Stanovanj je manj, kot je potreb

Dobro je vedeti | jan. '15

18. decembra se je sestala skupščina nepremičninskega sklada PIZ, katere funkcijo opravlja svet ZPIZ. Posebno pozornost je posvetila obravnavi letnega poročila o poslovanju sklada za leto 2013. Iz poročila, kot tudi iz poročila nadzornega sveta, je razvidno, da je sklad tudi v letu 2013 uspešno posloval.

Naj spomnimo, da je njegovo poslanstvo, da upokojencem in starejšim zagotavlja primerna stanovanja. Sklad razpolaga s 3162 nepremičninami, od teh je 2860 namenskih najemnih stanovanj in 211 oskrbovanih stanovanj ter 43 poslovno-društvenih prostorov. Značilnost tega stanovanjskega sklada je velika razpršenost in neenakomerna pokritost posameznih območij države.  Stanovanja so namreč v 614 objektih, v nekaterih regijah pa jih je mnogo manj, kot je potreb. Druga značilnost je, da so bile najemnine za ta namenska najemna stanovanja določene v višini neprofitnih in se šele v zadnjem času valorizirajo s stopnjo inflacije.

Člani skupščine so, upoštevajoč poslanstvo tega sklada, menili, da je treba v prihodnje izboljšati razmerje med vrednostjo premoženja sklada v nepremičninah in finančnimi naložbami. Premoženje sklada v nepremičninah je po stanju konec leta 2013 znašalo okrog 60 milijonov evrov, finančne naložbe pa so znašale 42 milijonov. To razmerje bi bilo nedvomno boljše, če bi lahko sklad uresničil nekatere načrte v zvezi z gradnjo oskrbovanih stanovanj, kar pa mu žal ni uspelo. Največja potreba po oskrbovanih najemnih stanovanjih je v Ljubljani, kjer pa sklad ni uspel s svojo ponudbo za pridobitev zemljišča v neposredni bližini doma starejših občanov v Šiški. Je pa sklad pridobil novih 18 oskrbovanih stanovanj v Kopru. V prihodnje se bo omenjeno razmerje bistveno izboljšalo, saj je sklad odkupil 30 oskrbovanih stanovanj v Ljubljani – na Brdu in začel graditi 30 oskrbovanih stanovanj v Škofljici. Nadaljujejo tudi prizadevanja za pridobitev oskrbovanih stanovanj na območju Kamnika in Litije.

Člani sveta so sklenili, da bodo na eni izmed prihodnjih sej razpravljali tudi o uresničevanju dolgoročnega plana nepremičninskega sklada v povezavi s pripravo nacionalnega stanovanjskega programa. Treba bo namreč rešiti že dalj časa prisoten problem najemnih stanovanj in prenizkih najemnin, ki ne zadoščajo niti za kritje stroškov v zvezi z njimi. Nadalje bo treba v družbi razčistiti, kako bodo lahko upokojenci in drugi starejši v prihodnje, če se bo njihov gmotni položaj poslabševal, zmogli vzdrževati svoje stanovanjske objekte oziroma stanovanja, saj je v naši državi pretežni del stanovanjskega fonda v zasebni lasti. V večji meri kot do zdaj bi se morali zavzemati za krepitev najemniškega stanovanjskega fonda in za racionalnejšo uporabo obstoječega, da bi rešili tudi stanovanjski problem mlade generacije.

Na tej seji je skupščina sprejela tudi sklep o uporabi bilančnega dobička iz poslovnega leta 2013 ter imenovala novi nadzorni svet za mandatno obdobje štirih let z začetkom mandata 26. januarja 2015.

Skupščina je izrekla priznanje kolektivu nepremičninskega sklada (19 zaposlenim skupaj z direktorjem) za uspešno poslovanje.

Kritično o pomanjkanju izvedencev

 Na zadnji letošnji seji sveta ZPIZ 18. decembra 2014 ni bilo razburljivih tem. Najpomembnejši sklep je bil, da tudi letošnjih decembrskih pokojnin ne izplačajo zadnji dan v mesecu, temveč 30. Te odločitve ste bili verjetno mnogi veseli, da ste si še pravočasno nabavili kakšen priboljšek za novoletne praznike.

Svet je sprejel tudi spremembe in dopolnitve pravilnika o organizaciji in načinu delovanja izvedenskih organov ZPIZ. Bile so nujne, da bi z njimi prispevali k izboljšanju pereče kadrovske problematike izvedencev. Na to težavo zavod že dolgo opozarja, saj le z velikimi težavami pridobiva poklicne izvedence, zlasti zdravnike, prav tako pa tudi tiste, ki sodelujejo pogodbeno. Spremembe in dopolnitve zadevajo na eni strani sam javni razpis, ki bo v prihodnje mogoč tudi prek spletne strani zavoda, na drugi strani pa vrednotenje dela teh izvedencev. Na tej seji smo ponovno podaljšali mandat nekaterim izvedencem, nekaj pa smo jih na novo pridobili.

Družba se mora zavedati vloge in pomena izvedencev na tem področju, saj njihovo delo vpliva na uresničevanje pravic tako iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja kot tudi nekaterih pravic s področja socialnega varstva.

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media