Za zahtevne rekreativce

Dobro počutje | mar. '15

Na zimskem snegu, med svetlo zelenimi odtenki pomladi in sploh kjer koli in kadar koli je pomembno biti dobro predihan. Če za to poskrbite sami z lastno odločitvijo, voljo in aktivnostjo, je osebni uspeh zagotovljen. Vaje so namenjene tistim, ki jim gibljivost ramen dobro služi, lotijo pa naj se jih tudi tisti, ki roke težje dvignejo, saj jim bo vztrajna vadba sčasoma prinesla veliko olajšanje.

Ob navedenem je treba izpostaviti še dodatno intenzivnejšo poravnavo hrbtenice predvsem v zgornjem delu, do katere pride ob pravilni izvedbi čisto spontano. Vaje so enako učinkovite, ko jih delate sede, potrebujete pa daljši dežnik ali palico. Priporočljivo je, da jih vsak dan izvajate vsaj nekaj minut, predvsem zaradi preveč sedečega načina življenja, ki terja svoj davek v bolečinah in okvarah hrbtenice. Te pa so žal prepogoste predvsem pri mlajših, zato pa vas vabim, da vaje preizkusite in jih ob družinskem srečanju pokažete še svojim bližnjim.

Držanje palice ali dežnika (1) …

… je pri prikazanem položaju, ki je že prva vaja, malce drugačno. Bodite zelo natančni pri osnovnem položaju tako rok kot telesa. Preden začnete, s palico preverite dvig rok in položaj dlani za glavo. Pri tem poravnajte cel hrbet in iztegnite hrbtenico ter nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite skozi nos. Najverjetneje se boste morali kar malce potruditi, da boste sprostili rame, ostali v istem položaju in sproščeno dihali. Zelo pomembno je, da brada ostane v naravnem položaju in da je pogled usmerjen naravnost naprej. Šele ko ta položaj obvladate brezhibno, vzemite v roke palico ali dežnik. Roke s prepletenimi prsti so za glavo, palica pa za vratom.

 Tudi razteg ob strani telesa (2) …

… prinaša poseben občutek, ki morda v začetku ni najprijetnejši. Predvsem v višini ledvic lahko posamezniki začutijo močnejši razteg, nekateri celo bolečino, katere meja je nujno samo vaša. S tem je mišljena intenzivnost raztega, ki jo še lahko zmorete. Ko se gib vstran ustavi sam od sebe, ko telo samo po sebi ne dovoli več nadaljevanja giba, je odklona vstran za vas dovolj. Morda boste imeli celo občutek, da niste naredili veliko. Iz izkušenj navajam dejstvo, da vsi tisti, ki vajo delajo pravilno (vdih pri dvigu telesa in izdih pri odklonu) in imajo občutek, da so naredili premalo, v resnici najhitreje napredujejo.

 Zasuk telesa nazaj naj bo nežen (3) ...

… in iz pravilnega začetnega položaja (slika 1), pri katerem se še posebej posvetite spustu ramen v trdni in rahlo razkoračni stoji. Kot pri prejšnji je tudi pri tej vaji izjemnega pomena pravilen ritem dihanja: vdih pri prehodu v začetni položaj in izdih pri zasuku telesa nazaj. Tisti z dobro gibljivo hrbtenico se lahko še dodatno posvetite intenzivnejši poravnavi hrbta in celo malce stisnete lopatice.

 Zasuk nazaj in nagib telesa vstran (4) ... 

... naj spremljajo tudi oči. Tej zahtevni, a popolni različici vaje bodo resnično kos le dobro telesno uigrani posamezniki. Vsem polagam na srce pravilen položaj nog. Na zategnjenost in krčevitost pozabite. Enako velja za medenico in kolke. V sebi bodite enostavno močni, kar konkretno pomeni, da se počutite dobro in varno pri izvedbi od začetka do konca. Če ne pri drugih vajah, potem boste pri tej spoznali nujnost in moč pravilnega dihanja skozi nos: vdih – poravnava (slika 1) in izdih – odklon, zasuk ter pogled za gibom telesa.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media