Pigmentne lise na koži

Dobro počutje | mar. '15

Vitiligo

Večina pigmentnih sprememb na koži ni nevarnih, lahko pa so estetsko zelo moteče. Ob natančnem pregledu in posvetu z dermatologom se običajno najde dovolj učinkovito zdravljenje. Predvsem pa je pomembno izključiiti morebitna resnejša obolenja.

Kakšna bo osnovna barva kože oziroma kolikšna količina melanocitov bo nastajala v povrhnjici kože posameznika, je določeno v dednem zapisu. Melanociti so kožne celice, ki tvorijo kožni pigment melanin, ta pa ščiti kožo in podkožje pred škodljivimi učinki UV-žarkov. Največja gostota melanocitov je v koži na obrazu, manj jih je po trupu in okončinah.

Na količino kožnega pigmenta melanina vplivajo tudi izpostavljanje sončnim žarkom in količina nekaterih hormonov v krvi, prekrvavljenost kože in prisotnost krvnega pigmenta hemoglobina v koži. Slabokrvni ljudje imajo izrazito bledo kožo. Rumenkasto obarvajo kožo karotenoidi (vitamin A in sorodne snovi), če pojemo preveč korenja, rumenega sadja oz. vitaminskih dodatkov. Pri tem se intenzivneje rumeno obarvajo dlani in podplati. Uživanje visokih doz vitamina A nikakor ne ščiti pred UV-žarki in ne vpliva na hitrost porjavelosti kože (ki je posledica povečane tvorbe pigmenta melanina v povrhnjici zaradi delovanja UV-žarkov), kot je včasih zmotno slišati v komercialnih oglasih. Nekoliko vpliva na barvo kože tudi debelina rožene plasti povrhnjice.

Na koži se lahko pojavijo različno velike lise, ki so svetlejše od kože (t. i. hipopigmentirane lise ali hipopigmentacije), in lise, ki so temnejše od kože ( t. i. hiperpigmentirane lise ali hiperpigmentacije). Naj le omenimo, da lahko rjave lise nastanejo tudi na mestih nenehnega drgnjenja kože, na primer z obuvali, paščki, praskanjem ipd.

Hipopigmentirane lise zaradi zmanjšane količine kožnega pigmenta melanina

Gutatna hipomelanoza – pri starejših ljudeh se pogosto pojavijo drobne okrogle bele lise premera nekaj milimetrov na podlahteh in golenih, ki nastajajo počasi in so najverjetneje posledica dolgoletnega izpostavljanja soncu. Redkeje se pojavijo na hrbtu in obrazu.

So povsem nenevarne, zato zdravljenje ni potrebno. Prekrijemo jih lahko z različnimi barvnimi kremami. Kogar pa estetsko motijo, jih lahko zdravi s kremami, ki vsebujejo kortikosteroide, derivate vitamina A, in z zamrzovanjem s tekočim dušikom.

Vitiligo – je estetsko zelo moteča kožna bolezen, ki se lahko pojavi že v mladosti. Zanjo so značilne ostro omejene bele lise na različnih delih telesa, ki so različne velikosti. Nastanejo zaradi zmanjšanega števila ali celo odsotnosti melanocitov in posledičnega pomanjkanja rjavega kožnega pigmenta melanina v koži. Tipične lise se pogosto pojavijo okoli oči, ust, na prstih rok, komolcih ali kolenih. Običajno jih je le nekaj, včasih pa so po vsem telesu. Brez pigmenta so lahko tudi dlake in lasje.

Vzrok nastanka ni znan, verjetno je kriva dednost. Vitiligo je pogosto povezan z avtoimunimi obolenji ščitnice, sladkorno boleznijo in nekaterimi hormonskimi spremembami. Nastanek belih lis lahko sprožijo okužba, avtoimunsko obolenje ali večja psihična obremenitev. Potek bolezni je nepredvidljiv, bele lise se lahko širijo počasi, lahko pa pride do spontanega razbarvanja kože.

Med aktivnostmi na prostem je potrebna uporaba zaščitnih sredstev pred sončnimi žarki, ker so deli z zmanjšano pigmentacijo zelo občutljivi za UV-žarke. Zdravimo s kortikosteroidnimi kremami, kremo, ki vsebuje ekstrakte posebne vrste buče Cucumis melo, dodatki antioksidantov in z obsevanjem s posebnimi svetilkami.

