Včasih internet ni najbolj varen

Prosti čas | dec. '14

V nasprotju z mnenjem v medijih, sem prepričan, da je internet za poučene uporabnike varen in je dokaj majhna možnost, da bi se jim zgodilo kaj neprijetnega. Seveda pa je treba upoštevati določene varnostne napotke in se tudi zavedati, kaj se na internetu lahko zgodi uporabniku.

varnost na internetu

Katere nevarnosti, razen računalniških virusov, še prežijo na uporabnike?

Ena najbolj znanih internetnih prevar je tako imenovana nigerijska prevara. Gre za to, da prek družabnih medijev ali kako drugače na svojo elektronsko pošto dobite sporočilo v angleščini ali zadnje čase tudi v polomljeni slovenščini. Oglasi se vam poslovnež, vdova ali kdo tretji, ki ima na računu veliko vsoto denarja, po navadi gre za nekaj sto tisoč ali celo milijonov dolarjev. Od vas želi pomoč, da bi denar s svojega računa spravil na varno. Pri tem potrebuje vaše podatke in nakazilo določenega zneska za odprtje računa, plačilo davka, plačilo podkupnin ... Za pomoč vam seveda ponudi znaten odstotek svojih sredstev. Ko denar nakažete, ga seveda ne boste dobili nazaj, prav tako pa ne boste prejeli odstotka obljubljenega zneska, saj ste denar nakazali goljufu. Ime je prevara dobila po tem, da večina pisem prihaja iz Nigerije.

Želite računalnik uporabljati še bolj pogumno, spoznati svetovni splet in se naučiti varne uporabe? Vse to in še več boste spoznali v dopolnjeni izdaji Računalniškega priročnika za začetnike v zlatih letih. Napisal ga je avtor tega članka.

Cena priročnika je 19,95 evra. Naročite ga lahko na telefon: 040 521 465. DARILO: ob nakupu do 18. 12. 2014 vam podarimo poštnino v vrednosti 4,20 evra.

Podobna tej je loterijska prevara, pri kateri dobite sporočilo, da ste zadeli na loteriji, v kateri seveda sploh niste sodelovali, za prevzem dobitka pa morate plačati manjši znesek. Seveda boste ostali tako brez dobitka, kot brez denarja, ki ste ga plačali.

Preverite spletno trgovino

Opečete se lahko tudi pri spletnih nakupih. V zadnjem času je bilo precej napisanega o ponaredkih, ki jih zaseže carina, kupci pa na koncu ostanejo brez vsega, saj sta prepovedana nakup in tudi prodaja takega blaga. Po navadi gre za ponaredke znanih blagovnih znamk, ki so naprodaj po znatno nižjih cenah od izvirnika. Če torej najdete ponudbo,v kateri športni čevlji namesto 120 evrov stanejo 25 evrov, je s ponudbo ali nekaj narobe ali pa jo morate pred nakupom dobro preveriti, sicer boste ostali brez čevljev, poravnati pa boste morali tudi stroške uničenja ponaredkov. Zato je dobro razmisliti, v kateri spletni trgovini kupujete. Če gre za znano trgovino, je po navadi vse v redu, če pa nanjo naletite prvič, jo pred nakupom skrbno preverite. Več podatkov poiščite na internetu in  o njej povprašajte prijatelje. Če preverjanje ne obrodi sadov, nakup raje opravite drugje.

V zadnjih dneh je precej slovenskih uporabnikov interneta dobilo sporočilo, za katerega se na prvi pogled zdi, kot da ga pošilja Nova Ljubljanska banka. Tako se glasilo na ime pošiljatelja, zadeva sporočila pa je "Opozarjanje".  Seveda gre za prevaro. Če bi kliknili na povezavo v sporočilu, bi se vam verjetno odprla spletna stran, ki bi od nas zahtevala podatke o številki našega računa, morda pa tudi o številki PIN kartice. Prevaranti so dokaj prebrisani, saj postavijo lažno spletno stran, ki je podobna ali celo enaka kot spletna stran banke. Naivni uporabniki vanjo vnesejo svoje podatke, s pomočjo katerih jim lahko izpraznijo račun. Če prejmete tako sporočilo, vedite, da gre za prevaro. Banka vam bo morebitno sporočilo poslala kako drugače, vse skupaj pa lahko preverite tudi pri svojem bančniku, ki bo zagotovo vedel, ali gre za sporočilo, ki ga morate dobiti. Ta vrsta prevare se imenuje phishing.

Različnih prevar je, žal, še več. Na srečo pa imamo v Sloveniji kar nekaj spletnih strani, ki odlično pokrivajo področje varnosti na internetu. Da boste o vsem skupaj res dobro obveščeni, redno spremljajte novice na naslednjih spletnih straneh:

Kljub navedenemu pa je uporaba interneta, spletnih nakupov, elektronskega bančništva ter drugih storitev na internetu za uporabnike dokaj varna. Treba je le biti dobro obveščen, predvsem pa upoštevati pravilo, da je največkrat nekaj hudo narobe, če se kaj zdi predobro, da bi bilo res.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media