Ravne na Koroškem

Dobro je vedeti | jan. '15

OBMOČNE ENOTE ZPIZ:

Za naše območje, pravi direktor OE Ravne na Koroškem Vilko Černovšek, je še vedno značilna visoka stopnja industrializacije, pri čemer sta bila še nedolgo tega zlasti močna tekstilna industrija in rudarstvo. To pa se kaže v velikem številu vloženih zahtevkov za oceno invalidnosti in posledično v sorazmerno velikem številu invalidskih pokojnin in pravic na podlagi II. in III. kategorije invalidnosti. Tako je v tej območni enoti 22.800 starostnih in 7.200 invalidskih upokojencev, kar pomeni, da statistično na dobre tri starostne upokojence pride približno en invalidski upokojenec.

Vilko Černovšek

 »Predvsem na Koroškem in v Šaleški dolini poslujejo večje industrijske družbe, kot so: Gorenje, Metal Ravne, TAB Mežica, Premogovnik Velenje, Termoelektrarna Šoštanj … Na žalost pa je v preteklih letih kar precej nekoč velikih podjetij zaradi takšnih in drugačnih razlogov prenehalo obratovati (Vegrad Velenje, Lesna Slovenj Gradec, Prevent Slovenj Gradec), kar je seveda vplivalo na standard prebivalcev in posredno tudi na izvajanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja na našem območju. Vse več prebivalcev si delo poišče v bližnji Avstriji, mladi pa se izseljujejo v tujino ali v druge regije v Sloveniji. Velika težava so slabe cestne povezave, začetek gradnje »tretje razvojne osi« pa se vse bolj odmika. Ti problemi vsaj srednjeročno v naši regiji ne vzbujajo pretiranega optimizma za uresničitev učinkovitega razvojnega premika,« pojasnjuje širše gospodarske in socialne okoliščine na tem območju 54-letni univerzitetni diplomirani pravnik Vilko Černovšek, ki se je na ravenski OE zaposlil leta 1993, zadnjih šestnajst let pa je njen direktor.

 Zavarovanci in upokojenci se radi oglasijo osebno

 Nato opozori na dolgo tradicijo pokojninskega in invalidskega zavarovanja na Ravnah na Koroškem, saj njegovi začetki segajo v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je tu začel delovati komunalni zavod, pristojen za geografsko območje, kakršnega danes pokriva njihova območna enota. Začetki socialnega zavarovanja na območju Koroške pa segajo v prvo polovico 19. stoletja, ko se je osnovala bratovska skladnica v takratni jeklarni na Ravnah na Koroškem in premogovniku na Lešah. Njeni člani so na podlagi rednih mesečnih plačil že takrat imeli zagotovljeno pokojninsko in osnovno zdravstveno zavarovanje. Na ozemlju Slovenije je bilo to eno izmed prvih oblik socialnega zavarovanja delavcev.

 »Naši zavarovanci in upokojenci se dokaj radi osebno oglašajo v prostorih območne enote in izpostave, kjer je skupno zaposlenih 31 delavk in delavcev, od teh šest v Velenju. Po informacije in nasvete prihajajo iskalci zaposlitve, prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, delovni invalidi II. in III. kategorije ter seveda zavarovanci, ki se nameravajo v bolj ali manj bližnji prihodnosti upokojiti,« pripoveduje naš sobesednik in doda, da so jim stranke po vseh kriterijih za oceno zadovoljstva z njihovim delom na lestvici od 1 do 5 namenile 4. Ob tem pa opaža, da se pri njih oglasi vedno več upokojencev, ki imajo zaradi nizkih pokojnin težave s poravnavanjem osnovnih življenjskih stroškov oziroma zagotavljanjem osnovnih življenjskih potreb. »Na žalost jim drugače kot z besedo tolažbe ali poskusom usmeritve na centre za socialno delo ne moremo pomagati,« pove Černovšek.

Direktor OE Ravne na Koroškem Vilko Černovšek pričakuje, da bodo v letu 2014 rešili okrog 44.000 vlog, kar je približno toliko kot leto prej. Glede na zahtevnost reševanja posameznih zahtevkov je tudi čas njihovega reševanja različen. Povprečni čas reševanja zahtevkov za priznanje pravice do starostne in predčasne pokojnine znaša 46 dni , pripravljalni postopek pred oceno na senatih invalidske komisije pa traja povprečno 45 dni. Povprečni čas reševanja vdovskih pokojnin pa je kar 88 dni, kar je posledica dejstva, da morajo podatke, ki so pogoj za priznanje te pravice, pridobivati iz tujine. Še posebej dolgo čakajo na podatke iz držav, nastalih na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Poslovni prostori OE Ravne na Koroškem so na Gačnikovi poti 4. 

OE Ravne na Koroškem skupaj z Izpostavo Velenje okvirno pokriva 22 občin na območju Koroške ter Šaleške in Zgornje Savinjske doline: Črna na Koroškem, Dravograd, Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mežica, Mislinja, Mozirje, Muta, Nazarje, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Rečica ob Savinji, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Solčava, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje in Vuzenica. Na tem območju živi 37.520 upokojencev in 53.870 zavarovancev.

Uradne ure za poslovanje s strankami so v poslovnih prostorih na Gačnikovi poti 4 na Ravnah na Koroškem in na Prešernovi 7 a v Velenju v ponedeljek in torek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure.  

Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media