Primerjava cen in nakup rabljenih izdelkov

Prosti čas | mar. '15

V preteklem mesecu smo si pogledali nekaj spletnih strani, na katerih lahko opravite nakupe. Seveda pa poleg teh obstaja še na stotine drugih spletnih trgovin. V vsej tej množici se je težko znajti in najti najprimernejšo in najugodnejšo ponudbo. A tudi za to obstajajo rešitve. Obstaja kar nekaj spletnih strani, ki se ukvarjajo s primerjavo cen različnih ponudnikov.

Prednosti za vas sta dve. Če izdelek ponuja več različnih ponudnikov, hitro ugotovite, kdo ponuja najboljšo ceno. Poleg tega pa vso ponudbo z določenega področja najdete na enem mestu. Najbolj znan portal za primerjavo cen je Ceneje.si., najdete ga na naslovu www.ceneje.si. Vzemimo primer, da želite kupiti fotoaparat. Model fotoaparata lahko vnesete v iskalno polje na vrhu strani ali ga poiščete v meniju »VSE KATEGORIJE IZDELKOV«, lahko pa tudi v slikovnem meniju na desni strani, kjer kliknete ikono »FOTOAPARATI«.

Ko najdete model, ki bo pravi za vas, se vam izpiše spisek trgovin, v katerih je na prodaj. Od tiste z najnižjo ceno do tiste z najvišjo. Ker pa je pri nakupu potrebno tudi to, da zaupate trgovcu, je poskrbljeno tudi za to. Pod trgovinami je številka od 0 do 100. Gre za oceno trgovca, ki so jo dali kupci. Večja kot je ta številka, bolje so kupci ocenili to trgovino. Če je poleg imena trgovine še znak ZT, pa to pomeni, da je ta trgovina po kriteriju portala Ceneje.si zanesljiv trgovec in tako vredna dodatnega zaupanja.

Poleg primerjave cen je zanimiv zavihek »KATALOGI«, v katerem so elektronske oblike katalogov trgovcev. Večino sicer dobite tudi v vaš nabiralnik, a ker ste jih morda že vrgli v smeti, si jih lahko ogledate tu. Drugi portal za primerjavo cen je Lovec na cene na spletnem naslovu www.lovecnacene.si.

Internet je postal tudi raj za prodajo rabljenih stvari. Tukaj je na prvem mestu portal Bolha na naslovu www.bolha.com. Kot namiguje že samo ime, gre za gromozanski bolšji trg, na katerem najdete cel kup rabljenih in novih stvari. Od tistih najočitnejših, kot so nepremičnine in vozila, pa do pohištva, glasbil, domačih živali, umetnin, letalskih vozovnic in ogromno drugih. Skratka, če kupujete (ali prodajate) kar koli, je Bolha pravo mesto za preverjanje ponudbe.

Tako kot na drugih straneh iskanje poteka prek iskalnega polja na vrhu strani, lahko pa do želenega izdelka (ali storitve) pridete z nekaj kliki prek menija v osrednjem delu spletne strani. Samo izberete kategorijo, ki jo potrebujete, in poiščete želeno. Nato stopite v kontakt s prodajalcem in se dogovorite za nakup.

Poleg Bolhe obstajajo tudi specializirane spletne strani za nakup rabljenih in novih nepremičnin ter vozil. Najbolj znana sta Neprimicnine.net za nepremičnine in Avto.net za vozila.

Kaj pa nepremičnine in avtomobili

Kot pove že ime spletne strani, je nepremičninska dostopna na naslovu www.nepremicnine.net. Ob obisku v priročnem meniju izberete lokacijo in tip nepremičnine. Odločite se, ali želite svoj nov dom najeti ali kupiti, kliknete gumb »Prikaži rezultate« in že izbirate med ponudbo. Na desni strani se vam izpišejo rezultati. Na levi pa lahko izbirate natančneje. Sistem vam namreč, ko iščete stanovanje, pokaže vsa stanovanja, ki so na voljo, vi pa lahko prek tega menija izberete samo 2-sobna stanovanja v vrednosti do 100.000 evrov. Podobno enostaven je meni na spletni strani Avto.net na naslovu www.avto.net. V osrednjem meniju izberete lastnosti vozila, ki ga iščete, in že se vam pokažejo rezultati. Morda je med njimi tudi vaše novo vozilo.

Na navedenih spletnih straneh lahko tudi prodate rabljeno vozilo, pasje mladičke, pohištvo ali vašo zidanico. O tem, kako to storite, smo že pisali, ponavljam pa priporočilo, da bodite pri nakupu in prodaji previdni, kot bi bili pri medosebnem nakupu, in se za nakup/prodajo  dražjih izdelkov (avtomobila, nepremičnine ...) odločite po tehtnem premisleku in se vsekakor posvetujte s strokovnjakom (nepremičninskim agentom, odvetnikom ...), ki bo zastopal vaše interese.

Ali želite računalnik uporabljati še pogumnejše, spoznati svetovni splet in se naučiti varne uporabe? Vse to in še več boste spoznali v dopolnjeni izdaji knjižne uspešnice Računalniški priročnik za začetnike v zlatih letih. Napisal jo je avtor tega članka. Cena priročnika je 19,95 evra. Naročite ga lahko na tel. št.: 040 521 465. DARILO: ob nakupu do 20. 3. 2015 vam podarimo poštnino v vrednosti 5,39 evra.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media