IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jan. '15

 Privlačna sredina

Najprivlačnejši del kvačkanega prtička je osmerokraka zvezda na sredini, obdana s filigransko nežno obrobo.

Velikost: približno 31 cm premera.

Potrebujemo: 40 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,25 ali 1,5.

Izdelava: skvačkamo 10 verižnih petelj in jih sklenemo v krog s polgosto petljo. S 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato kvačkamo v krog *4 verižne petlje in 1 šibično petljo. Od * ponovimo 6-krat in končamo s 4 verižnimi petljami in 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z narisanim številom verižnih petelj in ga zaključimo s polgosto petljo. S polgostimi petljami preidemo tudi v vsak naslednji krog. Narisan je le del vzorca, ki ga smiselno nadaljujemo, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Izdelan prtiček napnemo, vsak pikot posebej pritrdimo. Prtiček pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Delovni znaki:

=  verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= šopasta petlja (* 1 ovoj, vbodemo v petljo in izvlečemo zanko. Od * ponovimo 2-krat, ovijemo nit in jo potegnemo skozi vseh 7 zank na kvački)

= dvojna šibična petlj

= pikot (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v prvo verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Modro na modrem

Moder prtiček, na katerem so se razcveteli  nežni sinje modri cvetovi, nas očara s svojo prefinjeno eleganco.

Velikost: 60 x 60 cm.

Potrebujemo: 70 x 70 cm modrega platna, sinje modro prejico.

Izdelava: s pomočjo kopirnega stroja četrtino narisanega vzorca povečamo za 50 odstotkov. Nato ga na svileni papir prerišemo tako, da četrtino vzorca smiselno sestavimo v celoto, in sicer s pomočjo dveh narisanih črtkastih linij.  Za prerisovanje vzorca na blago potrebujemo trdo podlago. Nanjo z risalnimi žebljički pritrdimo platno, da se med prerisovanjem ne premika. Skozi sredino platna potegnemo vodoravno in navpično črto. S tem razdelimo blago na 4 enake dele. Na platno položimo svileni papir z vzorcem in ga točno naravnamo po črtah. Pod svileni papir vložimo kopirni papir in oboje z bucikami pritrdimo na platno. Nato s svinčnikom skrbno prerišemo vzorec.

Ko smo prerisali vzorec, se lotimo vezenja belega veza. S prednjimi vbodi najprej podložimo vse oblike, nato pa jih z zančnim vbodom gosto obzankamo. Pri podlaganju oblik naredimo tudi vse mostičke. Ko pridemo pri podlaganju do mostička, ga naredimo do ustrezne nasprotne obrisne črte in nit z malim vbodom prišijemo. Nato vbodemo v izhodiščno obrisno črto in z malim vbodom prišijemo nit ter se vrnemo v nasprotno obrisno črto na istem mestu kot prvič. Za mostiček imamo napeljane tri niti, ki jih z gostimi zančnimi vbodi obšijemo, in se spet vrnemo v izhodiščno mesto. Kadar se mostiček razcepi, napeljemo od ene do druge obrisne črte tri niti in mostiček obzankamo do razcepa. Od tod napnemo nit v smeri drugega odcepa do ustrezne obrisne črte, jo pritrdimo z malim vbodom in se vrnemo v križišče mostička, pritrdimo nit in se vrnemo v smeri drugega odcepa do ustrezne obrisne črte ter na istem mestu prišijemo nit, kot smo jo prvič. Nato odcep obzankamo in dokončamo še preostali del mostička.

 Žilice na listih in cvetovih vezemo v stebelnem vbodu, bunčice in sredino cvetov v polnem vbodu, prašnike pa v ovitem vbodu.

Po končanem vezenju prtiček pokrijemo z vlažno krpo in ga prelikamo, nato šele izrežemo osnovno blago tik ob obzankanih obrisnih črtah. Biti moramo zelo previdni, da ne zarežemo.

Cvetlični vzorec je primeren tudi za klasično vezenje, le da pri tem opustimo mostičke med cvetovi. S palestrinskim vbodom  izvezemo obrise cvetov, drugo vezemo, kot je opisano zgoraj. Vezemo samo v eni barvi. Pri večbarvnem vezenju pa posamezne cvetne lističe vezemo s podloženim polnim vbodom.

Povečamo za 50 odstotkov.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media