Št. 11, november 2014

  • Poslušati in spoštovati

    nov. '14

    Po mokrem poletju se nam je z lepim vremenom odkupila vsaj jesen. Čeprav so dnevi krajši in hladnejši, je jesen čudovit letni čas, saj nam s pridelki poplača naš trud. Tudi tretje življenjsko obdobje je kot jesen - sicer ni več poskočno kot pomlad, je pa bogato z izkušnjami in znanjem, ki lahko koristi mlajšim generacijam. Nedavni Festival za tretje življenjsko obdobje je bil spet praznik ustvarjalnosti, veselega razpoloženja in druženja med generacijami. Starejši so pokazali, kaj vse znajo in zmorejo, zato niso in ne želijo biti breme družbe. Toliko petja, plesa in telovadbe na enem mestu, kot ga je bilo v Cankarjevem domu, bi le stežka še kje našli. Seveda so starejši opozorili tudi na manj svetle plati staranja, predvsem pa na potrebo po nujnem družbenem dogovoru o spoštovanju starosti.

Kazalo

Kaj pričakujemo od zdravstvene reforme? Nova vlada si je med drugim kot prednostno nalogo zadala izpeljati prepotrebno zdravstveno reformo. O njej smo že večkrat pisali, žal pa je vse doslej ostalo le pri obljubah. Očitno je, da doslej ni bilo ne politične ne strokovne volje, da bi izpeljali ta zahteven projekt.

Manj pravic in nižja pokojnina V minulih dneh so nekateri mediji govorili in pisali o sramotno nizkih pokojninah oseb, ki so bile zavarovane za ožji obseg pravic. Prizadeti upokojenci so izražali razočaranje nad višino odmerjene pokojnine, sklicevali so se na redno plačevanje prispevkov in na prepričanje, da jim tako zavarovanje vendarle zagotavlja primerne prejemke, pa tudi na njegov smisel. Upravičeno?

Območne enote ZPIZ: Kranj Po številu zavarovancev in upokojencev (obojih skupaj je 167.175) je OE Kranj z Izpostavo Jesenice četrta po velikosti od devetih Zpizovih območnih enot.

Vaša svetovalka - mag. Milena Paulini Izplačilo dela predčasne ali starostne pokojnine

Vaš svetovalec – Mag. Janez Tekavec  Čiščenje nedelujočega dimnika

Vaš svetovalec – Dušan Bavec Bralec piše, da ima manjše podjetje s štirimi zaposlenimi. Kdaj pa kdaj pa se na hitro pojavijo potrebe po dodatnem delu. Zanima ga, ali lahko na zakonit način vključi v delovni proces kot pomoč svoje družinske člane in kako je s sosedsko pomočjo.

Vaš svetovalec – Boštjan J. Turk Za mamo, ki je stara 89 let, je naša bralka pri specialistu za oči dobila napotnico za nova okvirja s pripadajočimi stekli (ena očala za blizu in ena za daleč).

Vesti iz ZDUS Novice

Spoštovanje naj bo vzajemno V družbi, ki je vse bolj naravnana v tekmovanje, konkurenco, bolj kot kadarkoli doslej potrebujemo oporo v ljudeh, ki so nam blizu.

V družini so pristanki vedno varni  Gospa Verena Tepeš pravi, da ima pri svojih sedeminsedemdesetih smučarskih skokov že čez glavo, a vseeno ne zamudi nobenega prenosa. Dobrih štirideset let že živi s tem športom, saj sta bila oba njena sinova skakalca, Miran pa je že od 15. leta tekmoval v članski konkurenci, pri šestnajstih letih je bil uspešen na državnem prvenstvu, nato že v svetovnem pokalu. S tem pa nadaljujejo tudi vsi trije Miranovi otroci – Jurij in Anja imata za seboj že veliko uspehov, skače pa tudi najmlajši Jon.

Gibanje zdravi! Janez Gorjanc, ki zadnja leta živi v okolici Tržiča, ima od nekdaj rad šport in gibanje. Pravzaprav je bil sprva vrhunski športnik, saj se je leta 1972 udeležil olimpijade v Saporu na Japonskem, kjer je tekmoval v nordijski kombinaciji (tek na smučeh na 15 kilometrov in skoki na 120-metrski skakalnici). Zasedel je 32. mesto. Čez dve leti je tekmoval v isti disciplini še na svetovnem prvenstvu v Falunu na Švedskem in bil sedemindvajseti. 

Odvzeti bolečino je božansko delo Delo medicinske sestre je ustvarjalno in zahteva vsega človeka z veliko znanja, s srcem in dušo, nudi pa tudi veliko zadovoljstva. V svojem dolgem delovnem obdobju je Vera Grbec spoznala veliko izrednih ljudi; kot pravi, se je od njih veliko naučila, hkrati pa tudi sama pustila pečat v stroki in na ljudeh.

