Ptičja krmilnica

Prosti čas | dec. '14

Ko v zimskih mesecih pticam v naravi začne primanjkovati hrane, je prav, da jim priskočimo na pomoč. Ena od možnosti je postavitev krmilnice.

Za izdelavo je najpreprostejša krmilnica z enokapno streho, ki jo postavimo kar na okensko polico. Tam učinkovito varuje ptičjo hrano pred dežjem in snegom, obenem pa omogoča opazovanje ptic, kar je v veselje vsem, od najstarejših do najmlajših. Skupaj z otroki se tudi lahko lotimo izdelave krmilnice, ki ne zahteva veliko orodja niti časa in denarja.

Upoštevaje  prostor na okenski polici, sta na voljo dve velikosti (slika 1): večja krmilnica (risba A) je dolga 56 cm, visoka 32 cm in globoka 29 cm, manjša krmilnica (risba B) pa je dolga 29 cm ter visoka in globoka 19 cm.

Osnovno gradivo je 15 do 20 mm debela poskobljana deska, ki mora biti ravna, suha in brez razpok. Najprimernejša je smrekova lepljena plošča, debeline 18 mm, kakršne prodajajo v vseh gradbenih centrih. Ker so te plošče standardnih dolžin in širin, sta krmilnici skonstruirani tako, da je izraba gradiva skoraj popolna (odpadek je na načrtu označen z rumeno barvo). Za večjo krmilnico potrebujemo ploščo 150 × 30 cm, za manjšo pa ploščo z merami 80 × 40 cm, vendar iz nje lahko naredimo dve krmilnici. Za povezavo sestavnih delov bomo potrebovali tanke lesne vijake, dolžine 40 mm, za zaščito izdelka pred vremenskimi vplivi pa kakršenkoli zaščitni premaz za les.

Od orodja si pripravimo svinčnik, kotnik, merilni trak, ročno ali  električno (krožno ali vbodno) žago s finimi zobci, električni vrtalnik s svedrom, premera 4 mm, izvijač, brusilni papir in manjši čopič. Kdor ima v domači delavnici električni brusilnik, bo še laže in hitreje izdelal krmilnico.

Mere s pomočjo merilnega traku in kotnika prenesemo na les. Od plošče najprej odžagamo del, na katerem sta narisani stranici. Okrogli izvrtini na njuni sredini izrežemo s kronsko žago, a ker sta tam zgolj kot okras, ju lahko tudi izpustimo. Nato ploščo še enkrat prežagamo, s čimer dobimo streho in kos, iz katerega naredimo dno ter sprednji in zadnji rob. Njuna naloga je, da preprečujeta raztresanje semen iz krmilnice. Ker ima kupljena plošča iz lepljenega lesa robove vzdolž daljših stranic že nekoliko zaobljene, moramo pri strehi z brusilnim papirjem enako obdelati samo še robove vzdolž krajših stranic (slika 2).

Da les med sestavljanjem posameznih kosov v celoto ne bi razpokal, za vse vijake izvrtamo luknje, premera 4 mm (slika 3). Najprej vzdolž daljše stranice dna z dvema ali tremi vijaki privijemo sprednji in zadnji rob, sledita stranici (slika 4), na koncu pa nanju z vrha privijačimo še streho (slika 5).

Krmilnica mora kljubovati vremenskim vplivom, zato jo vsaj dvakrat pobarvamo ali polakiramo (slika 6). V ta namen lahko uporabimo žive barve, brezbarvni lak (po možnosti na akrilni osnovi) ali lazuro za les v poljubnem odtenku rjave barve ali  barve okenskih okvirjev. Potem ko se posuši vsak nanos, površino narahlo zbrusimo s kosom že izrabljenega finega brusilnega papirja. Glave vijakov lahko skrijemo s plastičnimi kapicami (slika 7). Da krmilnica ne bi padla z okenske police, jo lahko s koščkom žice privežemo okoli glavice manjšega vijaka, ki ga zavrtamo v okenski okvir.

V trgovinah je v zimskem času mogoče poleg sončničnih semen kupiti še različne vrste mešanic zrnja in lojene pogače, ptice pa rade jedo tudi pšenico, ješprenj, proso, kuhan riž, mleto koruzo, sir ter koščke zelenjave in sadja. Krušne drobtine polagamo v krmilnico vsak dan sproti, sicer se sčasoma navlažijo in zmrznjene napnejo prebavila ptic, zaradi česar lahko tudi poginejo.

Ptice nam bodo zimsko skrb povrnile  v toplejših delih leta s prijetnim petjem in z uničevanjem nadležnega mrčesa okoli naših domov.

Besedilo, risbe in fotografije: Matej Pavlič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media