Vaša pošta

feb. '15

Kako do dobrega spanca?

Kot otrok in tudi kot odrasel sem vedno dobro spal. Z vselitvijo v ljubljanski dom starejših v Črnučah pa se mi je vsa ta idila porušila, čeprav je to v bistvu udoben hotel s prijaznim in ustrežljivim osebjem in skrbnim zdravstvenim varstvom. Zvečer nisem mogel zaspati in sem skoraj vsako noč prebedel tudi do četrte ure zjutraj. Ker sem se zavedal, da nujno potrebujem spanje, sem se odločil in začel sistematično iskati rešitev.

Za pomoč sem najprej zaprosil medicinsko sestro Katarino. Mojo prošnjo je vzela z razumevanjem in najprej pregledala položaj moje postelje. Ugotovila je, da ni najprimernejši, in posteljo sva tako dolgo prestavljala po sobi, dokler nisva ugotovila, da je najboljši položaj v kotu, kjer imam glavo obrnjeno na sever in pogled na balkonska vrata. Zaprosil sem tudi za pregled pri domskem zdravniku, ki je ugotovil, da sem letom primerno zdrav (imam jih že 87), sicer s povišanim pritiskom in oteženo hojo, kar tudi vpliva na težje spanje. Priporočil mi je dve vrsti tablet. Po zaužitju zelo močne uspavalne tablete sem resnično dobro spal, vendar sem se naslednji dan slabo počutil, zato jih nisem več jemal. Baldrimed 450 pa jemljem vsak večer pred spanjem še zdaj, in kot ugotavljam, mi pomaga. Baldrijan je kot zdravilo za živce znan že stoletja in ga tudi sodobno zdravstvo ceni in upošteva.

Prijatelj me je opozoril, da je na spletu objavljena študija, ki navaja, da obstajajo nekakšni nevidni žarki iz vesolja, usmerjeni na zemljo v premeru od nekaj metrov pa celo do nekaj deset metrov. Ugotovili so, da je na območju, ki ga obseva ta vesoljski steber, življenje moteno. Temu območju se izogibajo tako domače kot gozdne živali. Človeku pa ti žarki povzročajo slab spanec ali povečano razdražljivost. Da bi ugotovil, ali naš dom obseva takšen žarek, je praktično nemogoče, zato tega nisem niti poskušal.

Eden izmed tukajšnjih znancev mi je dal nasvet, naj pred spanjem popijem kozarec ali dva vina. Poskusil sem, a sem bedel do ranega jutra, pa še pogosto sem moral na stranišče. Dobil sem še mnoge nasvete in priporočila, recimo, da naj zvečer ne gledam televizije in naj ne delam z računalnikom, češ da me vznemirja in obremenjuje moje živce.

Zet Danilo mi je svetoval, naj nekaj storim za fizični napor, saj sem zvečer premalo utrujen. Tako sem se vsak dan pred večerjo sprehajal približno eno uro. To še vedno počnem, ker je dobro za zdravje, vendar se je spanje le deloma izboljšalo.

Še en zanimiv nasvet sem prejel od prijatelja. Rekel mi je nekako takole: "Ko greš spat, ne razmišljaj o problemih, saj jih itak ne moreš sam rešiti, razmišljaj o svojih veselih dogodkih, o svojih ljubezenskih doživetjih, nakar boš sproščen zaspal." Tudi ta nasvet sem upošteval in se spominjal ljubezenskih dogodkov, predvsem z ženo Elzo, ki jo še danes pogrešam. Zaspal sem sicer hitreje, vendar sem se ponoči zbudil in nato bedel do jutra.

Nekateri nasveti za dobro spanje so le delno pomagali, nekateri pa sploh ne. Ugotavljal sem, da je glavni vzrok nekje drugje. Pomislil sem, da je krivo ležišče, ki je iz plastične pene. Nabavil sem ležišče znamke Meblo jogi, ki je sicer dražje, ker je izdelano na sodoben način in brez plastične pene. Prva noč z novim jogijem na moje razočaranje ni prinesla nobene bistvene razlike. A po nekaj dneh se je spanje resnično izboljšalo. Nespečnost se pojavlja le v izjemnih primerih, recimo, ko sem močno razburjen ali če dolgo v noč gledam film.

Bralce želim seznaniti, da sem nespečnost močno zmanjšal oziroma ukinil na osnovi naslednjih ukrepov: odstranil sem ležišče, izdelano iz plastične pene, in ga nadomestil s sodobnim jogijem; gledanje televizije sem ukinil po 18. uri zvečer; delo na računalniku pa po 20. uri zvečer; pred večerjo naredim krajši sprehod po svežem zraku; pred spanjem vzamem tableto baldrimed s kozarcem vode in temeljito prezračim spalnico.

Vsakemu, ki trpi zaradi nespečnosti, predlagam, naj sam ukrepa najprej tako, da si zagotovi dobro ležišče. To je zlasti pomembno za starejše ljudi.

Rado F. Jelerčič., Center starejših Črnuče, Ljubljana


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media