Mačehe in marjetice

Prosti čas | okt. '14

V vinotoku sadimo mačehe in marjetice. Radi jih družimo s pomladnimi čebulnicami in s sajenjem moramo prav tako pohiteti. Te dvoletnice si dajo duška v barvitem razkazovanju prav v času, ko na prostem primanjkuje drugega cvetja, saj cvetijo že ob jesenskem sajenju. 

Večino sadik pridelajo poklicni vrtnarji in jih ponudijo, ko se na rastlini odpre prvi cvet. Za domačo rabo jih vzgojijo tudi ljubiteljski gojitelji, vendar je na to treba misliti že sredi poletja. S setvijo marjetic ni težav, a pri mačehah (strokovno vse sorte stlačimo pod ime Viola witrockiana) vzgoja ni ravno preprosta. Seme mačeh ima svoje muhe, ker le stežka in pomanjkljivo vzkali, če pozabimo, da so to izrazite temnokalivke. Dodatna težava je v tem, da so semena obdana s tanko oljno prevleko, ki preprečuje dostop vlage. Zaradi vsega tega je pametno pri vrtnarjih kupiti sadike mačeh s cvetnimi nastavki. Le od naših trenutnih potreb in okusa je odvisno, ali se odločimo za katero od velikocvetnih sort ali pa damo prednost tistim z nekoliko manjšimi cvetovi, ki v sebi pogosto nosijo dednino rogate vijolice, vrste s strokovnim imenom Viola cornuta. Drobnocvetne mačehe imajo res majhno cvetje v primerjavi z bahavo velikostjo žlahtnih sorodnic, a zato izredno bogato in dolgo cvetijo. Botanično poreklo vrtnih mačeh je že precej zabrisano, ker je v naravi veliko število različnih vijolic, naša domača miniatura, rastoča kot samosevni plevel, pa je njivska mačeha, strokovno Viola tricolor.
Podobno tudi nakup ravnokar vzcvetelih marjetic (izhodišče številnih sort je skromna marjetica z vrtnih trat, Bellis perennis) sodi med oktobrska opravila. Seveda le takrat, ko sami nismo pridelali dovolj postavnih sadik. Marjetice razvijejo košat koreninski sistem in zato ni problematično presajanje sadik z domače setvene gredice. V tem času sicer ni velike nevarnosti za presušitev, toda neposredno po sajenju je zalivanje vsekakor koristno. To velja tako za mačehe, kot za marjetice ali druge dvoletnice, ki dobijo svoje stalno mesto na vrtni gredici ali na grobni gomili. Njihova uporabnost je preizkušena, na obilno in dolgo cvetenje pa lahko računamo le ob pravočasnem sajenju, zato ne odlašajmo! Dvoletnice so dobrodošle zlasti v družbi pomladi cvetočih čebulnic, dovolj je že deset ali dvajset mačeh, po možnosti ene same barve, in deset čebulic tulipanov.

Izidor Golob


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media