Rokodelske veščine ne smejo v pozabo

Druženje | jan. '15

Jožefa Kastelic (v sredini) je upokojenke učila plesti cekarčke iz koruznega ličkanja.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije spodbujajo rokodelske spretnosti v upokojenskih društvih. V ta namen so v začetku decembra v Hotelu Delfin v Izoli s pomočjo 16 mojstric in mojstrov z različnih področij domače in umetne obrti že drugič zapored pripravili izjemno obiskane delavnice ročnih del. V prijetnem vzdušju in ob pokroviteljstvu revije Vzajemnost se je izobrazilo 54 mentoric in mentorjev, ki bodo nato pridobljeno znanje prenesli v svoja okolja.

Predsednik komisije za tehnično kulturo Andrej Jus je presenečen nad odzivom udeležencev. »Prav je, da starejši, ki imajo znanje, to prenašajo na mlajše generacije. Rokodelske spretnosti so zelo specifične, zato smo za pomoč prosili mojstre z dolgoletnimi izkušnjami. Želimo si, da bi slovenska društva upokojencev poslej v svoje programe vključevala tudi tovrstne veščine, ker menimo, da domača obrt ne sme v pozabo,« Jus opisuje cilje mentorskih delavnic.

Štiridnevno dogajanje  so popestrili s predavanji in razstavami, udeleženci pa so ponosno razkazovali svoje izdelke. Pri mojstrici Jožefi Kastelic iz DU Novo Mesto so se kalile prihodnje mentorice izdelovanja miniaturnih cekarjev iz koruznega ličkanja. Izvemo, da je enega treba potrpežljivo delati kakih deset ur. Model je kos lipovega lesa, na vrh katerega je treba namestiti žebljičke in okrog njih z vzorcem ribje kosti plesti ličkanje. Koruzno ličkanje mora biti dolgo in mehko, zato ga je treba pred tem namočiti v vročo vodo.

Slavka Mijoč iz Velenja se je preizkusila v izdelovanju polstenega mila. Kot nam je pojasnila, je treba navadno milo navlažiti in ga oviti z vsaj štirimi tankimi plastmi volne, nato pa oblikovati še kakšen zanimiv vzorček. Tako pripravljeno milo lahko uporabimo za piling kože, saj volna vsebuje veliko lanolina, ki blagodejno vpliva na telo. »Milo sem izdelovala tri ure, in to je bila ena od stvari, ki jih do zdaj še nisem znala,« je zadovoljna Slavka Mijoč.

Mihela Oštir iz DU Vinska Gora je vodila delavnico izdelave dekorativnega krožnika v servietni tehniki. Prtiček z vzorcem položi na zunanjo stran steklenega krožnika, hrbtno stran prtička namaže s posebnim lepilom. Ko se to posuši, prtiček pobarva z belo akrilno barve. Nato gobico pomoči v želeno barvo in jo nanese na osušen krožnik. »Ko se vse skupaj posuši, je treba krožnik prelakirati z akrilnim lakom. Nato ga je treba za pol ure postaviti v pečico, segreto na 130 stopinj. Tako postane odporen,« Mihela Oštir opisuje postopek. 

Zala Močnik je upokojenke poučevala, kako izvesti prtiček v rišelje tehniki.

Na delavnici mojstrice Zale Močnik iz Črne na Koroškem so se udeleženke preizkušale v vezenju prta v tehniki rišelje. »Ta način vezenja je povezan s francoskim kardinalom Richelieujem, ki je imel zelo rad umetnost. Ženske so mu izvezle oblačilo v posebnem tako imenovanem belem vezu ali zračni čipki,« Zala Močnik pojasni izvor tehnike. Kot pravi, se na bombažno blago najprej nariše vzorec s pomočjo indigopapirja, nato se ga obšije in na koncu obreže s posebej oblikovanimi ostrimi škarjicami. Na njeni delavnici sta dodatno znanje pridobivali Ivanka Falant in Tončka Dvojmoč, ki sta s svojima izdelkoma pred časom prepričali žirijo na mednarodnem festivalu vezenja v Velenju.

Janez Horvat (skrajno desno) iz DU Šalek je prišel po znanje o opletanju stekleničk z vrbovimi šibami.

Moški, letos jih je bilo sedem, so se udeležili zlasti delavnic pletenja šibja in vozlanja. Janeza Hrovata iz DU Šalek smo srečali na delavnici mojstra Ivana Veseliča, ki je udeležence poučeval, kako oplesti stekleničko z vrbovimi šibami. »Zelo sem zadovoljen, ker bom lahko v naše kraje prinesel novo znanje,« pravi Hrovat.  Jezi ga le, ker država premalo vlaga v ohranjanje kulturne dediščine. »Če ne bomo gojili rokodelskih veščin in jih prenašali na mlade generacije, bodo ta znanja šla v pozabo,« še opozarja.

Ela Hrvatin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media