Počitnice s preventivnim pregledom

Dobro počutje | jan. '15

Mnogo ljudi si ob vstopu v novo leto postavi cilj, da bo bolje poskrbelo za svoje zdravje in počutje. A tako kot pri vseh drugih stvareh je tudi tu uspeh odvisen od naše volje in pripravljenosti za spremembe. Včasih je potrebna tudi spodbuda ali pomoč, kako se tega lotiti. V Termah Šmarješke Toplice, kjer je rehabilitacijski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja ter poškodb gibalnega sistema, izvajajo tudi številne preventivne programe, poskrbijo pa tudi za zdrave počitnice. Spomnijo nas, kako pomembna sta za naše zdravje redno gibanje in zdrava prehrana.

Brane Bon

V Termah Krka v Šmarjeških Toplicah so že pred 15 leti razvili prvi slovenski center nordijske hoje, ki ga že od začetka vodi inštruktor za telesno vadbo Brane Bon. Nordijska hoja je optimalen način vadbe za pridobitev in ohranjanje telesne kondicije, ki jo zelo priporočajo tako kardiologi kot tudi ortopedi. Pri njih poteka nordijska hoja vsak dan razen v nedeljo, prilagojena pa je vremenu in zdravstvenemu stanju gostov.

Preprosta vadba na svežem zraku

Brane Bon, ki ga imajo gosti zelo radi, je s termami povezan že 35 let, najprej je bil maser limfoterapevt, kasneje pa se je dodatno izobraževal in specializiral za inštruktorja za nordijsko hojo. Za nordijsko hojo pravi, da izboljšuje aerobno vzdržljivost, krepi mišice vsega telesa in omogoča lažje premagovanje vzponov, pri tem pa razbremenjuje kolena, kolke in hrbtenico. Pomembno je, da je pri vadbi gibanje rok in nog usklajeno. Gre za preprosto in zelo zdravo vadbo, ki jo izvajamo na svežem zraku, za to pa potrebujemo le športne copate in palice, ki si jih lahko pri njih brezplačno izposodimo. Brane skrbi za športne programe za diabetike, koronarne bolnike, poseben program vadbe pripravi za vsako skupino posebej, prilagodi jo tudi posamezniku.

Nordijski hoji, ki je brezplačna, se lahko pridružijo vsi hotelski gostje. Zjutraj lahko najprej opravijo ogrevanje na kardionapravah, potem se odpravijo ven in hodijo od 60 do 90 minut. V bližnji okolici imajo kar devet označenih poti za nordijsko hojo, včasih se odpeljejo tudi drugam, npr. v Novo mesto, kjer hojo združijo še z ogledom mesta.

Od razstrupljanja do zdravega prehranjevanja

Tako kot gibanje je pomembna tudi pravilna prehrana. V Termah Šmarješke Toplice svoje goste seznanijo tudi z zdravim prehranjevanjem. Način prehranjevanja se namreč kaže tako na našem videzu kot dobrem počutju. Za pravilno in uravnoteženo prehrano srčnih bolnikov ter bolnikov z diabetesom kot tudi za dietetične menije za goste zdravstvenih in velneških programov skrbi prehranska svetovalka Janja Strašek. Pred dvajsetimi leti so bile Terme Šmarješke Toplice prve pri nas, ki so začele dajati velik poudarek tudi pravilni prehrani, bile so prve terme s svetovalko za prehrano. Svoje goste motivirajo tako s predavanji, nasveti, kuharskimi delavnicami pa tudi z njihovo okusno in zdravo pripravljeno hrano. Prehranska svetovalka Janja pa na željo gosta pripravi tudi individualni jedilnik.

Janja Strašek

 Šmarješke terme se ponašajo tudi z edinstvenim programom razstrupljanja s postom, ki ga imenujejo Vita-Detox. Programe medicinskega velnesa so kot prvi v Sloveniji začeli izvajati pred dobrimi desetimi leti in se v tem času na izkušnjah tudi veliko naučili. Program razstrupljanja s postom je 5-, 7-, 10- ali 14-dnevni. Koliko časa nekdo vzdrži na postu, kjer uživa le sadno-zelenjavne sokove, bistre zelenjavne juhe, nesladkan čaj in vodo, je odvisno od posameznika, saj se telo pri vsakem drugače odziva. Preden pridejo gostje k njim, v programu priprav črtajo z jedilnika industrijsko predelano hrano, meso, sire, kavo in alkohol, po postu pa sledijo krepilni dnevi, ko postopoma uvajajo opuščena živila, vse dokler ne preidejo na varovalno prehrano, ki je ciljni prehranski vzorec. Program razstrupljanja je zasnovan tako, da je dopoldan zapolnjen s telesno vadbo, popoldan pa s terapijami, ki telo razbremenijo odvečnih snovi (obloge s fangom, čiščenje črevesja, aromaterapija za razstrupljanje, klasična masaža, piling s soljo, savnanje, limfna drenaža).

V Šmarjeških Toplicah pa imajo dobre izkušnje in rezultate tudi pri programu hujšanja, ki temelji na zdravi varovalni prehrani s 5 obroki na dan in energijsko vrednostjo, ki je prilagojena glede na starost, zdravstveno stanje in pričakovanje gosta.

Preventivni pregledi

Zelo pomemben del ponudbe Term Šmarješke Toplice pa predstavlja njihova zdravstvena služba, ki jo vodi Danilo Radošević, dr. med., specialist internist. Poleg tega, da so rehabilitacijski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja ter za rehabilitacijo bolezni in poškodb gibalnega sistema, izvajajo tudi preventivne preglede. Preventivni pregledi so namenjeni ljudem, ki želijo zmanjšati dejavnike tveganja za nastanek bolezni, se seznanijo z možnostmi preventivnega delovanja in sploh ugotovijo, kakšno je njihovo zdravstveno stanje. Na podlagi tega pregleda pripravijo preventivni program, ki je prilagojen vsakemu posamezniku posebej.

Danilo Radošević

Ženskam, starejšim od 50 let, še posebej priporočajo preventivni pregled srca. V ta namen so razvili poseben program Žensko srce, ki vključuje pregled pri zdravniku specialistu kardiologu, antropometrijske meritve (telesna teža, ITM, obseg pasu), meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi, obremenitveno testiranje, ultrazvočno preiskavo srca in izvid z napotili za morebitno zdravljenje.

Dolgo časa je veljala miselnost, da infarkt ni ženska bolezen, toda po menopavzi so pri ženskah srčno-žilne bolezni najpogostejša bolezen, le da za njimi zbolevajo deset let kasneje kot moški. Poleg tega ta bolezen pri ženskah nastopi bolj zahrbtno kot pri moških – potihoma in brez bolečin, zato je toliko pomembnejša preventiva.

Vsem, ki pridejo k njim na počitnice, priporočajo, da opravijo tudi katerega izmed preventivnih pregledov in združijo prijetno s koristnim, da bi svoje zdravje čim dalj časa ohranili in preprečili morebitne bolezni.

Vinko in Nada Aleksander

Med zadovoljnimi gosti, ki se redno vračajo v Terme Šmarješke Toplice, sta tudi naša naročnika Vinko in Nada Aleksander iz Logatca. Gospod Vinko je prvič prišel v šmarješke terme po operaciji srca leta 2009, prav tako tudi po naslednji leta 2012. Od takrat z ženo redno enkrat na leto prihajata k njim, tokrat sta bila pri njih med božičnimi prazniki. Tukaj jima je lepo zaradi prijaznega in strokovnega osebja, mirnega okolja in lepe dolenjske pokrajine.

J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media