Nova Gorica

Dobro je vedeti | mar. '15

OBMOČNE ENOTE ZPIZ:

Stane Žgavc

Značilnost območja ob meji z Italijo od Trente do dela Krasa, ki ga pokriva novogoriška območna enota, je po besedah njenega direktorja Staneta Žgavca predvsem v tem, da krepko občuti posledice gospodarske krize, saj je večje število nekdaj močnih gospodarskih subjektov tako ali drugače prenehalo delovati. Število brezposelnih, ki je bilo prej v slovenskem merilu dokaj nizko, se je povečalo in še kar traja. To pa je pomenilo večje potrebe po iskanju informacij o uveljavljanju pravic na tej območni enoti.

Tako je bilo predvsem v letu 2013 in prvi polovici leta 2014 veliko zahtevkov za uveljavljanje pravic, v drugi polovici lanskega leta pa se je povečalo število zahtevkov za informativne izračune datumov izpolnitve pogojev za upokojitev in višin pokojnin. »Na območni enoti se pogosto oglasijo tudi stranke, ki iščejo informacije s področja pokojninskega zavarovanja po mednarodnem sporazumu z Italijo. Upoštevaje zemljepisno lego, skušajo prebivalci probleme z zaposlitvijo reševati tudi z iskanjem dela čez mejo, saj so prehodi in povezave s prebivalci sosednje države, zlasti z zamejskimi Slovenci, že tradicionalni. Razen tega pa italijanski delodajalci cenijo pridno slovensko delovno silo,« pravi 66-letni univerzitetni diplomirani pravnik Stane Žgavc, ki je od leta 1991 direktor OE Nova Gorica, prej pa je delal na tamkajšnjem sodišču, v Meblu in skupnih službah takratnega Združenega zdravstvenega doma za občine Nova Gorica, Tolmin in Ajdovščina.

Po maju leta 2012, ko se je dvajset delavk in delavcev te območne enote preselilo v nove poslovne prostore v stavbi Eda centra na Delpinovi ulici v središču mesta, so se pogoji za delo s strankami korenito spremenili. »Tu imam v mislih predvsem dostopnost v poslovne prostore, saj je zdaj dostop omogočen z dvigalom pa tudi po stopnicah. V prejšnjih prostorih so bile strankam na voljo le stopnice, kar je predstavljalo velike težave zlasti za starejše in invalide. Novi prostori tako pomenijo tudi boljše razmere za delo zaposlenih in še posebej za delo invalidske komisije.«

Poslovni prostori OE Nova Gorica so v stavbi Eda centra na Delpinovi ulici.

Lani obravnavali okrog 51.000 vlog

V zadnjih štirih mesecih lanskega leta in v letošnjem letu stranke pri njih iščejo predvsem informacije o možnostih upokojitve in tudi o možnostih dela upokojencev, ki ne bi pomenilo izgube pokojnine. V letu 2014 so obravnavali okrog 51.000 vlog, pri čemer opažajo spremembo v njihovi strukturi, ki se kaže v zmanjšanju števila zahtevkov za pravice in povečanju števila zahtevkov za informacije. Približno dve tretjini zahtevkov so rešili v zakonskem roku dveh mesecev. Daljši čas reševanja je predvsem v primerih, ko mora strokovni delavec pridobiti podatke pri zunanjih institucijah (FURS, delodajalci idr.).

Na Zpizovi območni enoti v Novi Gorici že več let ugotavljajo zmanjševanje števila zadev s področja invalidskega zavarovanja. »V preteklosti je bilo na tem področju aktualno uveljavljanje pravic iz naslova poklicnih bolezni zaradi izpostavljenosti azbestu. Tu gre za hudo poklicno bolezen, ki slabša stanje bolnikov in pomeni tudi uveljavljanje drugih pravic (telesna okvara, dodatek za tujo nego in pomoč),« pojasnjuje Stane Žgavc in nadaljuje, da je »novih primerov te poklicne bolezni vse manj – le nekaj na leto – ker je bila proizvodnja z uporabo azbesta že konec devetdesetih let prejšnjega stoletja ukinjena. Drugih poklicnih bolezni ne opažamo. Večina zadev iz invalidskega zavarovanja tako izvira zaradi bolezni ali poškodb izven dela. Zaradi staranja prebivalstva pa je tudi več zahtevkov za oceno telesne okvare in priznanje dodatka za pomoč in postrežbo.«

Delavci novogoriške območne enote zgledno sodelujejo z drugimi institucijami na njihovem območju (ZZZS, ZRSZ, centri za socialno delo, upravnimi enotami, občinami, gospodarskimi družbami ipd.), obenem pa se trudijo, da čim bolje ustrežejo strankam. Pri tem so vsekakor uspešni, saj so v knjigi pripomb in pohval zapisane predvsem pohvale – tudi za konkretne uslužbence. Večkrat pa je bilo tudi zapisano, da so lahko vzor drugim institucijam v Novi Gorici, ki imajo tudi delo s strankami.

OE Nova Gorica okvirno pokriva 13 občin v pretežnem delu zahodne Slovenije: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. Na tem območju živi 33.598 upokojencev in 46.046 zavarovancev.

Uradne ure za poslovanje s strankami so v poslovnih prostorih na Delpinovi ulici 18/B v Novi Gorici v ponedeljek in torek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure.

 Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media