Kako je bilo pred 40 leti?

Dobro je vedeti | feb. '15

Svet zavoda bo na seji konec tega meseca med drugim, tako kot že vrsto let, obravnaval tudi letno poročilo o poslovanju v  preteklem letu. O najpomembnejših statističnih in drugih podatkih, ki ga opredeljujejo, bo govor v naslednji številki Vzajemnosti. V tej pa bomo nekaj prostora namenili zgodovini, ki je zelo zgovorna.

Pobrskali smo po arhivu in zbrali nekaj ključnih podatkov o poslovanju predhodnika zavoda – skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja v SR Sloveniji – za leto 1975, torej pred štiridesetimi leti. Skupnost je takratno poslovno leto zaključila z izgubo, ki jo je pokrila iz sredstev rezervnega sklada. Njeni prihodki so dosegli 6.135,1 tisoč takratnih dinarjev, izdatki pa 6.185,6 tisoč dinarjev. Skupnost je zbrala prihodke s prispevki zavarovancev iz osebnih dohodkov po stopnji 11,80 odstotka, prispevkom za poškodbo pri delu in poklicno bolezen v višini 0,80 odstotka, prispevki za štetje zavarovalne dobe s povečanjem od 3,5 do 10,5 odstotka, posebnim prispevkom iz dohodka v višini 1,27 odstotka oziroma 0,27 odstotka od sredstev poslovnega sklada ter prispevki federacije in republike za izplačila pokojnin, priznanimi po posebnih predpisih, ter drugimi prihodki. Zavarovancev, ki so zagotovili večino potrebnih sredstev, je bilo v tem letu v povprečju 717.196.

Večino odhodkov je bilo namenjenih izplačilom pokojnin. V povprečju je skupnost izplačala 198.699 pokojnin mesečno. Torej je 3,6 zavarovancev prispevalo potrebna sredstva za enega prejemnika pokojnin! V strukturi prejemnikov so prevladovale starostne pokojnine, ki jih je bilo v povprečju 48,2 odstotka, invalidskih pokojnin je bilo 25,4 odstotka, družinskih pokojnin pa 26,4 odstotka.

Nedvomno je zanimiv statistični podatek o povprečni ravni izplačanih pokojnin. Povprečna mesečna starostna pokojnina je znašala 2.388 takratnih dinarjev, povprečje vseh izplačanih pokojnin pa 2.041 dinarjev. Mnogo več pove podatek o razmerjih med povprečnimi pokojninami in povprečno plačo. Povprečna mesečna starostna pokojnina (z varstvenim dodatkom) je znašala 67,8 odstotka, povprečna mesečna pokojnina pa 58 odstotkov povprečne mesečne plače, izplačane na zaposlenega za to leto. Primerjave s sedanjimi podatki in komentarje prepuščamo bralcem.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media