Pet korakov za prijaznejše leto

Dobro počutje | jan. '15

Na poti do sreče, veselja in zadovoljstva v letu, ki je pred nami, čim večkrat pomislite na pet nepogrešljivih spremljevalcev, ki bodo vsak na svoj način vplivali na to, kakšno bo za vas leto 2015.

  1. Smeh

Smeh z možganskimi valovi gama, podobnimi tistim pri meditaciji, nevtralizira škodljive posledice stresa, dviguje socialno empatijo, zavira izgubo spomina pri starejših ter omogoča jasnejše, bolj povezano in osredotočeno razmišljanje.

Z nasmehom se oborožite vsi, ki se na pragu novega leta lotevate pomembnih nalog oziroma želite ponovno preučiti in spremeniti svoje življenje, razmišljanje in delovanje. Smeh nevtralizira delovanje stresnega hormona kortizola, ki slabi sposobnosti pomnjenja in učenja pri starejših. Krepi pa tudi telesno obrambo pred škodljivimi povzročitelji bolezni in motnjami.

  1. Spremembe

Spremembe so edina stalnica v človekovem življenju. Sprijaznite se z njimi in se nanje navadite, si jih podredite in prilagodite, pa vas ne bodo več vznemirjale. Ko vas doleti nepričakovana sprememba, pospravite in odstranite vse, kar vam vzbuja boleče spomine na preteklost. Soočite in sprijaznite se z dejstvom, da je življenje spremenljiv proces in ne trajno stanje. Ne trpinčite se in ne obujajte bolečih spominov ter se ne vračajte v preteklost.

Ne skrivajte svoje zadrege in bolečine, marveč dostojanstveno prebolevajte izgubo in/ali razočaranje – okolica vam bo pomagala. Vzemite si čas, vse skupaj še enkrat premislite in ugotovite, zakaj je prišlo do nepričakovane spremembe. Bodite obzirni do svojih najbližjih, do sebe pa kar se da prijazni in prizanesljivi. Izogibajte se stikov z ljudmi, ki vam povzročajo težave. Verjemite, da vam sreča ni povsem obrnila hrbta, in si obljubite, da boste naslednjič previdnejši in razsodnejši.

  1. Optimizem

Optimizem se začne in konča v glavi. Lahko se ga naučimo in ga usvojimo ter v njem uživamo, podobno kot v ljubezni do matematike, jezikov, umetnosti. Osvobodite se nespodbudnega razpoloženja in si ustvarite svet, v katerem prevladujejo pozitivni občutki in čustva.

Kadar se zbudite nejevoljni in brez pravega navdušenja, v postelji še za hip zaprite oči ter pomislite na nekaj, kar vas razveseljuje in navdušuje (šopek najljubšega cvetja, lepa obleka, priljubljena glasba, najdražja oseba). Učinkovito duševno sprostitev pa dosežemo tudi z metodo vzdihovanja (leže na hrbtu se sprostimo in se skoncentriramo na izdih zraka, pri čemer polglasno vzdihujemo. Vzdihi naj bodo čim bolj spontani, samodejni in neprisiljeni – za popolno sprostitev in duševno harmonijo). Optimizem je močna sila, ki je odvisna tudi od človekove volje, ter sledi njegovim željam, načrtom in ciljem.

  1. Odločanje

Odločanje predstavlja bolj ali manj zahteven proces izbire med dvema ali več alternativami. Človek na dan sprejme od 10 do 1000 odločitev. Odločanje praviloma predstavlja odzivanje na določeno težavo oziroma ponuja odgovor na konkretno vprašanje. Ključna za sprejemanje dobrih odločitev je sposobnost oziroma zmožnost čim natančneje predvideti, kakšne posledice bo prinesla naša izbira in z njo povezano delovanje. V strahu pred neugodnimi učinki sprejetih odločitev si mnogi zatiskajo oči in ušesa ter bežijo pred izbiro. V odločilnem trenutku pa skušajo težo odločitve in njene posledice prenesti na ramena nekoga drugega. Kar je povsem razumljivo, saj odločanje praviloma ni preprosta zadeva. Toda pravilne odločitve človeku omogočajo ohraniti nadzor nad lastnim življenjem.

Odločajte se trezno in preudarno, po najboljših močeh. Prisluhnite namigom iz okolice in nasvetom ljudi, ki jim zaupate. Ko enkrat sprejmete odločitev, je več ne premlevajte in ne obžalujte. Bodite pa pripravljeni popraviti morebitno škodo, ki ste jo nehote povzročili.

  1. Prijaznost in dobrota

Vsak dan naredimo nekaj dobrega, poskrbimo za nekaj lepega. Prijaznost in dobrota ne koristita le tistemu, ki mu jo izkazujemo, marveč tudi in predvsem nam samim. Ozrimo se okrog in skušajmo ugotoviti, komu lahko pomagamo, koga lahko razveselimo in kaj lahko izboljšamo, polepšamo ali popravimo.  Upoštevajte pa, da biti dober ne pomeni biti brez hrbtenice. Dobrota in prijaznost se lahko prelevita v izkoriščanje – vsakdo sam odloča, kako bo z njim ravnala okolica. Ne dovolite, da vas izkoriščajo, in pravočasno postavite meje svoji dobroti in prijaznosti na način, ki vas bo obvaroval zlorabljanja, hkrati pa ne bo prikrajšal in prizadel tistih, ki jih imate radi.

 N.M.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media