Po zdravje na masažo

Dobro počutje | mar. '15

Dotik je blagodejen že sam po sebi, potrebujemo ga vsi, če je združen s strokovno izvedeno masažo, pa ima tudi mnoge terapevtske učinke. Iz masažnega salona se vrnemo spočiti, osveženi, napolnjeni z energijo, hkrati pa poskrbimo za svoje telo in zdravje. Tudi starejšim ljudem prija masaža.

Tako zatrjuje Alenka Završnik, ki ima kozmetično-masažni salon v Kranju. Znanje masaže in nege telesa nenehno nadgrajuje ter pri delu uporablja številne tehnike, ki se jih je naučila na različnih koncih sveta. Starejši ljudje na masažo najpogosteje prihajajo zaradi težav s sklepi in hrbtenico.

Verjetno pa se masaža starejših nekoliko razlikuje od masaže mlajših. Alenka Završnik: »Res je. Predvsem si za starejše vzamemo več časa za pogovor. To je potrebno že zaradi tega, da nas lahko čim podrobneje seznanijo s svojim zdravstvenim stanjem, kar je pomembna informacija za vsakega maserja. Starejše ljudi pogosto usmerimo najprej k osebnemu zdravniku, da jim pove, ali je masaža za njih dobra metoda. Ne bi bilo namreč varno, da bi maser kar na lastno pest odločal, ali bo starejši človek masažo dobro prenašal ali ne.« Pomembna razlika je tudi v tem, da so starejši slabše gibljivi, zato jim pogosto ne ustreza masaža na vseh delih telesa. Ne ustreza jim na primer ležanje na trebuhu, zato jih masirajo v polsedečem položaju.

Upoštevati je treba vse bolezni, ki jih star človek ima, in masažo prilagoditi posamezniku. Pri določenih boleznih masaže absolutno ne smejo izvajati. Recimo pri rakavih bolnikih se lahko z masiranjem še pospeši raznos sevov po telesu. Bolezen mora mirovati vsaj dve leti, da jo lahko spet izvajajo.

Rizična skupina so na primer srčni bolniki. Pri drugih kontraindikacijah pa mora maser vedeti, kaj sme narediti in česa ne. »Kadar sumimo na možnost krvnih strdkov, smo posebno pazljivi, da so vsi masažni gibi zelo nežni, in vedno se še dodatno posvetujemo z izbranim zdravnikom. Sladkorni bolniki imajo stanjšano kožo, ki je občutljivejša, zato ne izvajamo močnih gibov. Previdni smo tudi pri osteoporozi in različnih vnetjih, dokler so akutna. Ko vnetje preide v kronično, je masaža dovoljena. Tudi po operacijah se ne sme takoj masirati,« našteva Alenka Završnik in dodaja, da je čas izvajanja masaže pri starejših precej krajši kot pri mlajših ljudeh. »Čeprav masaža dobro deluje na telo in organizem, je obremenjujoča, če traja predolgo. Z masažo se pospešijo krvni in limfni obtok ter izmenjava snovi, tudi izločanje toksinov. Če je tega preveč, je starejše telo temu težko kos, glede na to, da se že sicer bori z različnimi zdravstvenimi težavami.« Zato Alenka Završnik svetuje le pol ure masaže. Najbolje pa je, če zna posameznik dobro prisluhniti sebi in svojemu telesu in občuti, kako mu masaža koristi. Iz izkušenj pove, da starejši po masaži največkrat občutijo olajšanje v hrbtenici, nogah in rokah. Masaža njihovo telo napravi gibkejše in prožnejše. Na masažno mizo pridejo z občutkom okornosti in teže, po masaži pa se počutijo veliko lažje in gibčnejše.

Za starejše je pogosteje kot pri mlajših značilno to, da se ne želijo telesno razgaljati. Maserka se o tem z njimi pogovori in med masažo pokriva dele telesa, ki jih v tistem trenutku ne masira. Poleg tega s posebnimi tehnikami izvaja masažo kar čez obleko.

Dotik pomirja

Vendar pri masaži po mnenju Alenke Završnik ne gre samo za telesno obdelavo, pomemben je tudi psihološki vidik. Dotik nas pomiri. Starejši ljudje pa so še pogosteje prikrajšani za dotike kot mlajši, kar pa lahko vodi v apatijo in depresivna stanja. Že ljubeč dotik, ki ga na masaži dobijo, ogromno naredi za njihovo dobro počutje in povečata se jim zadovoljstvo ter volja do življenja. Pogosto se sami težko natrejo s kremo ali oljem in pozitiven učinek masaže je tudi v tem, saj je koža velikokrat suha, občutljivejša in dovzetnejša za različne ekceme. Zato je treba negovalna olja prilagoditi njihovim potrebam, predvsem ne smejo vsebovati preveč eteričnih olj.

Med starejšimi je priljubljena tudi refleksoterapija, sicer pa Alenka Završnik največkrat uporablja klasično masažo, ki jo dopolnjuje z masažo lomi lomi. Te se je naučila na Havajih in se izvaja z glajenjem z dlanjo in tudi podlahtjo. Občasno tudi pri starejših uporabi masažo z ventuzami, ki jo je spoznala v Rusiji. To so manjše skodelice, s katerimi telo masira s pomočjo vakuuma.

Kaj z masažo še lahko pridobimo? Težave s hrbtenico in sklepi so tiste, pri katerih ima masaža pri starejših najboljši učinek. Z masažo se sprostijo mišice in takrat se ljudje počutijo, kakor da bi na novo zadihali. Masaža tudi zmanjša bolečine v hrbtu, boleči sklepi postanejo gibljivejši in manj boleči, saj pospešimo prekrvitev in dotok hranilnih snovi, pospeši se izločanje toksinov in pospeši regeneracija tkiva. Pri starejših lajšamo tisto težavo, ki je najizrazitejša. Da bi vse to dosegli in da bi bili učinki dolgoročnejši, pa seveda ena sama masaža ne zadostuje.

V okvir:

Masaža sprosti, razgiba oslabele, atrofirane in zakrčene mišice; spodbuja izločanje endorfinov, ki delujejo kot naravni blažilec bolečin. Poveča fleksibilnost sklepov, lajša mišične krče, pomiri živčni sistem, zniža krvni pritisk, pospeši regeneracijo po poškodbah, okrepi imunski sistem. Pomaga tudi pri nespečnosti, glavobolu, migreni.

Besedilo in fotografija: Maja Korošak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media