Napačni odmerki, slabe kombinacije, odvečna zdravila

Dobro počutje | dec. '14

V Sloveniji 10 ali več različnih zdravil hkrati jemlje kakih 24.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let. Več kot dva tisoč bolnikov jemlje celo 15 ali več zdravil hkrati. Tako s starostjo, kot s številom različnih zdravil pa se povečuje možnost neželenih učinkov zdravil.

Najpogosteje gre za vrtoglavice in padci, krvavitve v prebavilih, nihanje krvnega tlaka in glavobole, nam je povedala specialistka klinične farmacije, asist. Alenka Premuš Marušič iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Naša sogovornica je nacionalna koordinatorka farmakoterapijskih pregledov, ki skušajo čim bolj preprečiti take zaplete. Skladno z razvojno nalogo »Kakovostno predpisovanje zdravil,« ki jo je pripravil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so v Pomurju že decembra 2012 prvi začeli s pregledi zdravil. Tam lahko bolnike, ki jemljejo po več zdravil, njihovi osebni zdravniki pošljejo v ambulanto h kliničnemu farmacevtu.

Letos so se jim pridružili še v Ljubljani, medtem ko drugod po Sloveniji te možnosti še ni. Ponekod sicer farmacevti v lekarnah opravljajo preglede zdravil, vendar niso tako podrobni, saj nimajo vpogleda v bolnikovo kartoteko in ne morejo predlagati konkretnih sprememb v zdravljenju. 

Pri starejših je drugače

Alenka Premuš Marušič nam je povedala, da je največ zapletov zaradi jemanja velikega števila zdravil pri starejših ljudeh, ki imajo več bolezni hkrati in se jim zaradi tega lahko začnejo zdravila kopičiti, kar pa včasih bolj škoduje kot koristi. »Nekateri bolniki prejmejo v enem letu tudi 100 in več receptov,« še pove.

Poleg tega lahko prav pri starejših ljudeh zdravila delujejo drugače kot pri mlajših. »V tujini obstajajo različni seznami zdravil, ki niso primerna za starejše. Že ob predpisu takega zdravila bolniku, starejšemu od 65 let, zdravniku utripa rdeča lučka. V Sloveniji pa zdravniki pogosto starejšim ljudem ne prilagodijo odmerkov.«

Največ zdravil, ki niso primerna za starejše bolnike, je iz skupine pomirjeval, saj lahko povzročijo vrtoglavico, nihanja krvnega tlaka in s tem padce ter poškodbe. Tudi nekatera zdravila za zdravljenje bolečine lahko pri starejših povzročijo neželene učinke, kot so krvavitve v prebavilih in podobno.

Ker se s starostjo naravno zmanjša delovanje ledvic, se nekatera zdravila izločajo počasneje in dlje časa ostajajo v telesu. Ker imajo starejši v krvi manj beljakovin, se manj zdravil veže, ostajajo v obtoku in zato je njihov učinek večji. To je, denimo, pomembno pri nekaterih uspavalih, kjer je za starejše priporočeni odmerek za polovico manjši, a ima kar 80 odstotkov bolnikov predpisan večji odmerek, ugotavlja sogovornica.

Prehod zdravil iz prebavil v kri pri starejših ni tako zelo spremenjen. Veliko slabše je vsrkanje nekaterih vitaminov in železa. Starejši, ki potrebujejo železo, bi morali za enak učinek jemati skoraj trikratni odmerek, opozarja strokovnjakinja.

Asist. Alenka Premuš Marušič: »Včasih se že zaradi dveh zdravil, ki nista predpisana v ustrezni kombinaciji, bolnik počuti slabše.« 

Kdaj je preveč

Prav starejši največkrat jemljejo po več zdravil hkrati. »Dejansko lahko dobivajo zdravila za nižanje krvnega tlaka, protibolečinska zdravila zaradi kostno-mišičnih težav, zdravila za osteoporozo, želodčne težave, sladkorno bolezen, demenco, psihične motnje ...«

Pri presoji o tem, kdaj je treba zaradi neželenih učinkov zamenjati zdravilo, prilagoditi njegove odmerke ali zdravilo celo črtati, zdravnikom e pomagajo posebej usposobljeni klinični farmacevti. Bolniki dobijo obvestilo, kdaj so naročeni na farmakoterapijski pregled. S seboj prinesejo vsa svoja zdravila in se s farmacevtom temeljito pogovorijo o tem, kdaj jih jemljejo in kako ter kakšne učinke občutijo. »Neka gospa mi je povedala, da ji sladkor, če vzame zvečer celo tableto, preveč pade in se slabo počuti, zato že nekaj časa jemlje samo polovico tablete.« V takem primeru lahko farmacevtka zdravniku priporoči, da zmanjša odmerek zdravila.

Klinični farmacevt tudi pogleda, ali je bolnik zdravila dvigoval tako, kot so mu bila predpisana. »Kar pri 70 odstotkih primerov pa dvigovanje ne poteka tako, kot piše na receptu,« ugotavlja Premuš Marušičeva.

Izvid, ki ga po pregledu dobi zdravnik, med drugim vsebuje osnovne podatke o bolnikovih navadah, dieti, posebnostih in oceno njegovega poznavanja zdravil. Ob seznamu zdravil, ki jih jemlje redno ali po potrebi, so zapisani bolnikovi občutki ob jemanju, ali mu zdravila pomagajo, jih sploh jemlje, kakšni so morebitni neželeni učinki in podobno.

