Preverite kurilne naprave

Prosti čas | nov. '14

V kurilni sezoni je zelo pomembno čiščenje in vzdrževanje peči, štedilnikov ter grelcev prostorov ali vode; poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Najbolj vestni gospodarji so že pred začetkom ogrevanja pregledali kurilne naprave, preverili prezračevanje in očistili peči in dimnike. Tisti pa, ki ste pozabili, vedite, da še ni prepozno in povabite dimnikarja na obisk.

V vsaki kurilni sezoni se namreč zgodi 450 dimniških požarov in kakih 10 ljudi se zastrupi z ogljikovim monoksidom (žal jih nekaj tudi umre), zato previdnost ni odveč.
Letni pregledi kurilnih naprav in meritve emisije dimnih plinov so po zakonu obvezni. Kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave je treba redno vzdrževati, jih pravilno uporabljati in redno čistiti. Pri kurjenju s trdnimi gorivi je čiščenje treba opraviti štirikrat v kurilni sezoni, pri biomasi dvakrat na leto, pri tekočem in plinastem gorivu pa enkrat v kurilni sezoni.
Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je pripravila nekaj koristnih napotkov za uporabnike.
Emisije prašnih delcev PM10. Pri ogrevanju na trdna goriva je treba uporabljati kakovosten in ustrezno sušen les (polena, sekanci, peleti). Tako preprečimo prekomerne emisije prašnih delcev.
Menjava peči ali celotnega ogrevalnega sistema. Pred zamenjavo ali vgradnjo nove peči, novega dimnika ali celotnega ogrevalnega sistem, se posvetujete z dimnikarjem, ki vam bo posredoval ustrezna navodila. Nova naprava mora biti vgrajena skladno s tehničnimi predpisi, imeti mora zagotovljen ustrezen dovod zraka in upoštevati mora vse tehnične karakteristike prostora, v katerem je nameščena.
Dimnikar mora opraviti obvezen prvi pregled, pri katerem preveri, ali je nova naprava vgrajena v skladu s tehnično dokumentacijo in predpisi, nato pa jo vpiše v evidenco kurilnih naprav. Če naprava ni prijavljena, ne sme obratovati niti ne more nihče skrbeti za njeno pravilno delovanje in redne preglede.
Prenove in adaptacije. Tudi prenove, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega s kurilno napravo, bistveno vplivajo na njihovo varno uporabo. Tesnjenje ali zamenjava oken in vrat z novimi, vgradnja rešetk na kanalih za prezračevanje, vgradnja ventilatorjev na zračnike, kuhinjske nape, klimatske naprave, sušilni stroji ipd. spreminjajo dovod zraka ali vplivajo na tlačne razmere v prostoru. Ob vsaki spremembi obvezno z dimnikarsko službo preverite, ali je obratovanje kurilne naprave varno. To še posebej velja za kurilne naprave, ki so nameščene v bivalnih prostorih. Zaradi neustreznih razmer lahko pride do slabšega izgorevanja, nastajanja katranskih oblog v dimniku (pri pečeh na trdno gorivo), slabše kakovosti zraka v prostoru ali do uhajanja dimnih plinov v prostor, posledica tega pa so lahko celo zastrupitve.
Ni tako redko, da pri energetski sanaciji stavb izvajalci prekrijejo zračnike ter druge odprtine za dovod zraka. Zato se je treba pri prenovi fasad in prenovi strešnih kritin posvetovati s strokovnjakom. Predvsem pa kaže opozoriti na potrebne odmike ustja dimovodne naprave od strešne kritine, slemena, okenskih odprtin in frčad.
Javljalnik ogljikovega monoksida. Do 1. 1. 2017 v bomo morali obvezno vgraditi javljalnik ogljikovega monoksida, ki opozarja na izhajanje nevarnih plinov iz kurilne ali dimovodne naprave v prostor. Vsekakor je to dobro storiti že zaradi lastne varnosti. Ogljikov monoksid je izredno strupen plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju plina, kurilnega olja, drv, premoga itd. Prve znake zastrupitve zlahka spregledamo, saj so podobni znakom viroze: glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost …
Če posumimo na uhajanje ogljikovega monoksida, moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak. Javljalnik ogljikovega monoksida pa ne more nadomestiti preventivnih pregledov dimnikarske službe.

A. Ž. foto: J.D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media