Pričevanje preteklosti od Pirana do Ilirske Bistrice

Zgodbe | dec. '14

Zbirke Pokrajinskega muzeja Koper zajemajo prazgodovinsko in rimsko obdobje, zgodnji srednji vek in gotiko, čudovito renesanso in blišč obdobja Beneške republike ter druga zgodovinska obdobja. Muzej pokriva območje šestih občin - od Pirana do Ilirske Bistrice, kjer ima enoto na gradu Prem.

Rimljani so bogato zaznamovali prostor med Piranom in Ilirsko Bistrico.

Zgodovina koprskega muzeja se je začela leta 1910. Sprva je imel na voljo dva prostora v nekdanjem samostanu sv. Klare. Po prvi svetovni vojni pa so zbirko preselili v palačo Belgramoni Tacco. Tam so našli lepo ohranjene plemiške grbe, orožje, renesančne kipe in starinska glasbila. Muzejska dvorana, lapidarij na prostem in vrt Slovenica so prijetno okolje za številne glasbene in druge prireditve.

V muzeju si je zanimivo ogledati muzejsko orožarno, zbirke meščanskega in ruralnega glasbenega izročila minulih stoletij, pa lekarniške zbirke.

Arheološka zbirka v matični muzejski stavbi prikazuje materialne sledove človekovega bivanja in ustvarjanja med Notranjsko, Reko in Koprskim zalivom od starejše kamene dobe dalje. V katalogu muzejskih zbirk zgovorno piše: »Lega na prehodu med Balkanskim in Apeninskim polotokom, odprtost Jadranskega morja v sredozemski prostor in izročilo o tako imenovani jantarski poti med Baltikom in severnim Jadranom predstavljajo širši geografski okvir, v katerega je umeščen obravnavani prostor. Čeprav je ta prišel razmeroma zgodaj v stik z nekaterimi prazgodovinskimi in zgodovinskimi kulturami, kot so venetski prostor, etruščanska Italija in Grški svet, ki so že v predrimski dobi poznale in uporabljale različne oblike pisave, pa je vse do rimske zasedbe Istre v zadnjih dveh stoletjih pred našim štetjem ostal na obrobju tedanjega zgodovinskega sveta in šele z vključitvijo v okvir rimske države prestopil prag zgodovinskega časa ...«

Na fotografiji so tri pomembne koprske osebnosti. Prvi je dož Leonardo Nicólo – Dona. Desno stoji kip Pravičnosti.

V zbirki sta razstavljeni monumentalni heraldični pozlačeni skulpturi. Služili sta kot oprema ene od patricijskih palač. Miniaturne plastike in keramični izdelki vsakdanje rabe odsevajo izbran okus meščanov. Mestni ponos predstavlja kip Pravičnosti.

Pozornost obiskovalcev posebej zbudijo podobe doprsnih kipov iz kararskega marmorja. Predstavljajo župane, med njimi je bil še posebej pomemben dož Leonardo Nicólo Donato – Dona (1620).

Razstavljen je dragocen izbor inventarja iz koprskih plemiških palač: portreti, slikarska tihožitja, beneške vedute. Notranjosti palač so žarele od pozlate in svilenih podlog rezljanih stolov, konzolnih miz, intarziranega pohištva. V vežah so bile hranjene masivne potovalne skrinje tirolskih mizarjev. Redke poznogotske skrinje so prave umetnine z intarzijami. Tu so še dragocene ure, skrinjice za dragocenosti. Številne grafike posnemajo motive največjih slikarskih mojstrov.

 

Prostor za hrambo svetega olja in hostij je oblikovano po poznogotskem triptihu.

Napoleon in Habsburžani

Po dobrih 500 letih vladanja je leta 1797 Beneška republika doživela svoj konec. Ozemlje je prešlo pod habsburško cesarstvo, nato pod francosko upravo in potem znova pod habsburško Avstrijo. Koper je bil dolgo v gospodarskem in kulturnem pomenu najpomembnejše mesto v Istri. Vodilno vlogo je izgubil v 18. stoletju s priključitvijo k habsburški monarhiji je dobil značaj province, upravno, gospodarsko in kulturno središče je postal Trst.

V zbirki orožja je predstavljeno orožje 17., 18. in 19. stoletja: helebarde, meči, sablje, noži, bodala, pa tudi strelno orožje, denimo puške in drugo orožje.

Z ogledom glasbene zbirke spozna obiskovalec glasbeno življenje v slovenskih obalnih mestih od srednjega veka do konca 20. stoletja. Zanimivo je predstavljeno glasbeno življenje severne Istre in Čičarije na eni ter Brkinov in bistriškega območja na drugi strani.

Lapidarij koprskega muzeja.

Ob ogledu lekarniške zbirke se obiskovalcu odstira spoznanje, da naj bi v Kopru 1411 delovala lekarna Alla Fenice. Muzej hrani zakladnico spominov na burne čase. V muzeju se boste tudi seznanili z narodnim prebujanjem, s prizadevanji  primorskih Slovencev za priključitev k matičnemu narodu, z obdobjem prve in druge svetovne vojne in obdobji po njej.

Etnološka zbirka je predstavljena v beneško-gotski hiši na obrobju Kopra (Gramscijev trg 4/5). V gradu Prem pa si lahko med drugim ogledate grajsko orožarno, kapelico in druge prostore.

Informacije: Tel. št: 05 66 33 570, e-naslov: info@pokrajinskimuzejkoper.si

Besedilo in fotografije: Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media