Javna uprava na spletu

Prosti čas | jan. '15

Kdaj ste nazadnje obiskali upravno enoto? Ali vam je bilo žal, da  ste za storitev, ki je bila opravljena v nekaj minutah, izgubili vse dopoldne? Najprej ste morali priti na lokacijo, počakati v vrsti, na koncu pa ste se morali sprehoditi do blagajne, kjer ste plačali, se s potrdili vrnili na prvo okence, kjer ste prejeli želeni dokument ali do konca opravili storitev. Čeprav so bili uslužbenci korektni in prijazni, pa ste izgubili preveč časa. 

Na obisk javne uprave se lahko zdaj tudi bolje pripravite oziroma določene storitve opravite kar od doma. Vse informacije najdete na spletnem portalu e-uprava.gov.si/e-uprava/. Na njem pa lahko opravite tudi določene storitve.

Če na primer potrebujete potni list, preprosto obiščete navedeno spletno stran in kliknete na »OSEBNA STANJA IN DOKUMENTI, PRIJAVA PREBIVALIŠČ«, izberete možnost »Osebni in drugi dokumenti« in nato »Izdaja potnega lista«.  Na navedeni spletni strani lahko izveste vse o postopku izdaje, katere dokumente potrebujete, da pridete do svojega »pasoša«. Ne manjkajo pa niti podatki o stroških, ki vas bodo ob izdelavi doleteli.

Poleg navedenega lahko na portalu najdete tudi odgovore na mnoga vprašanja, kot sta:

  • Kako urediti oziroma spremeniti podatke registra nepremičnin?
  • Kako pridobiti potrdilo o dejstvih, o katerih ne vodijo uradne evidence?

Skratka, če vas določena tematika s področja delovanja javne uprave zanima, jo najdete tukaj. Če česa ne najdete, pa lahko postavite vprašanje, na katerega vam bodo pristojni odgovorili. Ko potrebujete informacijo, najprej izberete področje in znotraj tega potem iščete, dokler ne najdete želenega dokumenta.

Prekličete lahko izgubljeni dokument

Poleg informiranja pa je portal namenjen tudi konkretnim dejavnostim, ki vam omogočajo, da določene dejavnosti naredite kar od doma, namesto da bi se odpravili na najbližjo upravno enoto. Tako lahko prekličete izgubljeni dokument, kot je osebna izkaznica, tisti z mlajšimi otroki lahko vložijo vlogo za pridobitev otroškega dodatka, lahko pa tudi prijavite stalno prebivališče.

Storitev, ki jih lahko opravite prek spleta, je seveda še več. Ko boste preverjali, ali lahko prek spleta oddate vlogo tudi za to, kar morate opraviti vi, najprej poiščite storitev na spletni strani, nato pa pri opisu poiščite razdelek »Povezave na vloge za izbrano storitev«, tu imate običajno povezave do obrazcev. Kliknite nanje in preverite, ali je mogoča elektronska oddaja.

Med postopkom elektronske oddaje boste opazili, da sistem od vas zahteva digitalno potrdilo za elektronsko poslovanje. Digitalno potrdilo oziroma certifikat je način identifikacije v elektronskem poslovanju. Nadomešča osebni dokument, ki ga uporabljate vsakodnevno (osebna ali zdravstvena izkaznica, potni list, bančna kartica ...).  Namen pa je seveda varno poslovanje. Gre za računalniški zapis, ki vsebuje vaše podatke (ime, e-naslov, enolična številka ...). Vključeni so še dodatni varnostni elementi. Digitalno potrdilo morate namestiti na svoj računalnik. Ko boste elektronsko potrjevali dokumente, ga bo sistem priklical, vnesli boste geslo in tako dokument potrdili kot v realnosti s podpisom.

Potrebovali boste digitalno potrdilo

Digitalna potrdila v Sloveniji izdaja več izdajateljev. To so SIGEN-CA, ki deluje v okviru Ministrstva za javno upravo, Pošta Slovenije, Nova Ljubljanska banka in podjetje Halcom Informatika. Več informacij o digitalnih potrdilih, tudi o tem, kako jih pridobite, najdete na njihovih spletnih straneh.

Javna uprava se nam počasi približuje. Določene storitve lahko opravite iz naslanjača, za določene pa se morate še vedno odpraviti na upravno enoto. Si boste pa prihranili marsikatero pot, če boste pred odhodom od doma na portalu e-uprave (e-uprava.gov.si/e-uprava) preverili, kaj potrebujete, da boste na upravni enoti z enim obiskom opravili vse, kar želite.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media