Farmacevt k temu doda še seznam morebitnega medsebojnega vplivanja zdravil ter priporoči prilagoditve v zdravljenju, če so potrebne. Lahko gre za prilagoditve odmerkov, črtanje kakega zdravila ali za spremembo režima jemanja. »Bistvo vsega ni zmanjšanje različnih zdravil, čeprav je to pravzaprav smiselno pri skoraj vsakem bolniku, ki jemlje deset ali enajst zdravil hkrati, ter njihovo število omejiti na največ osem.«

V praksi prihaja celo do primerov, ko bolnice, ki ne vstajajo več iz postelje, pri svojih devetdesetih še vedno jemljejo zdravila proti osteoporozi. Imeli so celo primer bolnika, ki je še vedno jemal zdravila proti želodčni kislini, čeprav so mu medtem že odstranili želodec.

Bolniki so ob pogovoru s kliničnim farmacevtom lahko bolj odkriti kot pri zdravniku. Več povedo tudi o jemanja drugih pripravkov. »Jemljejo jih zelo veliko in kar 60 odstotkov bolnikov. Pogosto jih o tem, preden pridejo k nam, nihče ne vpraša. Verjetno zdravniki pozabijo ali pa pričakujejo, da jim bodo to povedali bolniki sami.«

Pravi, da bolniki na lastno pest kupujejo najrazličnejše prehranske dodatke - od sibirske aronije do koencima Q10. Koencima Q10 jim Premuš Marušičeva niti ne odsvetuje, zlasti če jemljejo zdravila za zmanjšanje ravni holesterola v krvi in če imajo občutek, da imajo zaradi prehranskega dopolnila manj mišičnih bolečin. Večjo previdnost svetuje pri jemanju multivitaminskih pripravkov, saj nekateri med njimi lahko zmanjšujejo delovanje antibiotikov. 

Nevarna razmerja

Po dosedanjih izkušnjah farmacevtka ugotavlja, da najpogosteje prihaja do medsebojnih učinkov

- zdravil za zdravljenje bolečine (analgetiki) in proti strjevanju krvi (antiagregacijsko ali antikoagulantno terapijo)

- med pomirjevali in analgetiki

- psihiatričnimi in drugimi zdravili.

»Do klinično pomembne interakcije in neželenega učinka pride pri 20 do 30 odstotkih bolnikov, ki jemljejo več kot osem zdravil hkrati.«

Najhujše zaplete bolnikom povzroča jemanje zdravil za psihiatrične motnje, denimo zoper depresijo, in protibolečinskih zdravil. »Če so odpuščeni iz bolnišnice z visokimi odmerki močnejših zdravil proti bolečinam, jemljejo pa že antidepresive, lahko pride do tresenja in tako imenovanih serotoninskih sindromov.« Zgovoren je primer bolnice, ki je pri ortopedu dobila eno, pri družinske zdravniku drugo in v protibolečinski ambulanti tretje zdravilo, vendar je šlo za isto učinkovino, a z različnim imenom, in ko jo je zvečer bolelo, je vzela vse tri, zvrtelo se ji je in padla ter si zlomila kolk.

Zaplet lahko povzroči že jemanje zdravil ob nepravem času, denimo jemanje diuretikov zvečer, saj to pomeni pogosto nočno uriniranje in s tem večjo nevarnost, da se kaj zgodi.

»Lar 80 odstotkov neželenih učinkov zdravil je mogoče predvideti, potreben je samo podroben pregled vsake terapije z zdravili tako glede kombinacije, kot tudi odmerkov in odmernega intervala,« je prepričana sogovornica, vendar hkrati priznava, da takih pregledov slovenski bolniki večinoma niso deležni.

Kot pravi sogovornica, so bolniki pri njih preglede dobro sprejeli. Zdravniki pa ravnajo zelo različno, nekateri jim bolnike redno pošiljajo na pregled, drugi pa v dveh letih niso poslali še nikogar. »Našega mnenja jim ni treba upoštevati, a večinoma ga,« ugotavlja.

Pregledi, ki jih uvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so za zdravstveno blagajno za zdaj strošek, vendar si dolgoročno od njih obetajo prihranek predvsem zavoljo preprečevanja zapletov in njihovega dragega zdravljenja. Že samo v prvih dveh letih, ko so klinični farmacevti svetovalci pregledali 878 terapij, so verjetno preprečili blizu 200 zdravljenj zapletov v bolnišnicah.

V Murski Soboti brezplačno pomagajo tudi bolnikom ali svojcem, ki jih pokličejo, ker nimajo možnosti, da bi se posvetovali v svojem okolju in izvid neobvezujoče pošljejo njegovemu zdravniku. Asist. Alenka Premuš Marušič pa upa, da bo ZZZS tovrstne preglede vsaj do januarja 2016 uvedla že po vsej Sloveniji.

Pravilno jemanje zdravil:

- O novem zdravilu povprašajte že svojega zdravnika, lahko pa še farmacevta v lekarni.

- Če ste se že vnaprej odločili, da zdravila ne boste jemali, ne jemljite receptov in ne dvigajte zdravil.

- Spremljajte počutje ob začetku jemanja zdravil in če posumite na neželene učinke, to povejte. Velikokrat se lahko najde ustreznejše zdravilo z manj neželenih učinkov.

- Pri jemanju zdravil bodite pozorni na vrtoglavico in padce, nihanje krvnega tlaka, glavobole, izpuščaje, srbečo kožo, alergične kožne reakcije.

- Zdravila jemljite redno, kar je laže, če imate svoj seznam zdravil z režimi odmerjanja. Odmerke si pripravljajte vnaprej.

- Ko se ne počutite dobro, sumite na neželene učinke zdravil ali bi želeli zmanjšati število zdravil, je bolje, da to poveste zdravniku, kot da jih na lastno pest prenehate jemati.

Besedilo in fotografija: Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media