ZDRAVJE KRATKE 

Dobro počutje | jan. '15

Bela napotnica – prihranek časa in poti

Prvega januarja 2015 vstopa v veljavo bela napotnica, ki pomeni razbremenitev osebnega zdravnika, predvsem pa bo prispevala k prihranku časa in poti bolniku. Bolniki, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika (splošnega zdravnika, zobozdravnika, ginekologa) v javni zdravstveni mreži, torej v zdravstvenem domu ali pri koncesionarju, bodo na podlagi bele napotnice zasebnega zdravnika lahko koristili vse nadaljnje specialistične storitve v javni zdravstveni mreži pod enakimi pogoji kot bolniki na podlagi zelene napotnice. Bolniku, ki bo imel napotnico osebnega zdravnika za specialistični pregled in si bo izbral zasebnega izvajalca (samoplačniško ambulanto), ne bo treba nazaj k  osebnemu zdravniku po nove napotnice. Kot so sporočili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bo tudi pri vpisu v čakalno vrsto veljal enak režim, ne glede na to, s kakšno napotnico se bo bolnik prijavil na pregled.

Zdravila ne izbirajmo po ceni

V Mreži nevladnih organizacij 25 x 25 so vnovič izpostavili problematiko t. i. terapevtskih skupin zdravil (med seboj podobna, zamenljiva zdravila za zdravljenje iste bolezni), saj se že srečujemo s slabšo urejenostjo nekaterih kroničnih nalezljivih bolezni, kot je hipertonija oziroma povišan krvni tlak.

Obeta se še večja neurejenost kroničnih bolezni, večji stroški zdravljenja in tudi skrajšanje pričakovane povprečne življenjske dobe. Popolnoma nesprejemljivo je, da je edini in izključni argument znižanje cene zdravil, ni pa upoštevana škoda, ki jo tak ukrep povzroči bolnikom, trdijo v mreži in v prihodnje bodo pristojnim predlagali spremembe.

Mreža tudi obžaluje umik zakona o obdavčitvi t. i. sladkih pijač in izraža nezadovoljstvo, ker odlašajo prepotrebno zdravstveno reformo, posledice pa bodo čutili zlasti pacient in zaposleni v javnem zdravstvu. 

N. B. 

 

J. D. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media