Naredimo korak iz osamljenosti

Dobro počutje | dec. '14

Medtem ko so bili pred desetletji veselice, sprehajališča, kavarne, telovadišča in različna druga zbirališča idealni kraji za spoznavanje med mladimi in tudi starejšimi, je dandanes partnerja teže najti. To še posebej velja za starejšega človeku, ki je bodisi razvezan ali pa vdovec, vdova.

Andreja in Janko Munda

Težko je že celo za mlade. Potem ko končajo srednjo šolo ali študij na univerzi, ko torej prenehajo obiskovati kraje, ki jih obiskujejo njihovi vrstniki, se namreč zanje močno zoži krog družabnega življenja. »V diskoteke hodijo štirinajstletniki, veselic pa v taki obliki, kot so bile včasih, ni več. Moški stojijo ob »šanku«, ženske pa plešejo med sabo,« se slikovito, a žal kot odsev stvarnosti, izrazi ena od samskih sogovornic. Za starejše je torej še teže. Ti pravijo takole: »Na planinske izlete, v kino in v gledališča hodijo samo pari in če si sam, se počutiš bedno.« Verjetno res, še posebej zdaj, ko prihaja čas, ki je poleg valentinovega verjetno najbolj osovražen pri samskih, to pa je veseli december, ko na vsakem vogalu poudarjamo družinsko ozračje; a na drugi strani vendarle ne smemo pozabiti na tiste, ki so osamljeni in nimajo nikogar.

Predvsem ne pozabite nase

Zakaj starejši toliko teže spoznajo pravega partnerja? Starejši človek je na podlagi življenjskih izkušenj zahtevnejši in se torej ne bo sprijaznil z nekom, ki bi veliko odstopal od pričakovanj ali od zamišljenega ideala. Visoka merila niso nič slabega, je pa zelo koristno, da imamo realne predstave. Marsikdo tudi išče vzporednice z nekdanjim, zdaj že pokojnim partnerjem in je prepričan, da boljšega pač ni in da torej raje ostane sam. S samoto in osamljenostjo pa vemo, kako je: če se slikovito izrazimo – ima take lastnosti kot sladkor: je tihi ubijalec.

Predvsem samski in osamljeni ne smete pozabiti nase. Ni treba, da takoj začnete iskati sorodne duše, dovolj je, da stopite od doma in poskušate poiskati nekoga za prijateljevanje, za družbo in za skupne dejavnosti.

S takim načinom se strinja tudi Majda Šiftar, direktorica Agencije Zdravilni dotik, ki ima v svojih poslovalnicah v Ljubljani in v Murski Soboti vsak dan opraviti z mlajšimi in starejšimi obeh spolov, ki so samski in osamljeni. »Predvsem starejši pridejo z besedami, da ne potrebujejo več seksa, ampak predvsem nekoga za druženje, za skupne izlete in za skupno preživljanje prostega časa, saj so jesenski in zimski večeri preprosto predolgi. Osamljenost je tudi vzrok za številne bolezni. Najprej smo to ugotovili sami, zdaj že nekaj let praktično vse raziskave to potrjujejo.«

Storiti je treba prvi korak

Ena izmed takih, ki jih je bolezen že skorajda načela, pa se je le še pravočasno zmigala, je Andreja Munda, ki živi pri v Trnovcih blizu Male Nedelje. Ni ji bilo lahko, ko je bila dolga leta sama z dvema hčerkama. A ko se je odločila, da ji je samote dovolj, jo je po dveh tednih poklical Janko, s katerim je srečno poročena, pa čeprav je sprva dvomila v pravilnost svoje odločitve.

Storite torej prvi korak na poti k družabnemu življenju, saj ne morete vedeti, kje vas čaka sreča. Družabno življenje je lahko ples - tudi za samske, pa telovadba, sprehodi, tečaji, vadba in podobno. Tudi v Sloveniji imamo institucije, ki so pri svojem delovanju osredotočene na posameznike in ne na pare. Pobrskajte malo, se udeležite in prej ali slej boste spoznali koga, ki vam bo ustrezal. In seveda vi njemu. Le čimprej se ločite od svoje samote.

Če ste bili v življenju že prevečkrat razočarani in nimate več zaupanja v ljudi, vedite, da je z zaupanjem tako kot s hujšanjem. Treba se je odločiti in delati na njem. Iz dneva v dan. V začetku ni prijetno, a ko enkrat steče, postane znosno in še znosneje, občutek postaja vse prijetnejši.

Če niste idealni, se ne grizite preveč. Majda Šiftar pravi, da starejšim ženskam ni več toliko pomemben videz moškega, ampak da si želijo človeka z dušo in srcem. Podobno je pri moških: radi bi, da bi imela ženska veliko časa zanje, saj si želijo predvsem druženja.

Besedilo in fotografija: L. Š.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media