Druženje januar 2015

Druženje | jan. '15

Lendava – Novembra se je v Sloveniji mudila neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice starejših pri Organizaciji združenih narodov mag. Rosa Kornfeld-Matte. Srečala se je s predstavniki vladnih in nevladnih organizacij in z nekaterimi predstavniki društev upokojencev.

V Lendavi se je v spremstvu podpredsednika Zdus Antona Donka pogovarjala s predsednikom Društva upokojencev Lendava Aleksandrom Maričem ter županom mag. Antonom Balažkom in njegovimi sodelavci (na fotografiji). Gospo Kornfeld-Matte je najbolj zanimalo, kako sobivanje različnih narodov v lokalni skupnosti vpliva na življenje in problematiko starejših, kakšna je oskrba starejših v občini, kakšne so pravne in finančne podlage in kako te vplivajo na njihovo kakovost življenja.

Jesenice – Skupaj s predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije Matejo Kožuh Novak in nekdanjo ministrico za delo, družino in socialne zadeve Jožico Puhar je mag. Rosa Kornfeld-Matte obiskala člane Društva upokojencev Jesenice. Podpredsednica društva Ivanka Zupančič jim je predstavila projekt Starejši za starejše, ki ga pri društvu uspešno izvajajo od leta 2007. Prostovoljke redke primere fizičnega in verbalnega nasilja nad starejšimi rešujejo skupaj s centrom za socialno delo. Prebivalci Jesenic so različnih narodnosti in med njimi vlada strpnost. Veliko je medsebojnega skupnega sodelovanja, kar ni običajno v raznoliki družbi. Gostja je pohvalila izvajanje projekta pri pomoči starejšim ter pomembno vlogo prostovoljk kot pomoči uradnim službam pri reševanju problemov. V primerjavi z drugimi državami prostovoljci v Sloveniji opravljajo pionirsko delo pri pomoči starejšim.

Paket svojih izdelkov pa so poslale tudi v Drugi dom, društvo, ki so ga ustanovili starši otrok s posebnimi potrebami. Njihov cilj je otrokom najti dom, v katerem bodo bivali, ko staršev ne bo več.

 Duplica – Svet KS Duplica je pred božično-novoletnimi prazniki povabil na srečanje krajane, starejše od 80 let. Zbralo se jih je okrog 40, med njimi je bil z 91 leti najstarejši udeleženec Marjan Adamič (na fotografiji). Predsednik sveta KS Franc Svetelj jim je predstavil dogajanja v krajevni skupnosti. Za veselo razpoloženje je poskrbel harmonikar Marjan Golob. Udeleženci so obujali tudi spomine na delo v tovarni Stol, spomnili so se tudi 110. obletnice začetka lesne industrije na Duplici.

 Žiri – Z jubilejnim koncertom so pevke in pevci Mešanega pevskega zbora upokojencev Srebrni glas slavnostno proslavili 20. obletnico delovanja. Zapeli so pod vodstvom zborovodje Ivana Rijavca iz Idrije, ki je z njimi vse od prve vaje pred 20 leti. Koncert so popestrili tudi pevci MOPZ Alpina Žiri pod vodstvom Andreja Žaklja in folklorna skupina Zala iz Žirovskega Vrha.

Program sta povezovala igralec Pavle Ravnohrib in Metka Debeljak.

Kanižarica – Čeprav že precej časa ne kopljejo premoga, pa rudarji še vedno praznujejo svoj praznik – dan sv. Barbare, zaščitnice rudarjev (4. decembra). Stanovski prijatelji so oblekli svečane uniforme, zbrali so se v rudarski vasici Butoraj, se zabavali in obujali spomine na pretekle čase. Upajo, da 150-letno rudarjenje v Kanižarici še dolgo ne bo pozabljeno, zato naj rudarski pozdrav SREČNO velja še dolgo.

Mislinja – Osem ljubiteljev narave in fotografiranja Društva upokojencev Mislinja se dobiva dvakrat na mesec. Na srečanjih se naučijo česa novega, predvsem pa pokažejo in pokomentirajo svoje fotografije. Fotografski aparat je postal že njihov stalni spremljevalec, zato opazujejo ljudi, dogodke, naravo nekoliko drugače, morda bolj poglobljeno. Da bi njihovo veselje res polno uživali, ga delijo tudi z občankami in občani na občasnih razstavah. Zadnjo so poimenovali Samo en cvet.

 Maribor – Literarni klub upokojencev Slovenije je bil ustanovljen leta 1989 na pobudo kulturnega animatorja Zmaga Rafolta, ki je bil pobudnik izdaje literarnih zbornikov. Tako so tudi ljubiteljski pisci dobili priložnost, da objavijo svoje zapise. Kako močni sta vez med člani in pripadnost Likusu, so potrdili z udeležbo na občnem zboru konec novembra v Mariboru, kjer je tudi sedež društva. Po smrti tedanjega predsednika  Zmaga Rafolta je od leta 2009 društvo uspešno vodil Andrej Štrus. Zdaj pa je mesto predsednika predal Dejanu Čegovniku.

