Shranjevanje poletnih spominov

Shranjevanje poletnih spominov

Prosti čas | sep. '14

S počitnic in potovanj prinesemo različne spominke, fotografije, razglednice, prospekte, podstavke, pa školjke in kamenčke, suhe vejice, liste, cvetove in storže, nekateri tudi skice in risbe ter druge drobne predmete. Da ti spominki ne bi postali  navlaka v predalu ali v škatli, de se ne bi prašili na polici, temveč bi bili trajni, prijetni spomini na poletje, iz njih ustvarimo majhne okrasne umetnine, ki jih nato lahko postavimo za okras na polico ali v vitrino, obesimo na steno ali pa jih podarimo kot izvirna osebna darilca.

Že od nekdaj so fotografije najpomembnejši spomini na počitnice. Včasih smo po počitnicah razvijali filme in polnili albume s črno-belimi in nato barvnimi fotografijami, s posušenimi cvetovi ali listi, umetelnimi napisi in risbami. Dandanašnji ujamemo zanimive trenutke z digitalnim fotoaparatom ali kar s telefonom, nato jih shranimo na USB ključek, na računalniški disk ali na zgoščenko. Le redko jih še natisnemo.
Vendar pa si lahko izdelamo izviren počitniški album, imenovan tudi kolažni album (okrašena sestavljenka ali lepljenka slik in zapisov, misli in citatov) ali s tujko »scrapbook«. Lahko kupimo prazen album, ga oblepimo po svoje ali pa album v celoti izdelamo sami. Potrebujemo le trše platnice, rinke ali spiralo za povezavo, trše barvne kartone za liste albuma ter različne barvne in vzorčaste papirje za podlago, škarje in lepilo za papir, pa različne bordurne škarje in »štance«, žige in šablone, ki jih lahko izdelamo sami, ter podobno. Poleg ročne izdelave je zelo popularna digitalna, ko s posebni računalniškimi programi oblikujemo posamezne strani albuma, vzorčaste podlage, obrobe in izreze slik, okraske, napise in podobno ter jih natisnemo.
Sami lahko izdelamo zanimive okvirje ali podlage za posamezne fotografije ali skupine slik. Uporabimo lahko celo različne podstavke in manjše pladnje, lesene ali pletene, ki smo jih kupili na dopustu. Iz najrazličnejših drobnih predmetov, ki smo jih prinesli s počitnic, lahko izdelamo zelo zanimive reliefne slike. Če imamo le papirne, ploskovne spominke, kot so razglednice, vstopnice in podobno, naj bo tudi okvir ploščat. Višji okvir uporabimo pri večjih in višjih predmetih (spominki, večje školjke, storži in podobno), iz katerih izdelamo reliefno sliko ali celo »memory box« - škatlo spominov na poletje. Izdelek obesimo na steno ali položimo na polico ali v vitrino.

Školjke v školjki

Nekateri zelo radi nabiramo na plažo naplavljene školjčne lupine. Lahko jih uporabimo v različne ustvarjalne in okrasne namene, denimo za izdelavo ogrlic, zapestnic, brošk in uhanov. Z njimi okrasimo lesene šatulje ali okvirje iz različnih naravnih materialov, lahko pa izdelamo izvirne spominke, ki nas bodo spominjali na morje. Posebno keramično maso vlijemo v plastične kalupe v obliki školjk. Malo preden se izdelki popolnoma strdijo, vstavimo v ravno površino nabrane školjčne lupine. Izdelava je dokaj preprosta. Odvisno od izbrane mase za vlivanje je razmerje mešanja ena (voda) proti tri ali štiri (masa) - vedno se ravnamo po priloženih navodilih. Plastične kalupe različnih oblik in različne mase za vlivanje, ki se hitro strdijo in so zelo odporne, dobite v trgovinah za prostočasne dejavnosti. Za osnovo uporabimo tudi druge oblike kalupov, včasih jih izdelamo kar sami iz pokrovov in plastičnih posodic ter podobnih materialov. Prepustimo se ustvarjalni domišljiji.

Eva Razboršek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media