Iz mamine kuhinje še diši

Dobro počutje | okt. '14

V Zasipu pri Bledu pravijo moki iz hrušk tepka prga. Uporabljajo jo za slane in sladke jedi. Tepke imajo veliko bora, ki izboljšuje kratkoročni spomin in preprečuje izgubo kalcija v telesu. 

Nekaj že skoraj pozabljenih receptov sta nam posredovala Bojana Pipan in Marjana Kraigher.

Prgin narastek:

Sestavine za testo:350 g pšenične moke, voda, sol;
Sestavine za krompirjev nadev: 5 velikih, manj kuhanih in naribanih krompirjev, ena čebula, prepražena na maščobi, eno jajce; začimbe - sol, timijan, peteršilj in majaron.
Sestavina za prgin nadev: tepke ali prge, in sicer 12 žlic kuhanih in zmletih tepk prg; 2 žlici zmletih orehov, dve žlici medu, ščepec cimeta in zmletih klinčkov.
Pripravimo po plasteh: prva plast je testo, druga krompirjev nadev, tretja prgin nadev, nato se vsi trije nadevi ponovijo, na vrhu posujemo ocvirke, damo še eno plast testa, na koncu pa premažemo s kislo smetano.

Cvrčki prga:

Sestavine: 100 g prgine moke, 600 g pšenične moke tip 1100, ½ l mleka, pol kocke kvasa, 2 jajci, sol in olje za cvrtje, cimet in sladkor.
Priprava: sestavine zmešamo, vzhajamo in ocvremo v olju. Posujemo s cimetom in sladkorjem.

Kruh prga

Sestavine: 150 g prgine moke, 200 g poparjene ajdove moke, 600 g pšenične moke, tip 1100, dve praženi čebule, dva naribana in napol kuhana krompirja, maščoba - 2 žlici ocvirkov, ščep soli, kocka kvasa.

Marijin komentar:
Suhe tepke, zmlete v prgo ali tepkino moko, ohranijo prav vse snovi, in to od vitaminov do mineralov, ki so tudi v svežih hruškah; le vode ni več. Hruške (tepke) imajo izredno dobro razmerje med minerali, vlaknine pa znižujejo glikemijski indeks krompirja in druge moke. Ker so hruške spečene, ne povzročajo več težav tistim, ki svežih ne morejo jesti. Poleg tega, da tepke in hruške na splošno pomagajo pri črevesnih in prebavnih težavah, dajejo zelo uporabno energijo.
V teh jedeh se srečujejo hruške, krompir in čebula, ki imajo dobro kalijevo- natrijevo razmerje, zato naše recepte lahko štejemo kot primerne za zdravo srce in ožilje, čeprav so poleg tudi ocvirki, ki vsebujejo naravna vitamina A in E.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media