Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | mar. '15

SELITEV SINOVE DRUŽINE

Svetovalnico sta obiskala zakonca, stara nekaj več kot 70 let, ki sta pred dobrimi petnajstimi leti prodala svoje stanovanje v mestu in se s starejšim sinom preselila na obrobje Ljubljane. Hiša in njena okolica sta prijetni, prostora za zasebnost ima z lastnim vhodom načeloma dovolj, vendar pa se je njun odnos s sinom v zadnjih letih močno poslabšal. Razlogi za to so tako zdravstvene težave zakoncev, nezaposlenost sina in njegove partnerke ter različni pogledi na vzgojo vnuka. Nazadnje so se stvari tako poslabšale, da sta se zakonca odločila za selitev.

V svetovalnici smo se najprej pogovorili o različnih možnostih, ki so jima na voljo. Poleg oddaje vloge za pridobitev neprofitnega stanovanja ju je zanimala tudi možnost selitve v oskrbovano stanovanje, vendar sta kmalu ugotovila, da je za njune potrebe predrago. Skupaj smo pregledali tržno ponudbo stanovanj, ki bi ustrezala njunim potrebam in željam, ter ugotovili, da bi lahko v skrajnem primeru stanovanje tudi najela. Glede na to, da sta imela do zdaj s hišo precej visoke stroške, bi za najem stanovanja na prostem trgu plačevala celo nekoliko manj kot do zdaj.

Pogovarjali smo se tudi o tem, zakaj so se poslabšali odnosi s sinom in kaj bi se dalo ukreniti v zvezi s tem. Zakonca sta se strinjala, da so jima odnosi s sinom in njegovo družino pomembni in bi jih želela ohraniti, zato sta se zdaj, ko sta imela v rokah nekaj konkretnih možnosti za selitev, odločila za temeljit pogovor z njim.

Izkazalo se je, da je imela ta poteza številne pozitivne spremembe. Ko so drug drugemu iskreno zaupali svoje težave, pomisleke, strahove ter želje, so presenečeno odkrili, da so nevede vsi razmišljali precej podobno. V kratkem času so s skupnimi močmi uspeli sobivanje v hiši organizirati na tak način, da so vsi zadovoljni, zato je potreba po selitvi postala pravzaprav brezpredmetna.

Pri našem zadnjem pogovoru sta zakonca izrazila upanje, da bodo stvari tudi v prihodnosti tekle tako gladko, hkrati pa poudarila, kako pomembno je imeti rezervni načrt. Tako bosta v primeru težav vedela, kaj storiti ter kam se obrniti. To ju pomirja in ne izključujeta možnosti, da je prav ta mirnost tista, ki jima najbolj pomaga ohranjati dober odnos s sinom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media