Zelišča – čarobne rastline za vsak dom

Prosti čas | mar. '15

Za izboljšanje okusa in arome številnih jedi ali za pripravo osvežilnih čajev uporabljamo različna zelišča in dišavnice. Zeliščni kotiček si lahko uredimo v vrtu ali pa kar v posodah, koritih, sodih in celo v visečih košarah. Da bodo zelišča vedno pri roki, jih posejemo v lončke in jih gojimo v kuhinji.

V novi kolekciji posebnih zelišč MAGIC HERBS ima vsako med njimi posebne lastnosti in blagodejno vpliva na naše počutje, večina zelišč je tudi medovitih.

Za aromatičen in okusen čaj ter kot odlična čebelja paša je primerna poprova meta. Uspeva na suhih tleh, na soncu ali v senci. Na vrtu pospešuje rast paradižnika, odganja kapusovo muho in polže. Rastlina doseže višino med 30 in 60 cm in je primerna tudi za setev v lonce. Za celoletno svežo uporabo že od februarja naprej na toplem sejemo drobnolistno grško baziliko, njene liste pa redno obiramo in uporabljamo kot dodatek paradižnikovim in drugim jedem. Limonska bazilika je odlična za pripravo osvežilnega čaja. Ker ima rahlo aromo po limoni, se uporablja za sladice in tudi kot začimba pri mnogih jedeh. Je odlična čebelja paša. Z modro vijoličastimi cvetovi zvezdaste oblike nam bo krasila vrt in balkon črna kumina, katere semena so primerna za izdelavo olja. Bele cvetove zvezdaste oblike ima kitajski drobnjak, ki mu pravimo tudi listni ali šopasti česen. Užitni so vsi deli rastline, ki imajo blag vonj in okus po česnu. Mlado francosko špinačo ali rdečo vrtno lobodo uporabljamo kot špinačo, liste pa dodajamo tudi juham in solatam. Že dolgo je znano, da ameriški slamnik ugodno vpliva na imunski sistem, iz njegovih listov in korenin pa si lahko pripravimo tudi osvežilen čaj. V medicini je že od nekdaj cenjeno ricinusovo olje, ricinus kot rastlina je v vrtu kot okras, njegova semena pa so strupena. Zimski portulak, ki ima lističe v obliki srčka, bo zagotovo popestril vsak obrok. Za pripravo aromatičnega čaja naj v vrtu raste tudi pegasti badelj, ki se najbolje obnese na sončnem mestu. Rastlina ima čudovite marmorirane in bodičaste liste in je odlična čebelja paša. Žajbelj bo v vrtu odganjal številne škodljivce, nam pa pomagal pri različnih težavah z zdravjem. Za vzgojo kalčkov in mladih rastlinic v kulinariki lahko posejemo perilo ali šiso, ki je odlična kot čebelja paša in primerna tudi za setev v lonce.

Semenarna Ljubljana


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media