Kako se zavarovati pred virusi in drugimi nevarnostmi?

Prosti čas | nov. '14

Bržčas ste v medijih že zasledili poročila o virusih in podobni nesnagi, ki je napadla nič hudega sluteče uporabnike računalnikov. Poročilom po navadi sledijo nasveti, kaj storiti, da ne bi bili žrtev tudi vi.

Res je, da boste s pravilnim ravnanjem varni pred virusi in drugimi nevarnostmi. Vse, kar morate storiti, pa je to, da ste pazljivi pri uporabi računalnika. Pojdimo torej po vrsti. Poglejmo najprej, kaj virus sploh je.
Računalniški virus je koda, ki ravna podobno kot pravi virusi, saj je tudi ime dobil po njih. Sam od sebe se kopira in okuži računalnik. Virus se kopira tudi na druge računalnike, prek svetovnega spleta (tudi elektronske pošte in Facebooka) in okuženih nosilcev podatkov (CD, DVD,USB). Virusi se po škodljivosti razlikujejo: lahko vam ne storijo popolnoma nič, lahko pa poškodujejo strojno opremo, programsko opremo in podatke.
Drugi dve nevarnosti pa so črvi in trojanski konji. Črvi so računalniška koda, ki poskuša prevzeti nadzor nad računalnikom in se razmnožiti na čim več drugih računalnikov. Trojanski konji pa se zamaskirajo v koristno programsko opremo. Ko jo uporabnik zažene, lahko marsikaj ušpičijo. Ukradejo gesla, uporabniška imena, številke kreditnih kartic, skratka, naredijo precej škode.
Poskrbite za zaščito
Kljub neprijetnostim, ki jih povzročajo virusi in druge računalniške nadlog, pa ostanite mirni. Veliko za zaščito lahko storite tudi sami.
Učinkovito zaščito dandanes omogočajo že ponudniki internetnega dostopa (to so podjetja, pri katerih ste naročeni na internet), vgrajena je v računalniške programe, obstaja tudi kot del elektronske pošte; skratka, določena zaščita obstaja že sama po sebi. Kljub temu pa lahko zmanjšate verjetnost okužbe računalnika, če upoštevate nekaj preprostih pravil.
1. Namestite na svoj računalnik protivirusne programe – lahko tudi brezplačne! Najbolj priljubljeni so Avast (dostopen na spletni strani www.avast.com), AVG
    (free.avg.com) in Microsoft Security Essentials (http://windows.microsoft.com/sl-si/windows/security-essentials-download).
2. Zavarujte svoj računalnik s požarnim zidom (firewallom). Firewall je tudi del Windowsov, v katerih ga lahko vključite.
3. Nikoli ne zaganjajte izvršilnih datotek (.exe), za katere niste prepričani, da so varne. Okuženo datoteko lahko dobite prek spleta, elektronske pošte ali različnih
    nosilcev podatkov.
4. Ne klikajte sumljivih povezav, ki jih prejmete z elektronsko pošto ali na katere naletite na spletu. Kliknite le tisto, katere pošiljatelja dobro poznate in ki vam
    sporoča, kaj vas čaka na poslani povezavi.
5. Ne uporabljajte podatkovnih nosilcev, za katere ne veste zagotovo, ali so brez virusov (CD, DVD, USB ključi …). Seveda nosilce lahko pregledate protivirusnim 
    programom  in preverite, ali so varni.
6. Ne obiskujte sumljivih spletnih strani. Spletno stran, kjer se vam začnejo odpirati dodatna okna z oglasi, takoj zapustite.
7. Bodite previdni, če ob uporabi spleta dobite sporočilo, da morate namestiti določen program.
8. Vedno dovolite, da se vaš operacijski sistem Windows posodobi. Posodobljen operacijski sistem je manj občutljiv za različne grožnje, ki prežijo nanj.

Kljub previdnosti pa se vam lahko zgodi, da vam računalnik okuži virus, črv ali trojanec. V tem primeru svetujem, da se ne prepustite paniki. Na voljo imate dve rešitvi. Zaženite protivirusni program, da bo pregledal računalnik. Ko bo našel težavo, vam bo ponudil možnost, da jo odstrani sam ali da jo odstranite vi. Najbolje je, da se odločite za avtomatsko odstranjevanje, saj je ročno lahko dvorezen meč. Ko vam protivirusni program  sporoči, da je računalnik očiščen, ga ugasnite (shut down), vnovič vključite in še enkrat zaženite pregled.
Druga možnost je, da se za pomoč obrnete na strokovnjaka. Cena, ki jo boste plačali nekomu, ki bo znal očistiti vaš računalnik, bo vsekakor manjša kot škoda, ki vam jo lahko povzročijo nevarne kode ali programi.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media