Tudi koža trpi zaradi kilogramov

Dobro počutje | dec. '14

Med prazniki in v mrzlih zimskih dnevih radi posežemo po kalorični hrani in slaščicah, saj nam izboljšajo razpoloženje. Kratki dnevi in pomanjkanje svetlobe namreč zmanjšajo sintezo t.i. hormona sreče serotonina v naših možganih, kar vpliva na naše počutje in povzroča nastanek zimske depresije s pomanjkanjem energije, slabim razpoloženjem in povečano potrebo po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati in maščobami.

Najbolje bomo poskrbeli za dobro razpoloženje, če bomo izkoristili vsak sončen dan za sprehod na svežem zraku in če bomo tudi sicer poskrbeli za čim več gibanja, kar stimulira sintezo hormona dobrega razpoloženja serotonina. Tudi različne dejavnosti, ki nas sproščajo (branje knjig, poslušanje glasbe ipd) ter druženje s prijatelji (tudi s psi) bodo izboljšale naše splošno počutje in preprečile prenajedanje.

Prekomerna telesna teža postaja resen zdravstveni problem razvitih držav in v zadnjih letih celo držav v razvoju, do česar prihaja tedaj, ko vrednost zaužitih kalorij presega vrednost porabljenih kalorij. Nekateri ljudje dedujejo nagnjenje k večjemu kopičenju telesne maščobe, a se to lahko zgodi le v primeru prekomernega vnosa hrane.

K nastanku debelosti pripomore predvsem način življenja in razmišljanja v določenem družinskem in družbenem okolju. Hormonski vzroki za nastanek debelosti so udeleženi le v približno enem odstotku (denimo zmanjšano delovanje ščitnice). K nastanku debelosti pripomore tudi uživanje nekaterih zdravil, denimo antipsihotikov in nekaterih antidepresivov.

O prekomerni teži govorimo, kadar je indeks telesne mase (ITM) večji od 25 kg/kv.m., o debelosti pa pri ITM, večjem od 30kg/kv.m. (Izračun:. ITM =telesna teža v kg/ telesna višina v m na kvadrat).

Kopičenje prekomerne maščobe ni le estetski problem, pač pa tudi resna motnja v zdravju. Maščobno tkivo predstavlja velik endokrini organ,saj se v njem tvorijo številni mediatorji vnetja in hormoni.

Debelost znatno pripomore k nastanku sladkorne bolezni tipa 2, k nastanku povišanega krvnega tlaka, povišanim maščobam v krvi in aterosklerozi, k določenim oblikam raka in k degenerativnim boleznim gibal.

Moteče spremembe na koži

Zaradi mehanskega drgnjenja in posledičnega draženja kože v kožnih gubah (pod dojkami,v dimljah, v pazduhah) in prekomernega potenja se koža pogosto vname, pordi, oteče, včasih se pojavijo tudi erozije. Pogosto se razvije tudi okužba z glivicami. K nastanku t.i. intertriginoznega dermatitisa pripomorejo tudi nezračna oblačila ter pomanjkljiva telesna higiena.

Za zdravljenje intertriginoznega dermatitisa je pomembna ustrezna higiena in uporaba zračnih oblačil iz naravnih materialov. Na vlažno, razpokano kožo dajemo obkladke s fiziološko raztopino. V primeru glivične okužbe zdravimo z antimikotiki v kremah in razpršilu, ki so na voljo v lekarnah tudi brez recepta. Prizadeti predel kože naj bo čimbolj suh, tudi s pomočjo posipov, denimo klasičnega smukca ali antimikotičnih praškov, ki so na voljo v lekarnah tud brez recepta.

V predelih kožnih gub, najpogosteje na vratu in v pazduhah lahko postane koža žametno zadebeljena in rjavkaste barve. Sprememba je povsem nenevarna, je le estetsko moteča. Strokovno jo imenujemo akanthosis nigricans. Najučinkovitejše zdravljenje je zmanjšanje telesne teže, dermatolog pa lahko predpiše tudi zdravilne kreme, ki vsebujejo analoge vitamina A-retinoide.

