Kar je preveč, je preveč!

Dobro počutje | dec. '14

Vsi vemo, da se je najlepše družiti ob polni mizi jedače in pijače. Tedaj nas rado zapelje, da pojemo in popijemo preveč. Na srečo telo hitro reagira na pretirano prehranjevanje in nas opozori na nevarnost, zato se po navadi ne zgodi kaj hujšega. Zato vsekakor prisluhnimo telesu!

Pri pretiravanju, ne samo decembrskem, se toksini v telesu kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti. Tudi brez zdravnika lahko opazimo znamenja zastrupljanja telesa, to pa so glavobol, omedlevica, alergije, prebavne težave, kolcanje, izpuščaji, solzne ali srbeče oči, lepljive veke, nespečnost, zamašen nos, zvonjenje v ušesih, napadi kašlja in obilno nastajanje sluzi, prekomerno znojenje, tudi nepravilen srčni ritem, okorelost udov, težave pri sprejemanju odločitev, jecljanje in zatikanje pri govorjenju, nihanje razpoloženja, napadalnost in podobno.

Vse to so sicer znamenja tudi drugih, celo hudih bolezni, toda če uporabimo ''zdravo pamet'', zlahka razumemo, da ga sami lomimo, če preveč jemo, pijemo alkohol in kadimo. Zastruplja nas tudi zdrava hrana, če je je preveč in če je enolična, neuravnotežena ...

V pomoč pri razstrupljanju

Po vsakem pretiravanju je dobro telesu pomagati, ga prečistiti in razstrupiti, zlasti še preobremenjene prebavne organe in izločila. Pri tem hkrati krepimo možgane, srce in ožilje. Potem bolje in hitreje mislimo, več zdržimo in se laže gibljemo, bolje spimo, imamo tudi lepšo kožo, bolj živahen krvni obtok in več volje. Telo pa prečistimo z uravnoteženo prehrano in – vodo.

Po prenajedanju ne smemo zanemariti beljakovin, zlasti jajc, sirotke in albuminske skute, ki pomagajo pri izločanju sluzi iz pljuč. Negojene mastne ribe, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, delujejo protivnetno in protialergijsko, jagnjetina pa zato, ker sodi med najmanj alergene vrste mesa. Žita in riž vsebujejo aminokisline, ki varujejo pred bakrom in drugimi težkimi kovinami ter pred škodljivim nikotinom in alkoholom. Riž preprečuje izsušenost črevesja, proso je zelo alkalno, ne vsebuje glutena in varuje črevesne stene. Ajda vsebuje tudi rutin, ki blaži krčne žile. Pira ima beljakovine, esencialno aminokislino lizin, pospešuje obnovo črevesne sluznice in zavira herpes.

Vsekakor pa moramo več pozornosti nameniti zelju, repi in korenju. Navadno belo zelje spodbuja razstrupljevalne encime v jetrih. Stopnjuje proizvodnjo antioksidanta glutation, ki jetrom pomaga izločati strupe. Rdeče zelje obnavlja sluznico črevesnih sten. Poleg zelja je glutation tudi v brokoliju in brstičnem ohrovtu. Slednji uničuje predrakave celice v debelem črevesju. Repa je eno najučinkovitejših čistil za sečila. Zaradi žvepla ugodno vpliva tudi na dihala in  na ožilje ter čisti kri. Korenje iz debelega črevesja odplavlja gnilobne bakterije, spodbuja izločanje črevesnih zajedavcev in uničuje bakterijo listeria, ki povzroča zastrupitve s hrano.

Podobno učinkujejo tudi druge povrtnine. Rdeča pesa močno poveča sprejem kisika v celice in tudi čisti kri. Spodbuja še delovanje jeter in ledvic ter spreminja slab holesterol v žolčne kisline. Bučke in korenje alkalizirajo telo. Zeleni ohrovt in druge križnice varujejo pred prostimi radikali in rakom na črevesju. Artičoka, avokado in rdeča pesa izločajo iz jeter strupene maščobe. Artičoka spodbuja nastajanje žolča in obnavljanje jeter. Krompir, če ga kuhamo v olupkih, močno razstruplja  in nevtralizira strupe. Je močno alkalno živilo in ga lahko uživamo tudi kot sveže stisnjen gosti sok. Nase veže težke kovine in spodbuja njihovo izločanje. Krompir uravnava kislost v želodcu, podobno tudi rdeči radič. Gomolj janeža pospešuje delovanje prebavnega trakta, vranice ter izločanje urina in maščob, preprečuje napenjanje in zmanjšuje željo po sladkih jedeh. Čebula stopnjuje delovanje dobrih bakterij v telesu in se bojuje proti škodljivi kandidi, beluši delujejo odvajalno in podpirajo delovanje dobrih bakterij. Česen deluje proti škodljivim virusom in zajedavcem. Podobno funkcijo ima jogurt s čim več probiotičnimi kulturami.

Pomaga tudi sadje in začimbe

Pri vsem ne smemo pozabiti na sadje: hruške zaradi vlaknin odstranjujejo iz telesa težke kovine in znižujejo holesterol. Ananas z encimi pomaga vsrkavati hranila. Limona pomaga pri razstrupljanju jeter. Jabolko odvaja strupe in vodo iz ledvic, krepi jetra, veže svinec in živo srebro.

Veliko vlogo pri prečiščevanje imajo tudi - začimbe: spodbujajo nastanek žolča ter krepijo jetra in ledvice. Peteršilj odvaja vodo in strupe iz ledvic, obnavlja jetra; rožmarin spodbuja delovanje jeter in žolčnika, prečiščuje kri in ledvice; kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti. Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki močno varuje jetra. Kumina in koper preprečujeta napenjanje in krepita razstrupljevalne encime. Koriander pomaga pri prebavi ogljikovih hidratov. Ingver odpravlja krče, napihovanje, slabost in drisko, stimulira prebavne izločke. Poprova meta vsebuje eterična olja in deluje podobno kot ingver. Laneno seme odstranjuje bakterije, tudi kandido, podobno kot origano in timijan; slednji tudi čisti pljuča.

 Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh., fotografija: Ivan Merljak

 

Marija Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media