Plečnikov čaj del slovenske dediščine

Zgodbe | dec. '14

 Ob 140. letnici rojstva znanega in tudi v svetu cenjenega arhitekta Jožeta Plečnika je bila leta 2012 v javnosti prvič predstavljena čajna mešanica zdravilnih zelišč, ki jih je arhitekt užival četrt stoletja.

Urška Luzar

Plečnikova gospodinja Urška Luzar, doma je bila iz Šentjerneja, je za arhitekta Jožeta Plečnika skrbela od leta 1932, ko se je iz Prage vrnil v Ljubljano, pa do njegove smrti leta 1957. Urška je bila zelo mila ženska in je kot Plečnikova gospodinja živela v senci velikega mojstra. Tiho in nevsiljivo je skrbela, da so se Plečnik in vsi, ki so prihajali v njegov dom, počutili domače in prijetno. Pri Plečniku so se srečevali bližnji sosed, župnik in pisatelj Fran Saleški Finžgar, umetnostni zgodovinar dr. Franc Stele, ravnatelj mestnega gradbenega odbora inž. Matko Prelovšek in drugi. Urška jim je pripravljala čaj iz izbranih zdravilnih zelišč, ki so jih pridelovali doma na vrtu.

Poznavalci vedo povedati, da je lahko čajna mešanica, ki jo je užival arhitekt, ključ do njegovega dolgega življenja. Čeprav ni znanih pisnih virov, lahko glede na učinkovitost čaja domnevamo, da je pri sestavi mešanice sodelovala farmacevtka magistra Emilija Fon, prva lastnica zasebne Lekarne v Kostanjevici na Krki, s katero si je arhitekt dopisoval več kot 15 let.

Plečnikov čaj, ki ga proizvaja družba Hebamedica, je pripravljen iz naravnih zdravilnih zelišč brez umetnih arom in dodatkov, in sicer iz mete, janeža, dobre misli, materine dušice in žajblja. Na škatlici s Plečnikovo poslikavo iz Finžgarjeve knjige pravljic Makalonca, je tudi arhitektova fotografija, ki jo hranijo v ljubljanskem Mestnem muzeju, Plečnikovo posvetilo Urški iz leta 1935 in napis Plečnikov čaj tudi v Braillovi pisavi.

Tudi za kopel

Izbrana zdravilna zelišča v tej čajni mešanici lajšajo in odpravljajo različne težave. V tradicionalnem ljudskem zdravilstvu se ta zelišča uporabljajo za uravnavanje prebave in presnove, zmanjšujejo napihnjenost in pospešujejo izločanje žolča, kar povečuje razstrupljanje telesa. Delujejo protistresno, lajšajo bronhialne težave in blago pomirjajo živce. Čaj je primeren za uživanje sveže pripravljen ali ohlajen, kot napitek za vse generacije, za otroke in odrasle.

Lahko pa si pripravimo tudi zeliščno kopel, in sicer tako, da 80 gramov čaja prelijemo s pol litra vrele vode in pokrito pustimo 15 do 20 minut. Izvleček dodamo vodi za kopanje. Taka kopel pomirjujoče vpliva na živce, je krepilna in deluje blagodejno na kožo ter je primerna tako za otroke, kot tudi za starejše.

S. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media