Vedno je sledila svojim ciljem Le kdo na trebanjskem koncu ne pozna Majde Ivanov? Odločna in energična gospa, ki sta jo že kmalu začeli zanimati pravo in tudi politika, je prehodila zanimivo poklicno pot. Preden se je leta 2008 upokojila, je bila direktorica trebanjskega doma starejših občanov, ki ga je postavila na noge in je še med najuspešnejšimi v državi.

Umor predsednika, ki je preprečil katastrofo Zgodbo o Kennedyju lahko začnemo z oktobrom 1962. V tem času so Američani fotografirali ozemlje Kube, ki ji je od leta 1959 vladal Fidel Castro. Odkrili so rakete, ki so jih Kubanci uvozili iz Sovjetske zveze. Ameriška administracija je na podlagi različnih virov domnevala, da bi lahko Sovjeti kmalu napadli glavna ameriška mesta. Kennedy je po dolgih pogajanjih zavrnil zahtevo vojske, da izvedejo letalski napad na Kubo.

Zavzemal se je za človeka vredno življenje Janez Evangelist Krek je eden tistih pomembnih Slovencev, ki se je vse življenje razdajal za ljudi, zlasti za tiste, ki so slabo živeli. Bil je politik, pisatelj in teolog.

Nega kože v zimskem času  Pozimi je treba še posebej skrbno negovati in zavarovati naš največji organ - kožo. Zaradi centralnega ogrevanja je zrak v bivalnih prostorih pozimi bolj suh in ljudje se več zadržujejo v zaprtih prostorih. Tudi hladen zrak in veter izsušujeta kožo. Poleg pogostejših okužb dihalnih poti so pozimi pogostejše tudi nekatere kožne bolezni.

Dolgoživost in večno življenje Človek strašansko rad živi, čeprav je edina vrsta, ki dela samomore in umira v nesmiselnih vojnah, v katerih izgine na tisoče in celo milijone ljudi. V neki francoski anketi so spraševali ljudi, kako dolgo bi želeli živeti. Večina je odgovorila „več kot 100 let“, nekateri so navedli celo 160 let. Pri tem ni bilo razlik po spolu ali starosti.

Psihološka svetovalnica – november 2014 Naročnica je prišla na posvet zaradi strahu, da bo ponovno razočarana v partnerstvu. V preteklosti je imela nekaj kratkotrajnih zvez in eno daljšo, vsem skupaj pa je bilo enako to, da so jo partnerji zapustili z očitki, da ni čustvena, je groba, ne zna izkazovati nežnosti, skratka neženstvena.

Slovenska čebula je najboljša Čebulo, ki v genih govori slovensko, boste v velikih trgovskih centrih zaman iskali. Pa vendar Slovenci še imamo svojo avtohtono čebulo. Pa tudi česen, ki mnogim še bolj smrdi kot čebula, zato pozabljamo, da je izredno zdrav. Ironija je hotela, da sta se ohranili prav tisti čebuli, ki sta po imenu moškega spola: belokranjski žbul, ki ga z vso ljubeznijo goji Jože Križan iz Gribelj, ter ptujski lük. Tega lüka nikakor ne smemo zamenjati s hrvaškim ali bosanskim lukom. Razlika ni le v izgovorjavi, marveč v vsebini, pravi Branko Majerič, eden največjih lükarjev na ptujskem polju, ki je tudi letos ponosen lastnik evropskega certifikata, da prideluje zaščiteno slovensko čebulo.Ptujski lük je stara rdeča sorta čebule, vzgojena v slovenski zemlji pred 300 in več leti in bil je prva slovenska vrtnina z evropskim certifikatom o geografski zaščiti kot dokazu avtohtonosti. Je popolnoma ekološke pridelave in uspeva na točno določenih poljih, takih s strogim upoštevanjem kolobarjenja ter starega k

Iz mamine kuhinje še diši… - november 2014 Ajdov pečejak, haloški koruzni mešani kruh.

Recepti november 2014 Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem, piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni, domači mlinci.

Vse v enem zamahu Izkušnje tistih, ki vadijo že dolgo, potrjujejo, da so najbolj učinkovite tiste vaje, pri katerih z lastnim občutkom in poznavanjem svojih sposobnosti delujemo kot celota, torej s telesom in umom. Vaditi je treba postopoma, sledi pa neizogiben, prav tako, postopen napredek. V skrajnem primeru le zgolj ohranjanje gibalnih in umskih sposobnosti.