Stražišče – Že 27. stražiški kulturni teden je zaokrožila folklorna skupina KD Sava Kranj pod vodstvom Tomaža Gantarja. Svatbene plese in gorenjske delovne plese, ki jih je priredila Tončka Marolt, je izvedlo sedem veterank ter osem veteranov. Dobra polovica jih je že med upokojenci, preostali pa se jim bodo kmalu pridružili. Z večerom v dvorani Šmartinskega doma, na katerem so sodelovali tudi pevke skupine Dečve ter povezovalec z recitacijami in anekdotami, so začeli praznovanje 65 let obstoja skupine, ki ga bodo zaključili 6. junija na odru poletnega gledališča Khislstein v Kranju. MO Kranj jim je za jubilej že podelil občinsko priznanje.

 Izola – V hotelu Delfin je bil decembrski pevski večer Zapojmo si še posebej slovesen. Domačinka Marjetka Popovski, pevka in ljubiteljica slovenskih ljudskih pesmi, je z njim namreč zaokrožila 15-letno neprekinjeno delovanje. Enkrat na mesec je v Delfinu med obiskovalce širila slovensko pesem in jih spodbujala, da so zapeli skupaj.

Prva leta je nastopala s pevsko skupino Val morja in bendom Marinaio iz Doma upokojencev Izola, ki ju je tisti čas poučevala. Tridesetčlanska pevsko-terapevtska skupina je nastopala tako doma kakor v zamejstvu. Kasneje pa je na oder s kitaro stopila sama, pri petju pa ji je vedno pritegnilo tudi občinstvo. Na jubilejnem večeru so z njo zapele tudi pevke, s katerimi je včasih sodelovala. To so skupina Dekleta s Škofij, skupina Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu ter sedanja skupina Cvet v laseh.

 Hrastnik – Prostovoljke projekta Starejši za starejše so v Knjižnico Antona Sovreta tudi lani ob koncu leta povabile starejše krajane, ki sodelujejo pri projektu. S kulturnim programom pa so jih razveselili učenci Osnovne šole narodnega heroja Rajka iz Hrastnika, pevski zbor Dobrna iz Trbovelj, v njem pojejo le zakonski pari, folklorna skupina iz Trbovelj in recitator Matej Kaiser. Za vesel zaključek programa pa je poskrbela humoristka Joca.

 Celje – V okviru Območnega društva bolnikov z osteoporozo Celje deluje plesna skupina Sončnice. Članice rade plešejo, se družijo, izdelujejo nakit, voščilnice in še marsikaj, predvsem pa izžarevajo pozitivno energijo. Udeležujejo se pohodov, telovadbe, delavnic, računalniških in jezikovnih tečajev, predavanj in dodatnega izobraževanja. Njihov slogan je: Vse za zdravo telo in bistro glavo!

Letos so bile še posebej dobrodelne. Na povabilo Zavoda za kulturo, šport in turizem Polzela so spletle šale za Miklavževo obdarovanje otrok na malteškem gradu Komenda na Polzeli in jih tja tudi odpeljale. S pomočjo celjskih upokojenk Mestne četrti Slavko Šlander so tudi spletle šale, kape, nogavice ter spekle dobrote za bazar na II. osnovni šoli. Izkupiček bazarja bo vodstvo šole namenilo otrokom, ki jim starši ne morejo plačati malic in kosil.

Zgornja Kungota – Društvo upokojencev je za svoje člane organiziralo zanimivo predavanje na temo Preprečevanje padcev in zdrsev. Po predavanju Draga Korade pa so nadaljevali veselo martinovanje.

 Velenje – Ob koncu preteklega leta so se srečali člani Kluba upokojencev Gorenje. Med 850 člani kluba je kakšnih 150 aktivnih športnikov, ki so prejeli pokale, medalje in pohvale za pretekle dosežke. Članice kluba so lani dosegle prvo mesto na državnem prvenstvu v pikadu. Klub je v konkurenci dvajsetih ekip zmagal tudi na športnih igrah delavcev Gorenja – na tradicionalni Gorenjadi.

Postojna – V 38. dopisni strelski ligi z zračnim orožjem nastopa 250 strelcev iz enaintridesetih društev. Vodi jo postojnsko športno društvo Epic. Največ zanimanja je v streljanju z zračno serijsko puško v konkurenci veteranov, veterank in invalidov. Po drugem krogu med veterani vodi Celjska četa pred Rebnjem in Žalcem, med veterankami pa Vrhnika pred Juteksom in Škofjo Loko. Med invalidi vodijo Velenjčani pred Salonitom Anhovo in Jesenicami.

