnih telefonih.

Nakup glasbe in filmov
Prek interneta lahko spremljate tudi različne video vsebine, med drugim različne filme, videospote, posnetke oddaj, neposredne prenose in na vsebine, ki jih prenesete na svoj računalnik.
Za ogled vam je na voljo veliko število različnih spletnih strani. Daleč največja spletna stran z videoposnetki pa je youtube, ki se je na spletnem naslovu youtube.com. Na tem portalu najdete različne posnetke filmov, videospotov, posnetkov s koncertov, oglasov, oddaj, nastopov komikov, risank, odlomkov iz filmov, napovednikov filmov … Posebnost pa predstavljajo posnetki, ki so jih naredili uporabniki. Ti pokrivajo izjemno širok spekter, in to od povsem bizarnih do zanimivih in zabavnih. Uživate lahko v posnetkih plešočih debeluhov, govorečih pomaranč, domačih ljubljenčkov in še v marsičem.
Skratka, skorajda karkoli iščete, lahko najdete s preprostim vpisom v polje Iskanje, ki vas bo pričakalo ob vstopu na stran www.youtube.com. Sicer je priporočljivo znati nekaj angleščine, saj vam iskalno polje po vpisu prvih nekaj črk ponudi možne rezultate iskanja. Vsak dan pa je večje tudi število slovenskih videoposnetkov in posnetkov s srbskega in hrvaškega govornega področja; ogledate pa si lahko, denimo, film Ne joči Peter in številne druge.
Omenim naj specializirane spletne strani, na katerih si lahko ogledate celotne filme. Na ta način je bolj ali manj dostopna celotna hollywoodska produkcija. Strani so največkrat plačljive, niso pa vse dostopne tudi v Sloveniji. Taki strani sta www.ovguide.com ali www.pushplay.com in druge.
Glasbo lahko povsem legalno kupite tudi na spletu. Obiskati morate specializirane spletne strani, kjer lahko ob plačilu izbrane pesmi prenesete na svoj računalnik. Nekaj najbolj znanih strani z glasbo je mp3.com (www.mp3.com), mp3 amazon; do njih dostopate prek spletne strani www.amazon.com ter poiščete mp3 downloads, napster (www.napster.com) in seveda še mnoge druge. Lastniki ipodov in drugih Applovih izdelkov pa glasbo najpogosteje kupujejo na naslovu www.apple.com/itunes/.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media