Iz mamine kuhinje še diši… - november 2014

Dobro počutje | nov. '14

Ajdov pečejak, haloški koruzni mešani kruh.

Ajdov pečejak

Recept za jed, ki so jo jedli tudi za zajtrk, še ohranja Mimica Kirbiš. Pečejakje pekla že njena mama na Pobrežju.
Sestavine:1 l mleka, malo kvasa, 2,75 dl ajdove moke, 1 dl ostre moke, kavna žlička soli, 3 jajca, malo ocvirkov, mast za cvrenje.
Priprava: mleko, kvas, jajca in sol razžvrkljamo ter zamešamo moko. Nazadnje dodamo malo ogretih ocvirkov. V kozici segrejemo mast in vlijemo vanjo testo, ki je pred tem pol ure počivalo. Pečenjak postrežemo še vroč. Ponudimo ga z mlekom, domačo kavo, lahko tudi s solato.

Marijin komentar: karkoli naredimo iz ajde, pomaga pri ožilju. Ajda namreč vsebuje močan antioksidant rutin, ki varuje drobne žilice in kapilare pred okvaro in s tem  posredno tudi telo pred krčnimi žilami in aterosklerozo. Ajdov pečejak varuje tudi pred hemoroidi..

Haloški koruzni mešani kruh

Peka haloškega koruznega mešanega kruha se je ohranila v Dravinjskem Vrhu. Pečejo ga še pri  Gabrovčevih, pri Širičevih in pri Kokolovih. Na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi na Dolenjskem aprila 2014, je zanj Milena Gabrovec prejela zlato priznanje. Spodnji recept je namenjen za peko 5 kolačev.
Sestavine: 5 kg enotne moke (krušne moke), 3 kg gresnice (ostre moka), 1 kg polente (koruznega zdroba), 4 do 5 kock kvasa, voda, sol;
Priprava: koruzni zdrob skuhamo v osoljeni vodi. Zamesimo v dobro obdelano gosto testo. Vzhajanega testa je enkrat več. Znova ga premesimo in ga razdelimo v slamnjače, kjer vnovič vzhaja na pomokanih prtičih. V ogreti peči pečemo kolače kruha približno eno uro. Kruh lahko pečemo tudi v navadni pečici. Ogret pekač malo potresemo z moko, da se testo na vročini ne prime.

Marijin komentar: koruza pomaga pri težavah z očmi, s kožo, pa tistim,  ki se slabo počutijo. Ob koruznem kruhu je priporočljivo uživati še mleko ali jogurt, da pridobimo vse esencialne aminokisline.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media