Za prekrivanje neenakomerne obarvanosti kože so na voljo prekrivne kreme. Kadar pa je prizadeta večja površina kože, pa razbarvamo preostale otočke normalno obarvane kože z različnimi belili, da postane vsa koža enakomerne barve.

Hipopigmentirane lise po vnetjih kože – včasih ostanejo bele lise na koži po pozdravljeni glivični okužbi kože do naslednjega izpostavljanja sončnim žarkom. Značilne so bele lise z drobnim luščenjem predvsem na vratu, zgornjem delu hrbta in nadlahteh. Tudi po različnih posegih (na primer po zamrzovanju bradavic) lahko prehodno nastanejo bele lise, ki se v nekaj tednih spontano brez posebnega zdravljenja obarvajo.

Hiperpigmentacije oz. povečana količina pigmenta tipičen primer pigmentnih lis, ki nastanejo zaradi povečane količine melanina, so pege. Nastanejo že v otroštvu, predvsem pri zelo svetlopoltih in rdečelasih ljudeh, čez zimo pa zbledijo.

Sončne pege oz. solarni lentigi s starostjo se na koži, ki je bila dalj časa izpostavljena sončnim žarkom, pojavijo različno velike okrogle ali ovalne rjavkaste lise. Strokovno jih poimenujemo solarni lentigi. Med ljudmi so znane tudi kot »jetrne lise«, čeprav niso povezane z jetrnimi obolenji. Običajno so največkrat na obrazu in hrbtišču rok. So povsem nenevarne, zato zdravljenje ni potrebno. Z različnimi belilnimi kremami jih napravimo manj vidne, lahko pa jih odstranimo z zamrzovanjem s tekočim dušikom. Odstranjevanje sončnih peg je mogoče tudi z nekaterimi vrstami laserjev in kemičnimi pilingi, ki odstranijo povrhnjico. Treba se je tudi izogibati sončnim žarkom in uporabljati ustrezne zaščitne kreme.

Včasih se zadebelijo in razvijejo v t. i. starostne bradavice ali seborojične keratoze. Najštevilčnejše so na koži, ki je bila pogosto izpostavljena soncu, neredko srbijo in se luščijo.

Če sončne pege hitreje rastejo, so temnejše ali neenakomerno obarvane, svetujemo pregled pri dermatologu, da izključi morebitno resnejšo spremembo. Nekatere oblike malignega melanoma, kožnega raka, so namreč lahko na videz podobne solarnim lentigom. Z dermoskopom, to je poseben mikroskop, ki kožne strukture presvetli in poveča, lahko precej zanesljivo izključi nevarne spremembe.

Melazma – je zelo pogosta nevšečnost žensk. Neredko se pojavi v nosečnosti in pri jemanju hormonskih zdravil. Pomemben sprožilni dejavnik je izpostavljanje sončnim žarkom. Na koži na obrazu, vratu in dekolteju se pojavi rjava lisa. Običajno nastane poleti ob izpostavljanju soncu in pozimi ne izgine povsem, ob ponovnem izpostavljanju soncu pa postane izrazitejša. Estetsko je lahko zelo moteča in zelo trdovratna za zdravljenje, saj lahko mine več mesecev, preden opazimo znatno izboljšanje.

Pri odstranjevanju melazem je zelo pomembna zaščita pred sončnimi žarki. Ženske naj se poleti večinoma zadržujejo v senci, nosijo ustrezna pokrivala in uporabljajo kreme z visokimi zaščitnimi faktorji pred UVB- in UVA-žarki. Steklo prepušča UVA-žarke, zato se je treba zaščititi tudi med daljšo vožnjo v avtomobilu.

Za razbarvanje melazem uporabljajo različne belilne kreme, ki vsebujejo hidrokinon azelaično kislino, C-vitamin, sladki koren ali alfa hidroksi kisline, ki v nižjih koncentracijah povzročajo povrhnji piling. V dermatoloških ambulantah lahko opravijo nekoliko globlje kemične pilinge. Z laserjem odstranjujejo le trdovratnejše melazme zaradi mogočih stranskih učinkov, kot so postvnetne hiper- in hipopigmentacije in celo brazgotinjenje.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media