Pri osebah s prekomerno telesno težo se pogosto pojavijo tudi mehki fibromi, drobni, pecljati in nenevarni kožni tumorčki. So barve kože in so najpogosteje pojavijo okoli vratu, v pazduhah in drugod v pregibih. So estetsko moteči, zaradi nenehnega drgnjenja pa se lahko tudi vnamejo. Odstranimo jih lahko z ektrokoagulacijo, zamrzovanjem ali z laserjem.

Pri ljudeh s prekomerno telesno težo je pogosto zadebeljena rožena plast kože na podplatih. Odstranjujemo jo mehanično z drgnjenjem ali z mazili, ki vsebujejo salicilno kislino ali sečnino in so brez recepta na voljo v lekarnah.

Strije in celulit

Strije nastanejo kot posledica raztegovanja kože in posledične poškodbe vezivnega tkiva v koži, natančen mehanizem nastanka strij pa še ni povsem pojasnjen. So rožnate ali rožnato rjave ter podolgovate atrofične brazgotine na mestu raztegovanja kože.

Ne predstavljajo bolezenskega stanja, so pa lahko estetsko zelo moteče. Zdravljenje strij je pogosto nehvaležno. Uporabljamo lahko kreme z retinoidi, včasih so uspešni posegi z laserji.

Estetski problem predstavlja tudi celulit. Celulita ne smemo mešati s celulitisom, ki predstavlja okužbo in vnetje kože in podkožja, najpogosteje povzročenega z različnimi bakterijami po manjši poškodbi.

Natančen mehanizem nastanka celulita še ni razjasnjen. Verjetno so udeleženi hormoni, predvsem estrogen in način življenja. Gre za grudice in vdolbine v podkožnem maščevju na stegnih, zadnjici in na trebuhu. Nastane lahko tudi pri vitkih ljudeh, pri debelejših pa je izrazitejši.

Za zmanjšanje celulita je najpomembnejša sprememba prehrane z veliko vitamini, z uživanjem sadja in zelenjave, prepovedano je uživanje koncentriranih enostavnih sladkorjev v obliki slaščic ter mastne hrane s koncentriranimi nasičenimi maščobami. Treba je piti veliko vode in drugih nesladkanih brezalkoholnih pijač, se veliko gibati in izogibati stresu. Gibanje namreč pospeši krvni obtok in s tem odvajanje odpadnih presnovkov iz tkiv ter izgorevanje maščob. Pomaga tudi limfna drenaža in liposukcija.

Prekomerna telesna teža torej ni zgolj dejavnik tveganja za različna resnejša obolenja, ampak lahko delujejo frustrirajoče in negativno vpliva na samopodobo, kar lahko vodi celo v depresijo.

Zato je k zdravljenju prekomerne telesne teže potreben multidisciplinaren pristop, saj je najpomembnejša sprememba načina življenja, razmišljanja in prehranjevanja. Hrana naj ne bo čustvena tolažba in preganjanje dolgega časa. Hipokalorična dieta naj vsebuje 500-700 kcal manj od dnevnih potreb posameznika. Uživali naj bi 4 do 5 obrokov na dan in čim manj hrane z visokim glikemičnim indeksom (sladkor in bela moka).Priporočljivo je 30 do 90 minut gibanja na dan. Le v redkih primerih naj bi posegli tudi po zdravilih.

Kirurško preoblikovanje telesa je smiselno le v skrajnih primerih debelosti ali po izgubi velike količine telesnega maščevja in posledične preobilice kože, in to pri bolnikih,ki so že sprejeli nov način razmišljanja, življenja in prehranjevanja in ki vsaj eno leto vzdržujejo indeks telesne mase znotraj normalnih vrednosti.

Mateja Lisjak, dr. med.,specialistka dermatovenerologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media