Kam po spletnih nakupih?

Prosti čas | feb. '15

Razcvet svetovnega spleta je v naše domove prinesel tudi možnost nakupa iz domačega naslanjača. Če potrebujete nov pralni stroj ali televizor, se enostavno usedete pred računalnik in na spletu poiščete ponudbo, ki vam najbolj ustreza, ter opravite nakup. Je pa res, da je pravi izziv najti med množico trgovin tisto s pravo in najboljšo ponudbo.

Zato smo tokrat opravili kratek pregled nekaterih slovenskih spletnih trgovin. Osredotočili smo se na tri, ki ponujajo celovito ponudbo – od računalnikov, bele tehnike pa vse do avtomobilskih pnevmatik.

Primerjava treh spletnih trgovin

Spletna trgovina EnaA.com deluje že od leta 1999 in je bila tako sploh ena prvih pri nas. Najdete jo na naslovu www.enaa.com. Na voljo imajo več blagovnih skupin izdelkov, na vstopni strani pa so najbolj izpostavili televizorje, računalnike in računalniško opremo, izdelke za dom in vrt ter biroopremo. Posebnost v njihovi ponudbi je ponudba kuponov s popusti. Z njihovo pomočjo se lahko ugodno odpravite na smučanje, izkoristite katero izmed velneških storitev ali pa se udeležite tečaja tujih jezikov. Velika prednost za manj vešče kupce je dobro opazna telefonska številka, na katero lahko pokličete in se pomenite z operaterjem, ki vam bo pomagal pri nakupu.

Iskanje konkretnega izdelka je mogoče na dva načina. Na levi strani je meni, na katerega se postavite s kazalcem miške, in odprejo se vam dodatne možnosti. Kliknete na tisto, ki jo iščete. Ta meni je morda nekoliko skop, saj je kategorij malo, tako da morate dobro pogledati, preden najdete tisto, kar iščete. Izdelek lahko poiščete tudi tako, da svoje iskanje vpišete v iskalno polje na sredini strani. Če na primer kupujete prenosni računalnik znamke Toshiba, vpišete to besedno zvezo v iskalno polje in vsi prenosniki ter z njimi povezani izdelki se bodo pokazali med rezultati iskanja.

Od leta 2002 deluje spletna trgovina Mimovrste. Dostopna je na spletnem naslovu www.mimovrste.com . Vstopna stran ponuja nekoliko manj informacij, a je zato preglednejša. Poleg menijev na njej najdete izbrane ponudbe trgovine.

Ponudba trgovine je najobširnejša med vsemi. Prodajajo tudi oblačila, hrano za pse in mačke ter knjige. Celotno ponudbo najdete v kategorijah na levi strani. Postavite se na izbrano polje in odprejo se vam podkategorije, med katerimi kliknete na tisto, ki vas najbolj zanima. Seveda imajo tudi oni na vrhu strani iskalno polje, ki deluje na enak način kot pri enaa.com. Zanimiva je tudi funkcija pod menijem na levi strani, ki vam kaže število obiskovalcev spletne strani in število izdelkov, ki jih imajo na zalogi.

Ne glede na to, v kateri trgovini kupujete, je to pomemben podatek, saj je čas dostave teh izdelkov krajši kot tistih, ki jih ni na zalogi.

Na spletnem naslovu www.nakupovanje.net je dostopna trgovina Nakupovanje.net. Med vsemi tremi imajo na voljo najmanj kategorij izdelkov, osredotočeni pa so predvsem na računalništvo, gospodinjske aparate, fotografijo, prodajajo pa tudi pnevmatike. Ob prihodu na njihovo spletno stran takoj vidite nekaj najaktualnejših ponudb, pričaka pa vas tudi obrazec, prek katerega lahko kontaktirate z njimi. Našli ga boste desno spodaj, in sicer kot pasico Potrebujete pomoč pri nakupu?

Menijev, po katerih lahko iščete, je kar malo preveč. Prvi je vodoraven, drugi se odpre, ko se postavite na gumb »vsi izdelki«, tretji ob kliku na gumb »vse rubrike«. Seveda ne manjka niti polje za iskanje. Pohvalna je objava telefonske številke za pomoč na prvi strani.

Pred nakupom preverite ponudbo

Pri vseh treh trgovinah lahko naročene izdelke prejmete na dom, lahko pa jih prevzamete tudi na njihovih lokacijah. Vse tri jih imajo v Ljubljani, Mimovrste pa poleg tega še v Mariboru in na Jesenicah. Ta način je dobrodošel, če živite v bližini, saj tako prihranite nekaj evrov za dostavo. Je pa seveda primernejši za manjše izdelke. Za večje nakupe in za tiste, pri katerih dobite brezplačno dostavo, je seveda bolje, da vam jih dostavijo na dom.

Načini plačila so pri vseh treh bolj ali manj enaki. Vse tri omogočajo plačilo po povzetju, plačilo z različnimi karticami, omogočajo pa vam tudi različne možnosti plačila na obroke. Pri teh dobro preberite pogoje, saj se običajno pogoji in stroški le-teh razlikujejo.

Pred samim nakupom dobro preverite ponudbo, morda obiščite še katero izmed spletnih trgovin in se na koncu odločite za tisto, ki vam najbolj ustreza. Pri tem upoštevajte to, da je včasih bolje plačati kakšen evro več in kupiti na znani spletni strani pri zaupanja vrednem trgovcu kot pri nekom, ki je popolnoma neznan.

Ali želite računalnik uporabljati še pogumnejše, spoznati svetovni splet in se naučiti varne uporabe? Vse to in še več boste spoznali v dopolnjeni izdaji Računalniškega priročnika za začetnike v zlatih letih. Napisal ga je avtor tega članka. Cena priročnika je 19,95 evra. Naročite ga lahko na tel. št.: 040 521 465. DARILO: ob nakupu do 20. 2. 2015 vam podarimo poštnino v vrednosti 4,20 evra.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media