Zimski dihalni krog

Dobro počutje | dec. '14

V hladnejših dneh notranjo toploto najhitreje dvignemo z nekaj pravilnimi vdihi in izdihi. Če je dihanje povezano še z enostavnimi in učinkovitimi gibi, telo še razgibamo in okrepimo. Naj poudarim, da so vaje kar se da enostavne, za optimalen učinek potrebujete le tri do pet minut.

Tokratne vaje lahko naredite kot samostojno kratko vadbo. Primerne so tudi za ogrevanje pred drugimi aktivnostmi in kot zaključek težje vadbe. Za najboljši učinek pa se je treba pravilno naučiti vsakega položaja in nato vse položaje med seboj tudi povezati. Za začetek je dovolj en krog ponavljanj, kasneje pa poskusite povezati tri kroge.

Intenzivna iztegnitev s potiskom bokov naprej (Slika 1 in 1a)

Stojte trdno in z nogama rahlo narazen. Med vdihom počasi dvigujte roki z dlanmi, obrnjenimi druga proti drugi. Ob popolni iztegnitvi se malce potrudite in boke potisnite rahlo naprej in nežno privzdignite brado, da se vrat čim bolj raztegne. Med kontroliranim izdihom se čim bolj iztegnjeni počasi predklonite s pokrčenimi koleni do …

Popolni vdih in prehod v predklon čim bolj iztegnjeno.

Ob izdihu opora nad z rokama nad koleni ali bliže tal.

Ob dvigovanju telesa z vdihom so roke in ramena čim bolj sproščena.

Tik preden se telo popolnoma vzravna, potegnite ramena kar se da visoko.

Za konec nekajkrat umirjeno vdihnite in izdihnite.

… najnižjega možnega predklona (Slika 2 in 2a)

Ta naj bo končna faza izdiha. Pozorni bodite na sproščena ramena, udoben položaj nog , pokrčenih v kolenih, in na pogled, usmerjen v tla. Naprednejši in bolj razgibani rekreativci si bodo z najboljšim občutkom privoščili globlji predklon z nižjim oprijemom nog ali tal ter pogledom med koleni nazaj.

Dvig med spontanim vdihom (slika 3)

Pravilnost dviga sprosti telesne napetosti in dvigne telesno temperaturo, zato se ga je vredno pravilno naučiti. Pogoj je, da zavestno sprostite vse telo, pri čemer naj pozornost velja ramenom in vratu. Počasi se s spuščeno brado med vdihom dvigujte. Roke naj kar malo zabingljajo, moč položaja pa se na ta način z lahkoto čuti in vzdržuje z blagim stiskom dobro usidranih nog in spodnjega dela trebuha ter mišic okrog kolkov in bokov.

Ramena čim bolj gor (slika 4), nato naravna poravnava telesa in sprostitev (slika 5)

Preden popolnoma zaključite z dvigom telesa in končate z vdihom, kar se da močno ramena visoko potegnite, brado pa še vedno pustite viseti. Čisto ob koncu vdiha dvignite brado, takoj nato pa spontano izdihnite in mislite na to, da ramena popolnoma spustite in sprostite.

Po končanem krogu vaj je priporočljivo nekajkrat normalno vdihniti in izdihniti.

Besedilo: Savina Vybihal, fotografije: Vita Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media