Čas je za vzgojo domačih sadik

Prosti čas | feb. '15

Setev semen paprike v setvenico

Februarja je čas za intenzivno razmišljanje o novi vrtnarski sezoni. Če želite pridelati svoje sadike, je treba začeti sejati. Prve zgodnje vrtnine boste na vrt presadili že marca.

Če sadite zelenjavo iz sadik, jo z vrta pobirate prej, kot če jo sejete z direktno setvijo na gredice. Pridelek je večji, bolj izenačen, lažje načrtujete tudi spravilo pridelka. Rastna doba je krajša in prostor na vrtu bolj izkoriščen, saj na isti površini uspeva več rastlin v sezoni. Z vzgojo sadik porabite manj semena, kar je še posebej pomembno, če kupujete dražja hibridna semena. Lažje ukrepate tudi proti boleznim in škodljivcem, ki lahko napadejo rastline.

Od setev solate do jajčevcev in paprike

Sadike paradižnika na okenski polici

Za vzgojo sadik solate sejemo že od začetka februarja naprej. Če je vreme ugodno, prve sadike solate presajamo že marca, saj jo presajamo že dober mesec po klitju. Pri vzgoji sadik solate pikiranje ni potrebno. Če solato sejemo v več zaporednih terminih (1 x/mesec), si zagotovimo svoje sadike čez vso rastno dobo od pomladi do jeseni. Pri tem je treba paziti, da za setev izberemo sorte, ki so primerne za pomlad, poletje ali jesen. Solato lahko sejete direktno v tople grede, od februarja pa tudi v neogrevane rastlinjake. Solato na vrtu sejemo, ko so tla tudi ponoči ogreta na 5 stopinj, to pa se zgodi marca.

Od začetka februarja naprej sejemo tudi za sadike zgodnjega zelja, cvetače in brokolija. Konec februarja običajno sejemo papriko in jajčevec, ki ju največkrat sejemo v multiplošče ali setvenico. S setvijo paradižnika se ne mudi. Nič ne bo narobe, če setve opravite v času od konca februarja do sredine marca. Februarja lahko sejete tudi za sadike špinače, tako bo pridelek zgodnejši kot v primeru, če opravite direktno setev na gredico meseca marca. Vse sadike zgodnje zelenjave na vrt presajamo takoj, ko je marca vreme primerno za prva vrtnarska opravila.

Poskusite vzgojiti čebulo iz sadik

Za vrtnarski izziv vzgojite čebulo iz sadik. Tako marca na vrt sadite sadike čebule, ki ste jih vzgojili iz semena. Optimalen čas za vzgojo sadike je od konca januarja in od začetka februarja naprej. Ti termini so primerni tudi za setev pora, peteršilja in zelene. Sadika zelene raste počasi, za vzgojo dobre sadike potrebujemo slaba dva meseca. Če jo sejemo v setvenico, pazimo, da je pri presajanju v večji lonček ne sadimo globlje, kot je uspevala v setvenici.

Pikiranje paprike in paradižnika opravite takoj, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj. Tudi jajčevec je treba pikirati, ko se razvije prvi pravi list. Takrat jih presadite v večji lonček, da se bo koreninski sistem bolj razvil. 

Optimalen čas za setve za sadike

Treba je vedeti, da so vsi nasveti podani za sadike zgodnjih vrtnin, ki jih sadimo v prvi polovici marca v osrednjem delu Slovenije. Če sadik zelenjave ne morete presajati pred sredino marca, začnite vzgajati sadike teden ali dva tedna kasneje. Sejati začnite kasneje tudi, če je zelenjavni vrt na večji nadmorski višini. V tem primeru boste solato sadili v začetku aprila, za sadike začnite sejati en mesec kasneje oz. v začetku marca. 

Temperatura v prostoru naj z razvojem sadike pada, zato je treba zagotoviti primeren temperaturni režim. Če je temperatura previsoka in sadika slabo osvetljena, bo sadika vzdolžena. Po domače pravimo, da sadika »podivja«. Če sadike »podivjajo«, jim je treba zagotoviti nekoliko nižjo temperaturo in izboljšati osvetlitev.

Tabela 1: Optimalna temperatura za vzgojo sadik zelenjave glede na vrsto zelenjave

vrsta zelenjave/optimalna temperatura

T (°C)

vznik

T (°C)

1. list

T (°C)

2 do 3 listi

solata

17

15

10

zgodnje zelje, brokoli, cvetača

23

17

14

paprika

25

20

17

jajčevec

25

20

17

paradižnik

25

18

15

Darilo in drugi nasveti za gojenje domače zelenjave

Za vse obiskovalce spletne strani Zeleni svet (http://zelenisvet.com) smo pripravili praktično in uporabno darilo, ki ga prejmete ob obisku omenjene spletne strani. Na tej strani najdete tudi vse nasvete za vzgojo drugih vrtnin. Najprej kliknete na zelenjavni vrt in potem na vrtnine od A do Ž. Za nasvete o vzgoji posamezne vrtnine kliknete še na izbrano vrtnino. Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media