Laktozna intoleranca

Dobro počutje | dec. '14

NASVET MESECA:

Laktozna intoleranca je presnovna motnja zaradi pomanjkanje encima laktaza. Če ga je količinsko premalo, nepopolno prebavljamo mlečni sladkor - laktozo. Bolezen - razen v redkih primerov - ni nevarna, a ima vrsto zoprnih simptomov, ki zahtevajo omejitve pri izbiri hrane.

 

Velika večina otrok takoj po rojstvu razvije izločanje encima laktaza, zato se laktoza v materinem mleku razgradi na glukozo in galaktozo. Z rastjo otrok potrebuje več energije; materino mleko ni več dovolj, zato njihovo prehrano postopno dopolnjujemo z zelenjavo, sadjem, ribami in mesom... S tem se sčasoma v črevesju zmanjša količina laktoze in posledično encima laktaza, vendar ne pri vseh ljudeh enako. Pri nekaterih se delovanje encima zmanjša do te mere, da jim povzroča težave – imajo  laktozno intoleranco. O sekundarni laktozni intoleranci govorimo, če je posledica črevesnih bolezni: celiakije, Chronove bolezeni, akutnega gastroenteritisa ali uničene črevesne sluznice po kemoterapiji in podobno. Zelo redka je genetsko pogojena primarna laktozna intoleranca, ki prizadene že otroke.

Včasih bolezen v javnosti ni bila znana in mnogi so se nagonsko izogibali mleku, saj so svoje težave zlahka povezali z njim. Toda izključevanje mleka in vsega mlečnega iz prehrane ni smiselno, saj s tem porušimo prehransko ravnovesje in ogrozimo  zdravje.

Telo za zdravo življenje potrebuje vitamine in minerale; zlasti kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih obilo. Velikokrat sem omenila, da so si minerali v medsebojnem razmerju, zato pomanjkanje enega pomeni tudi pomanjkanje drugih. Prav tako so v neposredni medsebojni povezavi minerali in vitamini. In ker je v mleku tudi veliko vitaminov, zlasti  A, B1, B2, B6, B12, D in E, je škoda večkratna.

Kako si pomagamo?

Hrana, ki pomaga in zdravljenju in preprečevanju laktozne intolerance, zdravi celice. Prvi korak za zdravje je – dovolj esencialnim maščobnih kislin iz hladno stiskanih olj. Drugi korak je, da uredimo pravilno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Priporočam olja, ki imajo to razmerje uravnano, na primer ričkovo olje, gorčično, orehovo in lešnikovo olje. Odreči pa se moramo sončničnemu, koruznemu in sojinemu olju. Zlasti starejši naj uživajo ribje olje, saj zanesljivo poskrbi za protivnetno delovanje. Od maščob uživajmo surovo maslo, bogato z naravnim vitaminom A,  pomaga pa  pri celjenju sluznice.

Tretji korak je: v črevesje naselimo njemu prijazne bakterije. Naravni živi jogurt, kisava, kefir, trdi in mastni siri, tudi parmezan in drugi mlečni izdelki iz fermentiranega nepasteriziranega mleka ne povzročajo nobenih težav, saj je laktoza razgrajena v veliki meri ali kar v celoti. Prijazne bakterije najdemo tudi v repnici in zeljnici. Najhitreje seveda gre, če uporabimo kar probiotična dopolnila z najširšo paleto teh dobrih bakterij, ki jih je tudi količinsko največ v enoti kapsule. Te bakterije pomagajo tako sluznici, kot tudi razgrajevati laktozo, če jih je le dovolj in so dovolj različne.

Delovanje dobrih bakterij okrepimo s topnimi in netopnimi vlakninami, ki jih dobimo v fižolu (stročnicah), ajdovi kaši, surovem in kislem zelju, repi, jabolkih in hruškah in drugem sadju. Na začetku, ko so težave akutne, ne smemo pretiravati z vlakninami.

Omeniti moramo tudi zelišča, ki sama spodbujajo prebavo, to pa so poprova meta, ingver, komarček, kamilice, kardamom in druga. Razveseljiva novica je, da so na Islandiji uspešno pozdravili intoleranco s kakavom ali s čokoladnim mlekom. Menijo namreč, da je kakav spodbudil nastajanje encima laktaza.

Predvsem pa moramo verjeti v sposobnost svojega telesa, da se lahko popravi. Ni nujno, da nas intoleranca spremlja vse življenje!

M. M.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media