Starost ni ovira za tek Ljubljanski maraton, že devetnajsti po vrsti, je za nami. Na različno dolgih progah je tudi letos teklo precej starejših tekačev in tekačic. Veliko ljudi zmotno misli, da je tek športno-rekreacijska dejavnost, ki ni primerna za starejše. Nasprotno! Tek ohranja mladostnost, krepi dušo in telo tudi ljudem, ki so že zakoračili v tretje življenjsko obdobje.O prednostih teka smo se pogovarjali s priznanim slovenskim športnim trenerjem, profesorjem Urbanom Praprotnikom.Tek postaja vse bolj popularen. Zakaj?No, ne vem, ali je to čisto res. Preden so postala popularna kolesa, tramvaji, avtobusi in avtomobili, so bile noge zagotovo najbolj ljudsko"prevozno" sredstvo. Takrat je tekel skoraj vsak, ki je le lahko. Dandanes pa teče zgolj tisti, ki se za to posebej odloči. Res pa se v zadnjih dvajsetih letih priljubljenost teka strmo povečuje. Ocenjujemo, da teče približno štiri odstotke prebivalstva, kar pa je še vedno premalo. Bolj kot se ljudje zavedamo potrebe po rednem gibanju, ki nam ga ne da

V mogočni utrdbi je zdaj stalna razstava Habsburška utrdba na Klužah

Večnamenski radgonski mostovi Radgonski mostovi je simbolno poimenovana stalna muzejska razstava, ki so jo nedavno tega odprli v tamkajšnjem Špitalu. Zbirka je del stalne zbirke Pomurskega muzeja iz Murske Sobote, a je bila v veliki meri oblikovana s predmeti in dokumenti, ki so jih zbrali krajevni zbiralci na širšem območju Gornje Radgone, arheologi iz Maribora in drugi.

Kako se zavarovati pred virusi in drugimi nevarnostmi? Bržčas ste v medijih že zasledili poročila o virusih in podobni nesnagi, ki je napadla nič hudega sluteče uporabnike računalnikov. Poročilom po navadi sledijo nasveti, kaj storiti, da ne bi bili žrtev tudi vi.

Preizkusili smo audi Q3 (1,4 TFSI) Živite v mestu, a vaše srce je v hribih? Vleče vas v mir, tišino, v kraje, kjer čas teče počasneje. Pomislili ste že, da bi se kar preselili na vaš vikend, na Boč, Polževo ali na Uskovnico, kjerkoli že je vaš najljubši kotiček na zemlji. Toda otroci vas še kar potrebujejo, tokrat zaradi vnukov: malo Manco je treba peljati k baletu, Lukca pobrati na športnem igrišču in ga peljati na tečaj nemščine,…

Bahia – duša in srce Brazilije S svojimi naravnimi bogastvi, modernimi mesti ter obmorskimi vasicami, kjer se domačini veselijo dnevnega ulova rib, ter z bogatim kulturnim izročilom, kulinariko in religijo je Bahia zame duša in srce Brazilije. Ima vse in nič. Najlepše peščene plaže in najbolj revne predele v državi. Ta mešanica nasprotij, lahkotnosti življenja, poplesavanju in sproščenosti na ulicah Salvadorja ali uživanja v barih na eni izmed plaž te očara do te mere, da se vedno znova vračaš v deželo sonca in prešernih ljudi.

Okrasne grmovnice Za rastline se končuje rastno obdobje in odpadajoče listje nas opominja, da se začenja čas sajenja in presajanja lesnatih rastlin. Jesensko sajenje ima znatne prednosti pred pomladnim, zato si prikličimo v spomin lepoto in uporabnost nekaterih izbrancev med cvetnim grmičevjem.

Preverite kurilne naprave V kurilni sezoni je zelo pomembno čiščenje in vzdrževanje

Kuhinja za tretje življenjsko obdobje Priprava hrane in skrb za osebno higieno sta vsakodnevni opravili, ki starejšim povzročata največ težav, in to deloma zaradi specifičnih – večinoma stoječih - položajev in gibov, pa tudi zato, ker v obeh primerih uporabljajo roke. S tem starejši izgubijo dodatno oporo in ravnotežje, kar je eden najpogostejših vzrokov za padce.

Krotilec barv s klobukom Veljko Toman je akademski slikar in restavrator. To je zelo nevarna in nenavadna kombinacija. Poznam veliko slikarjev, ki jih je omejevalo restavratorstvo, pa so s tem prenehali, ali več restavratorjev, ki so nehali slikati. Restavratorstvo namreč zahteva red in disciplino, podrejanje, slikarstvo pa je ognjemet ustvarjalnosti. Povezati tako nasprotna principa dela pa je zelo težko. Toda Tomanu je uspelo. Vse življenje je bil restavrator in hkrati slikar; letos je celo pritegnil izjemno pozornost s svojim Nadčasovnim Emoncem.

Zloraba vere Razglasitev islamskega kalifata na ozemlju razpadlih držav Sirije in Iraka je povzročila zgroženost večine zahodnih medijev, še posebej po za današnji čas neverjetno krutih usmrtitvah novinarjev in humanitarnih delavcev, državljanov koalicije, ki se bojuje proti tako imenovani islamski državi.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media