Tudi živali so predebele

Prosti čas | feb. '15

 Skoraj vsi, ki imamo doma hišnega ljubljenčka, smo se najbrž že srečali z vprašanjem, katera hrana je zanj najboljša. Nenadoma ne vemo več, koga naj poslušamo: vzreditelj, kjer smo kužka dobili, priporoča eno, veterinar drugo, v trgovini za male živali slišimo tretje, naši pasji prijatelji imajo spet svoje mnenje … Eni so prepričani, da pes »človeške« hrane niti poskusiti ne sme, drugi menijo, da je »pasja« hrana vse preveč umetna in vir številnih zdravstvenih težav.

Kot po navadi v življenju tudi na tem področju ni vse črno-belo: po eni strani je res, da neustrezna (premastna, preveč začinjena) »domača« hrana psu lahko pošteno škodi, po drugi strani pa je tudi res, da je vse več živali, hranjenih z briketi, predebelih, kar vodi v številne kronične bolezni, ugotavljamo vedno več alergij, povezanih s prehrano. Na vprašanje, kaj je najboljše, je nemogoče odgovoriti.

Za našega ljubljenčka je pomembno le, da s hrano dobi dovolj (ne pa preveč!) hranilnih snovi za rast, razvoj in zdravo življenje: povsem vseeno je, ali te snovi dobi s kuhano hrano ali se odločite za brikete in konzerve, namenjene prav psom oz. mačkam. V zadnjih 10 letih se pravzaprav ne spomnim primera, da bi bil kateri izmed naših pacientov hranjen preslabo (izjema so seveda živali, ki so shujšale zaradi bolezni), pač pa je vse več živali predebelih.

Če prisegate na zdravo prehrano, radi kuhate, predvsem pa vam je pomembno, da točno veste, kaj ste dali v lonec, lahko to mirne duše privoščite tudi svojemu ljubljenčku. Vedeti morate le, da se prehranske potrebe živali precej razlikujejo od človeških. Psi in mačke niso in ne morejo biti vegetarijanci! So mesojede živali, njihove potrebe po beljakovinah so večje, če jih želimo res kakovostno hraniti, morajo jesti meso vsak dan, in to v zadostnih količinah. Meso (in ne kosti, obrezki ali ostanki s krožnikov!) naj predstavlja približno polovico obroka pri psu in še več pri mački.

Briketi naj bodo kakovostni

Seveda ni nič narobe, če psu tu in tam ponudite kakšno kost (le kot priboljšek, a ne kot osnovni obrok), svetujem pa vam, da psa ne hranite od mize, saj ga boste sicer težko odvadili »žicanja«. Kot priboljšek lahko psu ponudite košček prepečenca ali katerega izmed številnih pasjih priboljškov, ki jih dobite v trgovinah za male živali, lahko mu sami spečete »pasje« piškote (brez sladkorja in z manj soli), paziti pa morate, da ne bo jedel »človeških« prigrizkov – čips in podobno pač ni za psa. Pazite tudi, da pes ne bo jedel čokolade (črna čokolada lahko povzroči zastrupitev, enako nekatere vrste oreškov, rozine, žvečilni gumi).

Če ste bolj praktične narave, svojega psa (in mačko) najverjetneje hranite z briketi ali konzervami. Izbira v trgovinah za male živali je dovolj pestra, večina ponudbe tudi dovolj kakovostna. Prednost posebne hrane za živali je gotovo v tem, da nam ni treba pretirano razmišljati oz. preračunavati prehranskih potreb, saj briketirana hrana dejansko vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebuje vaš ljubljenček glede na starost, težo, aktivnost …Velika prednost briketov je, da se ostanki hrane ne pokvarijo tako hitro (še posebej poleti), prav tako so briketi neprimerno bolj praktični od kuhanja, če greste s psom na dopust ali potovanje.

Ko izbirate brikete za svojega ljubljenčka, bodite pozorni na sestavo – boljši so praviloma tisti, ki imajo med sestavinami meso navedeno na prvem mestu. Morda ni najpomembnejše, ali briketi vsebujejo brusnice in meso kake eksotične divjadi (lastniki radi kupujemo z očmi), kakovostne brikete prepoznamo po tem, da jih živali rade jejo, po njih nimajo prebavnih težav, dlaka pa je lepa in bleščeča. Zelo pomembno je, da hrano pravilno izberete glede na starost, velikost in aktivnost vašega kosmatinca, predvsem pa da ne prekoračite priporočene količine. Briketi so namreč zelo koncentrirana hrana, in če ne bomo dosledni, bo naš kosmatinec kaj kmalu predebel. Debelost je žal tudi pri psih in mačkah bolezen sodobnega časa.

mag. Katarina Lukman, dr.vet.med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media