Ko medenično dno popusti

Dobro počutje | feb. '15

Prim. Branko Cvjetićanin, dr. med.

Ko vezivno tkivo medeničnega dna (mišice in vezivne plošče) oslabijo, se maternica povesi in pritiska iz nožnice. »Bulica«, ki ob tem lahko pogleda ven, vzbuja skrb in povzroča nelagodje. Tovrstne težave ima okoli petina žensk. Niso nevarne, so pa lahko zelo neprijetne.

»Izpad maternice pomeni skrajno stopnjo, ko maternica v resnici popolnoma pride ven. Pred tem je delno ali popolnoma povešena in za seboj lahko vleče še nožnico, sečni mehur in zadnje črevo,« je povedal prim. Branko Cvjetićanin, dr. med., ginekolog in porodničar z ginekološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Na začetku, ko se maternica šele delno povesi, še ni nujno, da pride do težav. Če so, so pogosto povezane z odvajanjem vode.

- Voda uhaja: ženska težko zadržuje vodo, mora pogosto hoditi na stranišče ali ji ob naporu, kašljanju, kihanju nekaj kapljic vode uide, kar jo lahko spravi v nelagoden položaj in se zaradi tega morda celo boji v družbo in javnost.

- Voda zastaja: po drugi strani lahko spremenjeni položaji organov medeničnega dna zapirajo pot vode iz sečnega mehurja, tako da pride do težav pri odvajanju.

- Še posebej zvečer, če ženska dalj časa stoji ali če dvigne težje breme, je na vhodu v nožnico mogoče otipati »bulico« (ki pa je lahko le spuščena sluznica nožnice ali maternični vrat). Začuti lahko, da nekaj »vleče« navzdol. Prihaja do nelagodja pri spolnih odnosih. Lahko doživlja neprijetne občutke drgnjenja in bolečin ali pa se pojavi krvavo obarvan izcedek.

Krepitev medeničnega dna

»Imam občutek, da bo vse izpadlo.« Tako po besedah prim. Cvjetićanina ženske pogosto opišejo svoj težave. Žal je občutek kar pravi. Sčasoma, ob zadnji stopnji popuščanja medeničnega dna, se maternica lahko v celoti spusti iz trebušne votline in dejansko izpade, tako da pride pred zunanje spolovilo. Za sabo lahko potegne celo nožnico, ki se tako povsem obrne od znotraj navzven (kot bi obrnili nogavico).

Za preprečevanje slabitve mišic bi ženske največ lahko storile z enostavnimi vajami za medenično dno (kot so Keglove vaje). Najbolje bi bilo, če bi se jih naučile že v mladosti, morda že v osnovni ali srednji šoli pri telovadbi, meni strokovnjak. Ko težave pri starejši ženski že napredujejo, je nekoliko pozno, da bi lahko le z vajami dosegli izboljšanje, a še vedno lahko vsaj nekoliko zaustavimo napredovanje težav.

Obstaja več razlogov, zakaj podpora medeničnega dna oslabi. Pri nekaterih je to prirojeno. Včasih so težave povezane z nosečnostmi in težkimi porodi, dokončanimi z instrumenti, kot so porodne klešče ali vakuumski ekstraktor. Najpogosteje pa gre za vpliv menopavze. »Ko jajčniki ne izločajo več ženskih spolnih hormonov (estrogena), to vpliva na moč mišic in vezivnega tkiva.« Prim. Cvjetićanin še ocenjuje, da verjetno vsaj nekaj k vsemu prispeva težko fizično delo. Največ pacientk je starejših od 55 let.

Rešitev je operacija

Da je nekaj narobe, pogosto (prej ali pozneje) odkrije ženska sama, zato gre h ginekologu. Če še nima težav, lahko včasih povešenost maternice opazi ginekolog med preventivnim pregledom. Prim. Cvjetićanin posebej opozarja, kako pomembni so ti pregledi tudi za pravočasno odkritje razvijajočih se nevarnejših bolezni in stanj (kot je rak materničnega vratu). Zora, presejalni program za odkrivanje raka materničnega vratu, ženske v starosti od 20 do 64 let vabi na pregled na vsake tri leta. »Zelo smo prizadeti, ko v naši državi, kjer ta možnost obstaja že leta in kjer je ginekolog dosegljiv, dobimo pacientko z napredovalim rakom materničnega vratu, ki pri ginekologu ni bila 5, 10 ali celo 15 let in ima napredovalo bolezen, ki jo zelo težko ali je celo ne moremo ozdraviti.«

Zdravljenje oslabelih mišic je največkrat kirurško, a ne vedno, recimo, če ženske ne moti preveč. Takrat je pomembna vadba mišic medeničnega dna, redna telesna vadba sploh in pri čezmerni telesni teži še hujšanje. Pri zdravljenju začetnih in lažjih oblik je mogoča še uporaba električne stimulacije s posebno oblikovanimi vaginalnimi elektrostimulatorji, magnetnim stolom in v zadnjem času z laserjem.