 Prečna – DU Prečna pri Novem mestu je kot že nekajkrat do zdaj gostilo več kot šestdeset športnikov iz Škocjana, Stopič, Uršnih sel, Bele Cerkve, Gabrja, Straže, Mirne Peči, Novega mesta, Suhorja in Prečne. Šest ekip se je pomerilo v streljanju z zračno puško. Pri moških je zmagala ekipa DU Novo mesto pred DU Prečna in DU Uršna sela. V pikadu pa se je pomerilo devet ženskih ekip, med katerimi je bila najboljša ekipa DU Škocjan pred DU Prečna in DU Stopiče.

 Maribor –Že devetnajstič zapored so se srečali člani Društva invalidov Maribor in člani Kluba upokojencev Gorenje iz Velenja ter se pomerili med seboj v namiznem tenisu. Po besedah vodje turnirja Staneta Krajnca se tako srečujejo že od leta 2005, in sicer dvakrat na leto. Tokrat so bili boljši Mariborčani.

Otočec – Prostovoljno gasilsko društvo Otočec je pripravilo že 17. srečanje treh generacij. Zbrali so se veterani, člani operativne enote in upravnega odbora PGD Otočec. Pomerili so se na kvizu, z dobrodelno tombolo in prostovoljnimi prispevki pa so zbirali denar za družino Gričar iz Štravberka, ki je v septembrski ujmi ostala brez doma.

Besedilo in fotografija: Helena Murgelj

PRAZNOVALI SO

Marija Nemec ima že 103 leta

Marija Nemec, rojena Kerčmar, je najstarejša občanka občine Moravske Toplice, saj je v začetku decembra praznovala že 103. rojstni dan. V Franciji je živela in delala večji del svojega življenja, od koder se je šele pred sedmimi leti vrnila v rojstne Zgornje Moravce. Živi na svoji domačiji pri nečakinji Ireni Černela, z možem Stankom lepo skrbita zanjo.

Ob obisku nam je Marija zaupala, da je še kar dobrega zdravja, dneve si krajša z gledanjem francoskih televizijskih programov. Lani se je še posebej razveselila obiska zakonskega para iz Pariza, pri katerem je službovala.

 101. rojstni dan Angele Ogulin

 Na Krvavčjem Vrhu je Angela Ogulin, Škalova botra, konec novembra praznovala 101. rojstni dan. Še vedno je mladostna, živahna, zato ni bila prav nič utrujena ob številnih obiskovalcih, med katerimi so bili tudi županja in predstavniki DU in RK Semič. Domači dobro skrbijo zanjo, razveseljujejo jo tudi številni pravnuki.

 100 let Barbare Salcman

Novembra je svoj 100. rojstni dan praznovala najstarejša občanka Mute Barbara Salcman. Rodila se je v družini Planšak v Goriškem Vrhu pri Dravogradu. Leta 1951 se je primožila na manjšo kmetijo na Pernice, kjer je rodila dva sina. Pred 21 leti je ovdovela in nato s skromnostjo in marljivostjo preživljala starost v župnišču na Pernicah. Zadnjih deset let živi pri mlajšem sinu na Gortini, kjer ji ob dveh pravnukinjah in v krogu štirih generacij gotovo ni dolgčas. Je članica Društva upokojencev Muta, predstavniki društva in župan Mirko Vošner so ji tudi prišli voščit.

 Najstarejša Vitanjčanka dopolnila 100 let

Leopoldina Sodin ali Poldka, kot jo kličejo domači, iz Vitanja je v začetku novembra dopolnila sto let. Rodila se je 8. novembra 1914 na Strteniku pri Sv. Barbari v Slovenskih Konjicah. Pri 14 letih je prišla v Vitanje. Delala je kot trgovka, dvakrat se je poročila in rodila tri otroke. Zdaj živi s sinom Radom, ki zanjo tudi skrbi. Ima osem vnukov in deset pravnukov. Njen recept za dolgo življenje pa je: »Kdor hoče dolgo živeti in srečo imeti, naj dela veselo in moli naj vmes.«

Domači so ji ob stoletnici pripravili lepo praznovanje, voščit so ji prišli tudi župan Mirko Polutnik, nekateri člani občinskega sveta, predstavnica krajevne organizacije Rdečega križa Vitanje in projekta Starejši za starejše Adela Pačnik ter predsednik Društva upokojencev Vitanje Anton Rošer (na fotografiji).

