Podaljšanje prehodnega obdobja

jan. '15

V zadnjih dneh preteklega leta je parlament le sprejel težko pričakovano novelo Zakona o matični evidenci, za katero so si prizadevali predvsem OZS, ZDUS in ZDOPS.

Novela prinaša podaljšanje prehodnega obdobja za uskladitev z novim zakonom za eno leto, kar pa velja le za po starem pokojninskem zakonu ZPIZ-1 (le-ta je veljal do 31. 12. 2012) upokojene espeje, ki so kljub upokojitvi in uveljavitvi celotne pokojnine na popolnoma zakonit način po t. i. »izvzemu iz zavarovanja« iz 18. člena zakona obdržali dejavnost.

Z zaustavitvijo postopkov ugotavljanja lastnosti zavarovanca bodo oproščeni vračila pokojnine do največ tri leta nazaj in plačila prispevkov za največ 5 let nazaj tisti upokojeni espeji, ki jim je ZPIZ že izdal odločbe po uveljavitvi novega ZPIZ-2, kot tudi tisti, ki so opravljali dejavnost na dan 31. 12. 2012 (zadnji dan starega zakona ZPIZ-1) in ki bi morali biti vključeni v zavarovanje, pa jim zavod še ni izdal odločbe. Ti upravičenci se bodo morali do konca januarja 2015 prilagoditi novemu zakonu ZPIZ-2 in se odločiti, ali bodo opravljali dejavnost in bodo vključeni v zavarovanje (lahko tudi le v sorazmernem delu v kombinaciji z delno pokojnino). Če bodo želeli obdržati celotno pokojnino, morajo prenehati opravljati dejavnost. Če tega v tem roku ne bodo storili, jim bo ZPIZ po uradni dolžnosti ponovno izdal odločbe o ugotovitvi lastnosti zavarovanca.

Presečni datum za t. i. »amnestijo« je 31. 12. 2012. Do oprostitve vračila pokojnin in plačila prispevkov zato niso upravičeni upokojenci, ki so začeli opravljati dejavnost ali pa nadaljevali dejavnost po upokojitvi v času veljavnosti novega zakona ZPIZ-2, kot tudi ne tisti, ki imajo pravnomočne odločbe do dne 31. 12. 2012, torej do začetka veljavnosti ZPIZ-2.

ZPIZ bo v kratkem izdal obširnejša in natančnejša pojasnila, zato za »mirno spanje« absolutno priporočam posvetovanje z njihovimi strokovnjaki, kako pravilno postopati v posameznem primeru.

Dušan Bavec, univ. dipl. prav.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media