Najučinkovitejše je kirurško zdravljenje, pri čemer maternico pogosto odstranijo, zlasti pri ženskah, ki niso več v rodni dobi. »Maternica je organ, ki naj bi omogočal nosečnost in zato v menopavzi nima več takega pomena. Če se torej zaradi šibkih podpornih struktur spušča, je težave najlažje preprečiti z njeno odstranitvijo,« razloži ginekolog. Druga možnost je, da jo na različne načine (z mrežicami, šivi …) pritrjujejo na veziva ali celo pokostnico. »Poseg je lahko laparoskopski (skozi manjše odprtine s posebnimi instrumenti), klasičen kirurški skozi trebušno votlino ali pri nas še najpogosteje skozi nožnico. Starejšim ženskam, ki si operacije ne želijo ali bi bila zanje preveč naporna oziroma tvegana, lahko pomagamo s silikonskimi obroči (pesarji), ki jih dajemo v nožnico, da maternico držijo na svojem mestu,« še razloži zdravnik.

Naj čakanje ne bo predolgo

Operacija izpada maternice in nožnice je rutinska, a dokaj zahtevna, saj je pomembno, da organi in strukture medeničnega dna po njej spet delujejo, pojasnjuje sogovornik. Bolnice ostanejo v bolnišnici od pet do sedem dni in imajo v tem času (včasih tudi nekoliko dlje) v sečni mehur vstavljeno cevko za odvajanje seča. Po operaciji se morajo nekaj mesecev izogibati težjemu fizičnemu delu.

Prim. Branko Cvjetićanin še opozori, da je izpad maternice sicer pogosta ženska ginekološka težava, ki vpliva na kakovost življenja, vendar ga ne ogroža. Prav zaradi tega operacija, s katero ženskam pomagajo, spada med programske operativne posege in je čakalna doba zanjo nekoliko daljša. »Motnja sama pravzaprav ni nekaj, kar bi nastalo od danes do jutri. A čeprav ženska s tem živi že nekaj let, ko enkrat izve, kaj je narobe, želi pomoč čim prej, če že ne takoj.«

Če ste težave prepoznali in vam tako ali drugače grenijo življenje, z naročanjem na pregled pri ginekologu in s kirurškim posegom, ki vam lahko zrela leta naredi kakovostnejša, raje ne čakajte predolgo.

Prim. Branko Cvjetićanin, dr. med

Ob krvavitvi k zdravniku

Med drugimi ginekološkimi simptomi, ki jih v starejših letih ne smemo zanemariti, strokovnjak izpostavi krvavitve. »V menopavzi, ko menstruacije ni že več kot eno leto, je vsaka krvavitev, krvav izcedek, rjavo ali rožnato obarvan izcedek iz nožnice ali spolovila, razlog za obisk pri ginekologu, sicer ne tisti dan ali noč, a zagotovo v enem tednu ali najpozneje v enem mesecu. Te težave včasih ženske predolgo puščajo vnemar, medtem ko jih vnetja, srbenje in bolečine prej spodbudijo k ukrepanju.«

Na težave s popuščanjem mišic medeničnega dna, ki niso tako redke, nas je opozorila bralka Melanija Šter:

»Poznate te težave: iščeš stranišče na vsakem koraku: popiješ nekaj tekočine, potem te pa tišči, in ko najdeš stranišče, priteče le nekaj kapljic? Bojiš se hoditi kamorkoli, kjer stranišča ni v bližini, bojiš se oditi na izlet ali potovanje ali celo v boljši lokal. Vzrok temu je vsekakor popuščanje mišic mehurja in tudi maternice v zrelih letih, če si take konstitucije, prenašanje pretežkih bremen v » mladih letih«, na primer pri zidanju hiše, dvigovanje otrok in podobno. In zakaj pišem o tem? Ker sem bila sama na istem in ker je bilo v 2. nadstropju UKC v Ljubljani na oddelku za ginekologijo med osemnajstimi pacientkami kar dobra polovica starejših s podobnimi težavami. Strahu pred operacijo se upira obljuba na bolj kakovostno življenje v zrelih let. Rada pa bi se zahvalila za vse spodbudne besede, prijaznost in potrpežljivost osebja, od sester do zdravnikov, na oddelku ginekologije, na intenzivnem oddelku in na splošnem oddelku. Pridejo ti naproti, če se le odpreš in jim zaupaš.«

Besedilo in fotografija: Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media