Kako presaditi grm ali drevo

Prosti čas | mar. '15

Zgodnja pomlad je idealen čas za presajanje obstoječih rastlin. Razlogov za to opravilo je lahko več. Najpogosteje na obstoječem mestu rastlina ne uspeva najbolje, zgodi se tudi, da določena rastlina ne ustreza konceptu vrta.

Najprej izkopljemo globoko in prostorno jamo. To opravilo je najbolje opraviti v oblačnem, svežem dnevu, ko ne piha pred izkopavanjem grma, drevesa, ki ga nameravate presaditi. Nova sadilna jama mora biti dovolj široka, da se korenine ne dotikajo sten. Globina naj ustreza obsegu koreninske bale presajene sadike. Ko rastlino postavimo v novo sadilno jamo, mora ostati na isti globini kot je bila pred presajanjem. Poskrbimo tudi za primerno izbiro rastnega substrata, gnojenje in dekoracijo.

Presajanje je stres

Presajanje za vsako rastlino predstavlja stres, zato ga najlažje preživijo močne in vitalne rastline, z veliko mladih poganjkov. Ko rastlino prenašamo do sadilne jame, se izogibamo držanja za deblo ali poganjke. Priporočljivo jo je položiti na grobo platno ali kompakten polivinil, ki ju lahko vlečemo ali odnesemo do mesta sajenja. Sadilno jamo pred sajenjem dobro zalijemo, če je bila sadika zavita, jo pazljivo odvijemo in spustimo na predhodno zalito podlago. Na spodnjo tretjino sadilne jame in pod območje korenin dodamo sodobno membransko gnojilo plantella formulla 365 za okrasne rastline. Na obod oz. zgornji dve tretjini sadilne jame pa sodobno organsko gnojilo v obliki pelet plantella organik. Pri zasipavanju enega ali dveh grmov je zelo priročno pakirano organsko gnojilo v obliki granul bio plantella nutrivit univerzal. Zemljo pri zasipavanju nekajkrat po malem zalijemo in na rahlo potisnemo z nogo. Da zmanjšamo stres ob presajanju, vodi za zalivanje dodamo vitaminski kompleks in stimulator rasti bio plantella vita. Ko pritiskamo na zemljo pazimo, da ne tlačimo z vso težo, saj tako lahko uničimo drobne, vitalne korenine.

Pravi substrat ob sajenju in oskrba

Za sajenje in presajanje ostalih okrasnih rastlin uporabimo plantella specialno zemljo za okrasne rastline. Če ni dežja, posajene rastline nekoliko pogosteje zalivamo še dva tedna po sajenju, nato nadaljujemo v intervalih. V prvih treh letih po sajenju okopljemo tla okrog grmovnic, živih mej in dreves. Okopana površina samostojnega drevesa naj bo v prvih letih po velikosti v obsegu krošnje. Pri kisloljubnih rastlinah (rododendron, azaleja, skimija, pieris, resa) najprej odstranimo matično podlago in sadilno jamo zapolnimo s plantella specialno zemljo za rododendrone. Uporabimo jo tudi za vsakoletno dodajanje okrog kisloljubnih rastlin, tako preprečimo pojav listne bledice, zaradi česar postanejo listi rumeni. Zalivanje po potrebi nekajkrat ponovimo.

NAGRADNO VPRAŠANJE:

Katero gnojilo za okrasne rastline se po potrebi sprošča vse leto?

 Strokovnjaki Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media