 Sto let Nike Arko

»Kje so tisti davni časi, ko sem se srečevala z vsemi vami,« je bila ob obisku prijateljev in nekdanjih sodelavcev, ki so prišli počastit njeno stoletnico, ganjena Nika Arko, upokojena pravnica in predavateljica višje šole. Svoj stoti rojstni dan, rojena je bila 14 .decembra 1914, je slavljenka preživela v krogu najbližjih, z družinama obeh sinov. Prisrčno praznovanje so ji pripravili tudi v domu starejših občanov na Bokalcah, v katerem živi zadnjih pet let. Kot ena od trenutno petih stoletnikov v tem domu se v njem dobro počuti, za to pa ima poleg zaposlenih največ zaslug njen starejši sin Tone. Obiskuje jo prav vsak dan, jo pelje naokrog, do zadnje bolezni sta se večkrat podala tudi kam dlje, npr. na morje in na Bled. Slavljenka je ostala brez staršev, zanjo in za brate je skrbela najstarejša sestra pesnica Vida Taufer. Kljub denarni stiski je končala pravno fakulteto. V okupirani Ljubljani je bila članica Osvobodilne fronte, mož je bil od leta 1942 v internaciji, nato v partizanih. Nika Arko je bila med drugim urednica revije Naša žena, kot sekretarka Sveta za zdravstvo in socialno politiko LR Slovenije je pomembno prispevala k začetkom izobraževanja za socialno delo in k ustanavljanju sodobnih domov za starejše, tudi tega, v katerem zdaj živi.

Diamantna poroka zakoncev Lampret

 V Vuzenici sta septembra lani praznovala 65-letnico skupnega življenja Marija in Feliks Lampret. V zakonu se jima je rodilo 5 otrok, imata pa tudi 8 vnukov in 4 pravnuke.

89-letni Feliks izhaja iz delavsko-kmečke družine, izučil se je za mlinarja v Šentilju pod Turjakom. Bil je mobiliziran v nemško vojsko, od koder je po skoraj dveh letih prebegnil domov. Ponovno se je zaposlil v Jaševem mlinu v Šentilju, takrat pa je tudi ogovoril sovaščanko Marijo Habermut (Razbornikovo Micko), s katero se je leta 1949 tudi poročil. Prva leta sta živela v Dovžah (občina Mislinja), kjer sta se jima rodili hčeri Marija in Emica, kasneje pa ju je delovna priložnost zanesla v Vuzenico, kjer so se rodili še trije otroci: sinova Srečko in Marjan ter najmlajša hči Janja. Feliks je bil poslovodja v takrat velikem valjčnem mlinu v Vuzenici vse do zaprtja mlina v letu 1971, delovno kariero je zaključil kot delovodja v Kmetijski zadrugi Vuzenica.

85-letna Marija je bila najstarejši otrok številne družine na kmetiji Razbornik v Golavabuki. Njihova družina je med vojno močno sodelovala s partizani, Marija je tudi članica ZZB NOB. Po poroki je bila sprva gospodinja, kasneje se je zaposlila v KZ Vuzenica, kjer je delala do upokojitve. Jubilanta sta bila vzgojena v poštenju, ljubezni, veri, spoštovanju soljudi ter domoljubju, in te vrline sta prenesla tudi na otroke.

Biserna poročenca Jože in Marija Ficko

Dolgoletna člana DU Vič-Rožnik iz Ljubljane sta novembra lani praznovala šestdeset let skupnega življenja. Jože in Marija sta se spoznala leta 1953, ko je Marijin oče pripeljal konja podkovat k Jožetu, ki je izučen kolarski mojster. Z Goričkega je prišel v Ljubljano, saj v domačem okolju ni bilo dovolj zaslužka.

Ker je delo izvrstno opravil, ga je oče povabil na piknik, kjer je spoznal Marijo z Griča, takrat zaposleno v viški kmetijski zadrugi. Skupno življenjsko pot sta kasneje združevala tudi v Avtomontaži, kjer sta bila oba zaposlena. Skupaj z otroki, vnuki in pravnuki živita in se veselita preprostih radosti na Brdu pri Ljubljani.

NAŠI NAROČNIKI PRAZNUJEJO

Zlata poroka zakoncev Kranjc

Zakonca Friderika in Franci Kranjc iz Pesnice pri Mariboru sta si 29. novembra lani ponovno izrekla zaobljubo ob 50. obletnici njune poroke. Danes 72-letni Franci je bil zaposlen na Slovenskih železnicah kot nadzornik progovnih naprav, že vrsto let pa se aktivno ukvarja s kegljanjem in streljanjem. Friderika, stara 69 let, je bila dolga leta kuharica in vodja kuhinje. Rada skrbi za družino in jih razvaja s svojimi dobrotami. Oba sta aktivna člana društva upokojencev v Pesnici in tudi naročnika Vzajemnosti. Ustvarila sta družinsko gnezdo, ki sta ga obogatila s sinom Iztokom in hčerko Simono. Poleg njiju ju razveseljujejo tudi vnuki Marko, Matej, Anja ter Petra.

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media