Krepke začimbe za krepke jedi

Dobro počutje | okt. '14

Z mrzlimi jesenskimi dnevi se v naše kuhinje vrača fižol, vrnejo se krepke mineštre iz zelja in ohrovta ter mastnejše jedi. Vse te jedi ne morejo brez močnejših začimb, ki pospešujejo prebavo in lajšajo presnovo.

Šetraj: Na tankih stebelcih se v vetru zibljejo drobni, ozki listki močnega in znanega vonja – le od kod nam je znan? Seveda, obara ni prava, če v njej ni vsaj malo šetraja. Zelišče je zelo aromatično in predvsem medonosno, med cvetenjem od julija do septembra ga rade obiskujejo čebele in metulji. Šetraj je tudi močan antiseptik, dobrodejno deluje na ves prebavni trakt, zlasti ga cenimo, ker umirja drisko, črevesne krče in omili napenjanje. Iz zakladnice domače ljudske lekarne velja za šetraj, da odpravlja črevesne zajedavce, priporočajo ga tudi sladkornim bolnikom in tistim, ki jih pestijo bolezni jeter in žolča.
Šetraj je obvezna začimba v jedeh s fižolom, zeljem in ohrovtom. Da se njegova aroma razvije v vsej polnosti, ga v jedi dodajamo na začetku kuhanja.
V naših krajih je znan kraški šetraj, obstaja pa seveda več vrst in sort. Je trajnica, le v krajih osrednje Slovenije je precej muhasta in rada premine ali pa se zaseje na povsem drugem mestu, kot si želimo.
Kumina. Kakor večina zelišč tudi kumina pospešuje prebavo, je odlična pomoč pri napenjanju in črevesnih krčih. Pater Simon Ašič jo ceni kot diuretik, ki zdravi ledvice, menda odpravlja celo ledvične kamne ter motnje v želodcu in rodilih. Pospešuje mlečnost, zato kumino najdemo v zeliščnih čajnih mešanicah za doječe mamice.
Zaradi obilja eteričnih olj olajša dihanje, nekateri jo cenijo za izboljšanje teka. Bolj kakor liste v kuhinji uporabljamo semena, cela ali mleta, ki jih obilno potresemo po mesu, predvsem po svinjini. Je tudi obvezna začimba v jedeh z zeljem, pri severnih sosedih pa v kruhu iz kislega testa.
Žajbelj. Če nas boli grlo, imamo vneto žrelo ali ustno sluznico, se spomnimo na žajbelj. Grgranje žajbljevega poparka nas zagotovo reši pred antibiotično kuro, če smo le dovolj zgodnji, saj je žajbelj res močan antiseptik, ob tem pa ohranja zobe zdrave in lepe ter odpravlja neprijeten zadah. Menda umivanje z žajbljem krepi lase in jim daje lesk.
V nasprotju s kumino žajbelj zmanjšuje mlečnost, v večjih količinah je celo škodljiv. Pa vendar, posušen list žajblja, ki smo ga zdrobili v prah in potresli po piščancu, preden smo ga potisnili v pečico, ne bo škodoval nikomur, prej bo olajšal prebavo mastnega piščanca. Žajbljeve liste zelo preprosto posušimo in shranimo za kasnejšo rabo; najbolje v steklenem kozarcu.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. tehn.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media