Iz mamine kuhinje še diši… - november 2014
Ajdov pečejak, haloški koruzni mešani kruh.
Ajdov pečejak
Recept za jed, ki so jo jedli tudi za zajtrk, še ohranja Mimica Kirbiš. Pečejakje pekla že njena mama na Pobrežju.
Sestavine:1 l mleka, malo kvasa, 2,75 dl ajdove moke, 1 dl ostre moke, kavna žlička soli, 3 jajca, malo ocvirkov, mast za cvrenje.
Priprava: mleko, kvas, jajca in sol razžvrkljamo ter zamešamo moko. Nazadnje dodamo malo ogretih ocvirkov. V kozici segrejemo mast in vlijemo vanjo testo, ki je pred tem pol ure počivalo. Pečenjak postrežemo še vroč. Ponudimo ga z mlekom, domačo kavo, lahko tudi s solato.
Marijin komentar: karkoli naredimo iz ajde, pomaga pri ožilju. Ajda namreč vsebuje močan antioksidant rutin, ki varuje drobne žilice in kapilare pred okvaro in s tem posredno tudi telo pred krčnimi žilami in aterosklerozo. Ajdov pečejak varuje tudi pred hemoroidi..
Haloški koruzni mešani kruh
Peka haloškega koruznega mešanega kruha se je ohranila v Dravinjskem Vrhu. Pečejo ga še pri Gabrovčevih, pri Širičevih in pri Kokolovih. Na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi na Dolenjskem aprila 2014, je zanj Milena Gabrovec prejela zlato priznanje. Spodnji recept je namenjen za peko 5 kolačev.
Sestavine: 5 kg enotne moke (krušne moke), 3 kg gresnice (ostre moka), 1 kg polente (koruznega zdroba), 4 do 5 kock kvasa, voda, sol;
Priprava: koruzni zdrob skuhamo v osoljeni vodi. Zamesimo v dobro obdelano gosto testo. Vzhajanega testa je enkrat več. Znova ga premesimo in ga razdelimo v slamnjače, kjer vnovič vzhaja na pomokanih prtičih. V ogreti peči pečemo kolače kruha približno eno uro. Kruh lahko pečemo tudi v navadni pečici. Ogret pekač malo potresemo z moko, da se testo na vročini ne prime.
Marijin komentar: koruza pomaga pri težavah z očmi, s kožo, pa tistim, ki se slabo počutijo. Ob koruznem kruhu je priporočljivo uživati še mleko ali jogurt, da pridobimo vse esencialne aminokisline.