Telovadba že v postelji

Dobro počutje | jan. '15

Še bolje je, če se iz postelje lahko prevalite direktno na debelejšo preprogo ali telovadno blazino. Na malce trši podlagi, ki daje dobro oporo telesu, je učinek vaj večji. Za lažje vstajanje iz postelje (velja za tiste z bolečinami v sklepih in hrbtenici) pa je priporočljivo, da preden stopite na noge, opravite predstavljene vaje in dodate še samomasažo nog in dlani ter zapestij.  

Vaje, ki se jih lotevamo danes, so izjemno izdatne. Veliko bolj kot je videti na prvi pogled. Pravilna izvedba je kot vedno povezana s pravilnim neprekinjenim dihanjem skozi nos.

Pretegnite se in nato zamenjajte roki

Pred iztegnitvijo je priporočljivo pokrčiti kolena, stisniti in pretegniti trebuh ter s trupom nežno zaokrožiti v eno in drugo stran. Tudi rame močno pritisnite nazaj in stisnite lopatice in hrbet. Nato ob vdihu iztegnite eno roko, kot je prikazano na sliki, med izdihom pa roki zamenjajte. Delajte nežno in obenem tako intenzivno, da boste začutili tudi blago pretegovanje in stiskanje lopatic.  

Dvig bokov

Roke lahko položite na spodnji del trebuha ali pa jih iztegnite ob telo, da mu dajejo dobro oporo. Dvigu bokov ob normalnem vdihu sledi stisk vseh mišic s poudarkom na mišicah nožnice in mišici zadnjične odprtine. Takoj nato sledi počasen spust bokov in izdih olajšanja. Ponovite vsaj trikrat. Stisk vseh mišic je ključen za učinkovitost vaje. 

»Jajčka« s štrlečo nogo

Razteg celotne hrbtenice bomo dosegli z objemom enega in drugega kolena. Če vam prija, lahko v tem položaju vztrajate nekaj vdihov in izdihov. Priporočljivo pa je, da nogi ob koncu zamenjate vsaj trikrat. Vaja dodobra raztegne križ, ogreje in raztegne zadnji del stegen, s stiskom brade ob prsi pa se odpre še vrat. Ob spustu glave in obračanju levo desno pa boste veliko lažje tudi vdihnili. Čisto za konec se je tudi priporočljivo povaljati po hrbtu z objemom obeh kolen. Sprostite rame.    

Iztegnite noge čim višje in napnite vse telo

Pomembna je opora z rokami, kot vidite na sliki. Ob tem usmerite pozornost na rame in podaljšan vrat ter na občutek podaljšanja v čisto vsem telesu. Vaja je lahko za koga precej naporna, a se izjemno okrepijo in aktivirajo vse mišice.

Mačji hrbti so pri vseh različni

Za zdravje je izjemno pomembna gibljiva hrbtenica in njeno redno razgibavanje. Oponašanje pretegovanja mačke je dobro osvojiti kot dnevno navado.  

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media