Uporaba bančnih storitev od doma

Prosti čas | okt. '14

Zadnji dan v mesecu je za prejemnike pokojnine poseben dan, saj  na ta dan prejmete zaslužene pokojnine. Zato se nekateri množično odpravite v banko, da bi  dvignili svoj denar, morda plačali položnice in uredili še kaj. Ves postopek pa spremlja zamudno čakanje v vrsti. 

Sodobne tehnologije vam lahko pomagajo, da se boste temu izognili. Denar lahko že dolgo dvigujete tudi na tako imenovanih bankomatih. Za vse drugo pa je na voljo internet. Poleg časa boste z njegovo pomočjo prihranili tudi kak evro. Kako? O tem pa v nadaljevanju.
Plačevanje položnic je ena od aktivnosti, ki nam vsak mesec povzroči največ stresa in zahteva tudi zajeten kupček denarja. Če plačujete s trajnikom, ste se nanj verjetno navadili in ne razmišljate o spremembi načina plačevanja; če pa ste med tistimi, ki še vedno plačujejo položnice »na bančnem okencu«, vam predlagam, da razmislite o plačevanju prek spleta. Stroški tovrstnega plačevanja so sicer odvisni od banke, pri kateri imate odprt račun, a so ponavadi nižji, kot če plačujete neposredno v banki ali  na pošti. Nekatere banke svojim strankam celo omogočajo brezplačno plačevanje položnic in opravljanje denarnih nakazil prek spleta.
Vsekakor si pred začetkom uporabe oglejte stroške in izračunajte, kaj se vam najbolj splača. Če imate večje število položnic, lahko tako prihranite vsak mesec  tudi 10 evrov ali več, kar pomeni na letni ravni 120 evrov prihranka.
Prav tako vam na banko ne bo treba hoditi, če boste želeli denar nakazati na drug račun, lahko boste spreminjali obroke kreditov, vezali sredstva … Odvisno seveda od banke, pri kateri imate odprt račun.
Varnost pri elektronskem bančništvu v načelu ni problematična, saj so sistemi zaščite napredni, banke pa jih tudi redno posodabljajo. Uporabniki za zaščito dobijo varnostni certifikat, ki ga namestijo na računalnik, s katerega bodo dostopali do e-banke (tak sistem zaščite uporabljata NLB in Sparkasse), ali pa dobijo napravico, podobno kalkulatorju, ki generira kodo, s katero imajo odobren dostop do elektronske banke. Kodo vpišete na spletni strani, kjer se s svojim uporabniškim imenom prijavite v spletno banko.
Čeprav je zunanja zaščita ponavadi kakovostna, pa morate za varno uporabo poskrbeti za svoj računalnik. Očistite ga virusov, trojancev in črvov. Bodite pozorni na morebitne spremembe (tudi minimalne) v videzu spletne strani banke, podatkov za vstop pa nikoli in  res nikoli(!) ne vpisujte drugje kot na spletni strani banke.
Nadgradnjo spletne banke pomeni dostop do nje prek mobilnega telefona. Nekatere banke namreč omogočajo tako imenovano mobilno banko. Za njeno uporabo pa potrebujete pametni mobilni telefon. To so tisti telefoni, ki imajo možnost nameščanja novih programov ali aplikacij. Nanj namestite tudi aplikacijo banke in na njem uporabljate bančne storitve.
Dandanes elektronsko bančništvo ponujajo praktično vse banke. Pomembno je tudi to, da večina bank ponuja svojim uporabnikom tudi pomoč. Tako lahko pokličete njihove strokovnjake ali jim pošljete elektronsko pošto, na katero vam odgovorijo.
Preverite torej na svoji banki možnosti spletnega bančništva. Povprašajte jih o tem, kaj vam nudijo, kakšne so cene in kakšna je varnost njihove rešitve. Tako boste prihranili kak evro, predvsem pa ne boste več stali v vrstah, ampak boste večino bančnih storitev opravili kar od doma

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media