Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | jan. '15

Jajce na oko s poli salamo in sirom za žar

Za 4 osebe potrebujemo:

200 g poli salame

250 g sira za žar

2 čebuli

timijan

sol

6 do 8 jajc

Priprava: Poli salamo narežemo na manjše koščke, sir za žar na kocke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj stresemo v ponev in pražimo, da zadiši in se vse skupaj malce zapeče. Če je res potrebno, dodamo malce maščobe. Na koncu v ponev previdno ubijemo jajca, da ostane rumenjak cel, in pustimo, da beljak zakrkne. Solimo in začinimo s timijanom.

Po brokolijevi juhi ponudimo to jed s kruhom in sezonsko solato, ki smo jo obogatili s kuhano zeleno lečo. Za posladek naj bo kompot iz suhega sadja.

Različica: Skupaj s salamo in sirom v ponvi popražimo/podušimo mlade liste rdeče pese, cikorijo, rukolo, radič in podobno aromatično grenko zelenje.

Ribji file v limonovi omaki s kaprami

Potrebujemo:

4 večje ribje fileje (losos, brancin, orada, panga, oslič, pogojno postrv)

2 žlici olivnega olja

2 žlici masla

30 g vloženih kaper

1 strok česna

sok večje sočne limone, sicer dve limoni

pol šopka peteršilja

timijan, rožmarin, sol

Priprava: V ponvi segrejemo maslo in v njem kapre, strt česen, narezan peteršilj, limonov sok in timijan ter rožmarin. Omako odstavimo, prelijemo v skodelico in prihranimo.

Ribje fileje začinimo s soljo in poprom. V isto ponev potem nalijemo malo olivnega olja in v njem opečemo ribje fileje na vsaki strani po dve minuti (odvisno od debelosti, losos bo najbrž potreboval kakšno minuto dlje) nad srednje močnim plamenom.

Pečene fileje naložimo na krožnik in prelijemo s kaprno omako. Ponudimo z mladim krompirčkom, pečenim v pečici, in skledo radiča z naribanim korenjem in nežno praženimi bučnimi semeni. Za sladico se prileže kepica vanilijevega sladoleda s toplo omako iz (zamrznjenega) jagodičja.

 

Bučni zavitek z makom

Potrebujemo:

1 zavitek svežega vlečenega testa

1 kg bučnega mesa katere koli oranžne buče

100 do 150 g mletega maka

2 do 3 žlice sladkorja

mleti cimet in klinčke

limonovo lupinico in sok pol limone

malo olja

3 žlice kisle smetane za premaz

Priprava: Bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut. Vklopimo pečico na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.

Bučno meso v posodi dobro ožamemo, pomešamo z makom, sladkorjem, limonovim sokom, začimbami.

Večji prtič potresemo z moko, nanj razprostremo prvi list testa, če imamo več prostora, pa kar vseh 6 listov. Na spodnjo polovico testenih listov naložimo nadev, preostalo polovico pa varčno pokapamo z oljem. S prtičem jih zvijemo v zavitke in jih položimo v pekač . Postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Deset minut pred koncem zavitek premažemo s kislo smetano. Po mesno-zelenjavni enolončnici napol ohlajen zavitek ponudimo s sladkorjem.

Opomba: Vlečeno testo lahko naredimo sami iz 250 g moke, 125 do 150 ml tople vode, 3 žlic olja in pol žličke soli, pustimo ga  30 minut počivati.

Različica: Namesto maka uporabimo skuto, dodamo še drobno jajce. Ne pozabimo na limonov sok, ki daje zavitku prav posebno aromo.

 Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media